Meremäe vallavanem Rein Järvelill rääkis, et regionaalministri poolt välja pakutud reformikavale on mingis mõttes oma hinnangu andnud juba Võrumaa Omavalitsuste Liit, kes jättis tõmbekeskused määratlemata.
„Tõmbekeskuste määratlemine tähendas sisuliselt hindamismaatriksi alusel tõmbekeskuste arvutamist ning seda määramist sai väga edukalt teostada ka ministri kantselei, ilma omavalitsustelt rehkendust palumata. Nagu näha, on Võrumaa tõmbekeskused siiski tõmbekeskuste kaardile saadud ka ilma omavalitsusliidu-poolse ettepanekuta. Väga isikliku arvamuse kohaselt ei arvesta väljapakutud kaart kohalikku identiteeti ja kultuurilist eripära - Setomaale pole arvestatud ühtegi tõmbekeskust. Kuigi omavalitsuste piiride tõmbamisel tuleks kindlasti järgida identiteedi küsimust. Antud tõmbekeskuste kaart on näiteks hea setode assimileerimiseks, aga seto kultuuri alalhoidmiseks ja arendamiseks pärssiv. Kui esitatud tõmbekeskuste kaart peaks ka tegelikkuses omavalitsustena realiseeruma, jääb minu küsimuseks, et kus asub Setomaa, milline vald on seto vald, kas Vastseliina või Räpina?" selgitas Järvelill.

Tema sõnul puudub Eestis väga selgelt väljatöötatud ja toimiv regionaalpoliitika ning väikesed omavalitsused on olnud viimaste aastakümnete kõige tõhusam regionaalpoliitiline meede. "On ju enam kui poolte omavalitsuste suurimaks tööandjaks just omavalitsusaparaat. Seesama väike omavalitsus konkureerib kõrvuti suurlinnadega ka näiteks eurorahadele ning tihti on olnud selles tegevuses edukam ühe elaniku kohta kui suurlinn. Selle tulemusel on kerkinud võimlad, spordikompleksid, hooldekodud, koolimajad, noortekeskused, lasteaiad ning just sellistesse kohtadesse kuhu turuliberalism poleks neid lubanud rajada. Kuid nüüd on selle regionaalmeetme kohal mustad pilved. Turuliberalism ei salli sellist erandit, vaja on suuremat efektiivsust, kasinust ning struktuurseid reforme. Omavalitsustele tähendab see täna oma tõmbekeskuste välja arvutamist ning sellele järgnevat oodatavat valdade sund- või poolsundliitmist. Hetkel ei ole omavalitsused Eestis kriisis ning seetõttu puudub vajadus ka kriisireguleerimiseks. Omavalitsuste liitmine, sellega töökohtade kaotamine ja identiteedi lõhkumine ei peaks olema tänases olukorras aktuaalne teema. Meremäe valla elanikud saavad täna öelda, et on seto valla elanikud, reformi järel on Vastseliina inimestel raske tunnistada, et tegemist on nüüd seto vallaga," lausus Meremäe vallavanem.

Vallajuhid soovivad sisulisemat lähenemist

Omavalitsusjuhtide suhtumine regionaalministri poolt välja käidud tõmbekeskuste nimekirja ning reformi edasisse ajakavasse on erinev, ent nii reformivastaste kui pooldajate ühine soov on, et reform tegeleks ka sisulisete küsimustega nagu omavalitsuste kohustused ning riigipoolne rahastamine.

„Muutused omavalitsusüksuste struktuuris on vajalikud, seda väidab enamus omavalitsusi, aga kuidas see kohalikku elu mõjutama hakkab, eks seda näitab aeg - eks see on ikka valitsejate prioriteetides kinni. Loodame, et reform korrigeerib ka Kohaliku Omavalitsuse Korraldamise Seadust - omavalitsuste kohustusi ja riigipoolset rahastamist ning tulemused saavad olema muudatuste ideedele vastavad," ütles Misso vallavanem Urmas Peegel. Sarnast lootust avaldasid oma kommentaarides nii Järva-Jaani vallavane Arto Saar kui Koigi vallavanem Kristjan Kõljalg.

Meremäe vallavanem Rein Järvelill viitab ka sellele, et valitsuse tasandil ei ole reformi osas selget kokkulepet: "Ajakava saaks pidada realistlikuks siis kui ajakavas ette nähtud käesoleva aasta septembris toimuv haldusreformi seaduse kooskõlastamine Vabariigi Valitsuses oleks juba läbitud. Tänaseni pole veel märgata olnud ühe valitsuskoalitsiooni liikme soovi läbi viia omavalitsuste sundliitmist. Niikaua kui valitsuse tasandil on selles kokkulepe saavutamata, on esitatud reformi ajakava ebarealistlik ja teostumatu."