Ümberkorraldusest ja selle vältimatusest on aastate jooksul väga palju räägitud, aga otsust on edasi lükatud. Lõpmatuseni seda teha ei saa.

Olen kindel, et kellegi huvi ja eesmärk ei olnud piirkondades 7.-9. klassi sulgeda ja seeläbi külaelu hävitada. Külaelu viivad edasi tublid külaelanikud ja kindel haridusvõrk toetab seda.

Kahju on aga sellest, et meie külaesindajad ei suuda kaasa rääkida siis, kui on selleks võimalused. Nii juhtus ka meie ümberkorralduste lõppfaasis, kus Tääksi, Sürgavere ja Kildu kooli „esindajad" asusid oma nõudmisi-ettepanekuid esitama. Selleks oli eelnevalt piisavalt aega - alates aprillist 2013 kuni jaanuarini 2014. Kõigil oli võimalus ettepanekuid teha. Miks ettepanekuid siis ei tehtud ja mida loodeti, ei oska arvata. Ehk seda, et need ümberkorraldused meid ei puuduta?

Kas ei tundu natuke sobimatu anda omavalitsus kohtusse sellepärast, et piirkondade hilinenud ettepanekut ei arvestatud ning otsused olid liiga leebed ja piirkondade huve arvestavad?
Meie inimesed peaksid rohkem vaatama oma õuest ja kogukonnast kaugemale.

Kas on kindlasti vaja seda, et õpilane peab saama lõpetada 9. klassi kodukohakoolis, kus on vaid mõned õpilased klassis? Kas vallal oleks olnud mõistlik igasse valla kooli ehitada kaasaegsed keemia- ja füüsikaklassid, mida nõuab III astme õppekava, kui õpilasi on vaid mõni üksik? Kas rahuldab kaasajal kedagi õppimine liitklassides, kuna klasside täituvus on liiga väike?

Võiksime vaadata oma kodukohast kaugemale. Oleme tihti eeskujuks toonud Soomet. Meie valla sõprusomavalitsus Jokioise vald on teinud koolvõrku puudutavad otsused palju karmimalt: sama rahvaarvu juures on alles kaks kooli (üks kool klassidega 1-6 ja teine 7-9). Õpilaste koolitee pikkus on kuni 17 kilomeetrit

Vallakooli jõudmise tagab kõigile õpilastele bussitransport, mille parema korraldamisega hetkel tegeleme.

Julgustan ja tänan kõiki õpetajaid, kes kandideerisid valla kooli tööle.
Igal töökohal on vaja muutusteks valmis olla. Täna sisuliselt ühines neli kooli üheks - Suure-Jaani Kooliks. Aus on korraldada konkurss kõikidele õpetajatele, et ühe kooli õpetaja teise ees eelistatud ei oleks. Palun mõistvat suhtumist, vahel on vaja teha muudatusi, et asjale uut hoogu juurde saada.

Loodan väga, et uus kool läheb hästi käima ja kõik töötajad annavad oma panuse. Eesmärk on luua õpilasesõbralik ja meeldiva koolikeskkonnaga kool.

Soovin kõikidele vallakodanikele kaunist kevadet!