Ehitamiseks läks 2008. aastal. Praegu saame rääkida lausa kergliiklusteede võrgustikust, kus ohutult saab liikuda Kakumäelt kuni Bauhofi kaupluseni ja teist suunda pidi Pajustist kuni Mõdrikuni välja.

Vinni valla eestvedamisel valmis toona koostöös Rakvere, Vinni ja Rägavere vallaga teemaplaneering, milles pandi kirja olemasolevad ja tulevikus rajatavad kergliiklusteed ja terviserajad, uuriti elanike eelistusi.

Pajusti-Piira-Tõrma ligi 6 km pikkust valgustatud kergliiklusteed hakkas rahvas kohe aktiivselt kasutama ja hääletas Vinni valla teo Lääne-Virumaa 2009. aasta teoks.

Tänaseks on Rakvere linn ühendanud Vinni valla poolt tulevad teed oma kergliiklusteedega. Mullu pikendasime oma valla kergliiklusteid Pajustist Kakumäeni, millele sel aastal lisandus Pajusti aleviku vaheline lõik. Vinni alevikus liitsime omavahel kaks kergliiklustee osa - Vinni- Mõdriku ja Vinni-Pajusti tammiku vahelised. Kokku lisandus tänavu valla kergliiklusteedele otsa kolm kilomeetrit. Vinni-Pajusti ja Vinni-Mõdriku kergliiklusteed olid aga ühed esimesed Lääne-Virumaal.

Oma rattateed sai ka Roela rahvas. Esimene tee kaupluse juurest koolimajani andis vaid aimu, kui hea ja turvaline on sõita ilma autosid kartmata, et on koht, kus harjutada rulluisutamist. Teise teelõigu kavandas vald juba Tartu maanteele Roela ja Saara küla vahele. Valla eelarve seisukohast on äärmiselt positiivne, et sellele ei kulutanud vald sentigi, kogu raha tuli riigieelarvest.

Siinkohal ei jõua ära kiita toonast Ida regionaalse maanteameti direktorit Eugen Õisi, kes ise spordisõbrana kergliiklusteede rajamiseks on alati koostöövõimalusi leidnud.

Enam pole aastas ühtegi päeva, ei hommiku- ega õhtutndi, mil neil teedel keegi ei harjutaks või liiguks. Vastupidi, suveajal tuleb enne väljaminekut mõelda, millal sõitma minna, et mitte massidele jalgu jääda või lasta end neist segada. Elu on näidanud, et kergliiklusteed teenivad rahva tervist rohkem kui miski muu. Praegu käivad uutel kergliiklusteede lõikudel heakorratööd.

Heakorratööd on jõudnud lõpule ka Vinni valla veemajandusprojekti käigus tehtud jälgede silumisel Pajustis ja Vinnis. See aga tähendab mahuka Vinni veemajandusprojekti jõudmist lõpule. Kokku rekonstrueeriti kahes valla suuremas alevikus 3,7 km vee- ja 520 m kanalisatsioonitorustikke. Veemajandusprojekt aitab meid lähemale valla arengukavas toodud visioonile, mille kohaselt Vinni vald on kauni ja puhta loodusega keskkonnasõbralik ja heakorrastatud vald.

Heakorraga jätkates on saanud vallas suve hakul kenaks tavaks teha ring peale vallale ja vaadata üle tänavused kaunid kodud. Maakondlik komisjon esitas vabariigi presidendile tunnustamiseks sotsiaalobjektidest Vinni perekodu ja talutüüpi majapidamistest Lillemäe talu Kulinal. 

Lääne-Viruma kauni kodu konkursi komisjon esitas Vinni perekodu vabariigi presidendile tunnustuse saamiseks. Foto: Hilje Pakkanen

Valla heakorrakonkurss veel jätkub. Seega - ärge hoidke oma annet ja tööd ja selle vilja - koduaia ilu vaka all. Vallavalitsus ootab meelsasti vihjeid uutest kaunitest kodudest.

Hea on märgata, et meie vald saab iga aastaga rohkem korda. Ja selleks on palju ära teinud meie valla inimesed. Kaunis kodu pole mitte ainult ilus vaadata. Ta tähendab palju-palju enamat. Kodud on meie rahva kultuurilise taseme peegel. Hoolitsetud ja armastusega rajatud kaunite aedadega kodud on kui maamärgid, majakad rändajale, märgiks, et siit ei minda, siin elatakse ja hoolitakse.

Mida küll kooli lõpetajatele viia, kui lilled sellise hooga juba nüüd õitsevad, arutati kauni kodu konkursi ringsõidul, kui palavuse eest tuli juba varju otsida ja aiapidajad vihma ihkasid. Loodus püüdis tagasi teha hilist algust ja sattus peaaegu hoogu, ennekui taipas, et kiiret pole kuhugi. Võttis jaheda ilmaga hoogu maha ja igale koolilõpetajale jagus suvekaunitare - vägevaid pojenge.

Suve algus tähendab ka teelesaatmist. Tänavu lõpetasid Vinni valla koolides põhikooli 40 õppurit ja gümnaasiumi 24 abiturienti. Neile on kool selleks korraks läbi. Enam ei saa me, kõrvalseisjad- pöidlahoidjad, muud teha, kui lõpetajatele uueks lennuks heade soovide teemoonakott kaasa pakkida. „Kallid kaasteelised, kas panite mul kaasa, mis mul vaja on, mis seal vaja on? Mõni hõberaha värava pääl anniks, saunaviht ja seep, kaasa tehtud kindad. Hundijalavett piserdamaks haavu, pisut tubakat, maisest ilmast. Kas te saatsite mind lauludega teele? Et ma kannaks neid üle aegade...," on uue alguse kaunitesse värssidesse seadnud Mari Kalkun.

Vaevalt said tunnistused kätte, kui juba ootavad uued koolid. Vastuvõtt Vinni- Pajusti gümnaasiumi 10. klassi kestab vaid 1. juulini. Ma usun, et paljud tänavu põhikoolilõpetajad jätkavad oma kooliteed head haridust andvas Vinni-Pajusti gümnaasiumis. Suur suvi on käes, koos sellega ka puhkused. Kaunist ja kosutavat puhkust kõigile!