Tunnen Veljot andeka publitsistina, kuid selles tema kirjutises jääb minu arust oh kui palju puudu. Kirjutab, et info kestis Torgus üle kahe tunni! Võimas värk. Selle ajaga jõuab suu palju head, aga ka musta pada välja ajada. Aga jõuti rääkida ainult tühjast koolimajast, sutsuke valla infolehest ja eriti sellest, kui kangesti valla keskerakond kriitikat kardab. Noh, saan aru küll - pisike vaene vald, okei - taarist lehest lihtsalt läbi lasta ja näidata, et väljasurevast vallast ka räägitakse ja selgitatakse ning ehk ka midagi teha plaanitakse. Tükiks ajaks jääks vallarahvale hea mulje. Ka varasemates tema ajalehe-kirjutised on Torgu valla aadressil olnud ikka rohkem negatiivset laadi. Vist ikka see keskerakond jälle on teepeal müüriks ees olnud, Veljo Kuivjõgi kirjutab kohe artikli alguses „Torgus pole kaheksa aastat olnud opositsiooni (erakonda, kes töötab vastu valitsevale erakonnale või keeldub teda volikogus toetamast H.K.) ja tundub, et võimulolev Keskerakond ei talu kriitikat.

Piisab mõnedel Torgu valla kodanikel avaldada oma arvamust maakonnalehes ja kui see ei ühti valla võimude seisukohaga, siis on kuri karjas." Nüüd siin, ja just selle koha peal, võiks küll sõrme asemel terve „rusika" üles tõsta ja küsida härra Sotsiaal-demokraatide erakonna kohalikult liidrilt Jüri Mitilt kas talle meeldiks, kui Keskerakonna kohalik juht Mihkel Undrest kirjutaks maakonna lehes udujuttu tema kohta? Siililegi selge, et ÄI! Nagu infopäeval Mihkel Undrest mitmel korral mainis, et tema ei kirjuta võimu-poliitika küsimustes kirju ei maakonna- ega valla lehtedesse. Isiklikult mina soovitaksin küll tal valla lehes kirjutada valla asjust, sest inimesed ootavad volikogu esimehelt seda, sest viimase aja kogemused näitavad, et Mihkel Undresti sõnavõtud ja olemine on Torgu inimestele meeldima hakanud. Aga otse öeldes- ega meil siin Torgu vallas silmapiiril teist temasugust meest ei leidugi, kes volikogu võiks juhtida. Kui, siis ehk Kaupo Vipp võiks vallatöötaja olla. Eriti teda küll ei tunne, aga on teadmistega ning viisakas mees. Ega kõigi meelejärele olla ei saa, ja negatiivsed üksikjuhtumid leiavad süü ülestunnistamisel ka andeks andmist.

Lapsejuttu ajas infopäeval üle-eestiliselt tuntud kultuuritegelane ja Torgu valla üks esimesi majandusjuhte Jüri Mitt selles, et nüüd kuuludes Torgu Valla Lehe toimetusse, ei saanud aru, miks avaldati Sõrve Sotsiaaldemokraatliku erakonna moodustamisest ja tema esimeheks olemisest teada Salme Valla Infolehes, aga mitte Torgu Valla Lehes. Ma, siit oma pliidisuu ees kükitajana küsin Jürilt „ Ajasid sa midagid sassi? Või ei ole Sulle tähtis, et hoopis naabervald, mis meitest rikkam, kuulutas Sinu suurt uudist?" Infopäeval oli vist juba viiendat korda küsimuse all endise koolimaja kasutamine. Sellest esialgsest segadusest oldi nüüd õnneks üle saadud ja uus kord kehtestatud. Pealtkuulajana tean nentida, et siin Jüri Mitt oma nägemuse ellu viis ja see oli ka õige, millest ei saanud, või ei tahtnud vallavanem aru saada. Imelik. Nüüd on rõõm kuulda, et tegutseb siin neli mittetulundusühingut ja kes soovib veel liituda, tulge lahkesti kaasa. Koolimaja ehitajana ning selle endise valdajana olen rõõmus, et kunagi kalli hinnaga saadud koolimaja oleks võimalikult rohkem inimeste valduses.

Kui arvestada Meie Maa samas numbris, kus meie infopäeva kirigi on, maavanema kirjutist „Ega me iga päev pea tulekahju kustutama", tekib viljatu mõte- on meil oma vallas üle-üldse perspektiivi midagi paremaks muuta sellest, mis on, sest ega need kreeklased ja teised Vana-Maailma kultuuririigid ennem oma kangekaelset võidujooksmist ei jäta, kui ka meie pisise riigi reformimehed on andnud Eesti riigi kroonid ja eurud tükk-haaval nendele. Kui keskerakond on selle vastu, siis Miti sotsid on poolt.

Tahaks kangesti teada, mis sellest tark Jüri Mitt ise arvab? Ju ta ehk sellest järgmisel infol mulle vastab. Aga lõppu täiesti teadmata, arvan siiski oma kirjutise lõpuks lugejaile soovida, et järgmised valla infokorrad võiksid olla harvem, noh nõnda kahe kuu tagant, aga siis paremini ette-valmistatumana kui seni. Kasu oleks kordades suurem, kui inimesed saadaksid vallale küsimused varakult kätte, mis neid huvitavad. Siis saaks vald paremal tasemel kokkutulekut ette valmistada ja küsija saaks täisvastuse kohe kätte. See tooks kas või mindki jälle kuulama-vaatama, kuidas parteimehed käituvad ning tarka vestlust arendavad. Saaks ka kenasid piltisid teha ning ilusaid naisi vaadata. Sa ära pane seda pahaks, sest kitsad rahaasjad veel vaatamist ei keela. Ka keskerakond mitte. Kui üsna lähedalt saaks vaadata, huvitaks mind veel näiteks loupa õhta või siis pühabe hommiku üsna vara liinibussiga linna sõita. Ähk saaks vald seda asja korraldada, noh kas või kuuaegse katseajaga, et pailu see bussimeestele kahju sisse teeks, kui minna otsemat- ja asfalti mööda Mäebe küla kautu? See võiks korraldatud saada Salme peatuse pikendusena. Seda vastust tuleksin küll koolimajja kuulama ja muidugid vaatama ka. Aga oma valla lehe kautu soovitan sotsiaal-timukraet Jüri Mitile ja Saaremaa Roheliste ülemale Kaupu Vipile keskerakondlastega paremini läbi saada. Ärge jantige Riigikogu lolli joone järgi. Olge ikka haritud diplomaadid!

Teate, kes diplomaat kui selline on? Kirjutan, et teil poleks vaja võõrsõnade leksikonist otsida: pr. Diplomate; kr. diploma- kaheks murtud leht, (dokument)- ametiisik, kes on valitsuse poolt volitatud välisriikide esindajatega suhtlema või läbirääkimisi pidama; inimene, kes taotleb oma eesmärki teisi inimesi läbimõeldult koheldes ning targu toimides.

Toon teile kõigile diplomaadi-näitena eeskujuks meie oma saarlase, Laimjala-mehe Arnold Rüütli. Pidage meeles ja jäljendage seda meest! Pole paha. Peale selle pidage alati silmas, et teid jälgitakse ja teid hinnatakse alamate poolt. Ärge käituge narridena! Katsume viia järgmise infopäeva senisest kõrgemal tasemel! Vaatamiseni!