Joakim Helenius. Foto: SA Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus

Hr Heleniuse paljudele mõttearendustele viitas EASi Rahvusvahelistumise divisjoni nõunik Jaan Heinsoo, kes tõi oma esinemises välja prioriteetsemad ettevõtlussuunad, mida EAS hetkel toetamas on ning milliseid investeeringuid Eestisse tehakse.

Oma tulemisest Raplamaale ja tegemistest valmistoidutehases kõneles Saarioinen Eesti OÜ tegevjuht Märt Vilbaum. Põhjustest rääkides, miks valiti Rapla vald tehase asukohaks, viitas ta puhtale looduskeskkonnale, heale tööjõu saadavusele ja valla huvile töökohtade loomisel. 

Murekohtadest mainis ta ära sagedased häired elektrivarustuses, valla poolt kehtestatud  arusaamatult kõrged ülereostustasud ning riigi poolt kehtestatud jäigad ja ebaühtlased rahastusmeetmed, mis nende ettevõtte 13 miljoni euro suuruse investeeringu tulemist Eestisse ei toetanud.

Uus Maa Property Advisor juhatuse esimees Ardi Roosimaa rääkis uutest trendidest kinnisvaraturul, kus domineerib keskkonnasõbralikkus ja funktsionaalsus. Raplamaa kinnisvara eeliseks peab ta märkimisväärselt odavamaid tingimusi võrreldes pealinna hinnaklassiga ning soovitab ärikinnisvara arendamist maakonnas.

Kohila valla Tuhamäe Tööstuspargi saamislugu, hetkeseisu ja tulevikuplaane tutvustas endine Kohila vallavanem Andrus Saare. Tema esinemisest tuli välja see, et põhjalikult kavandatud ja kolme aasta jooksul tehtud investeeringud tööstuspargi rajamisse suudavad mõjutada olemasolevate ettevõtete laienemisplaane või uute ettevõtjate tulemist piirkonda.

Kasutades kohalolijate- kohalike omavalitsuste esindajate, ettevõtjate, kinnisvarahaldajate ja arendajate suurt potentsiaali tulevikuplaanidest, koostöövõimalustest ning tegevustest rääkida, korraldati piirkonnaarutelud Rapla, Kohila ja Märjamaa valdade raames. 

Neis leiti, et uute ettevõtete piirkonda tulek ei pea  ilmtingimata olemasolevate ettevõtjate positsioone kõigutama. Kui tööjõu osas ollakse konkurendid, siis selle kaalub üle iga uue ettevõtjaga kaasnevad positiivsed mõjud. Sh teineteise täiendamine tooraine, teenuste või oskusteabe osas, samuti tekkiv sünergia ja töökohtade ning teenuste mitmekesisus.

Piirkonnaarutelud võttis kokku paneeldiskussioon, mida juhtis päeva moderaator, Rapla ettevõtja ja kirjanik Avo Kull. Leiti, et oluline aspekt Kohila tööstuspargi turundamisel on see, et täiendavate töökohtade loomisel saab arvestada ka nende ca 1300 inimesega, kes käivad tööle väljapoole Kohilat. Kindlasti sooviks suur osa neist töötada kodukohale lähemal. Kokkuvõtteid tehes rõhutati veel asjaolu, et vald, piirkond, maakond ja Eesti on just nii atraktiivne elukoht ja investeerimispaik, kui seda näitab välja iga inimene ise. Teisisõnu igaüks meist on Raplamaa saadik ja oma isiklike kontaktide kaudu turundab maakonda.

Majandusfoorum kulmineerus Raplamaa ettevõtluskeskkonda ja investeerimisvõimalusi tutvustava veebilehe www.investinraplamaa.com avamisega. See Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse loodud ja Raplamaa Omavalitsuste Arengufondi poolt toetatud veebileht on üks võimalus ja tööriist maakonna investeerimisalade turundamisel. Oluline on seda lehte pidevalt kaasajastada ja täiendada, sestap kutsume tööstusalade arendajaid ja eksportööre endast  märku andma, et nende info ühel või teisel moel veebilehele jõuaks.

Hurmavate suupistete ja meeldiva limonaadijoogi eest hoolitsesid Ants Uustalu ja Kertu Lukas Ööbiku Gastronoomiatalust Kuimetsast. Nende tehtud oli ka www.investinraplamaa.com avamise tort.

Sündmuse eestvedaja oli Raplamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus koostöös Rapla, Kohila ja Märjamaa omavalitsuste, Raplamaa Omavalitsuste Liidu ja Rapla Maavalitsusega.