Tõrva tulepäevad koguvad enda alla nii loodusfestivali „Las jääda ükski mets", Tõrva linna päevad ja Tõrva Loitsu, pakkudes meelelahutust ja tegevust kõikvõimalikele huvigruppidele. Tulepäevade üks organisaatoritest ja Tõrva Loitsu peakorraldaja Maido Ruusmann ütles, et eesmärk on meelitada Tõrvaga tutvuma inimesi kauemaks kui üheks õhtuks.

 „Üritused algavad juba 7. augustil kultuuripäevadega, mis sisaldavad endas nii loodusmatku kui ka muusikaõhtuid kirik- kammersaalis," tutvustas abilinnapea Ruusmann tulepäevade avalööki.

Alates 9. augustist algavad ka juubelihõngulised linnapäevad. Juba 20. korda toimuvad pidustused pakuvad rikkalikku muusikaprogrammi ja tegusaid spordivõistlusi.

Sel aastal on korraldajad olnud niivõrd tublid, et on suutnud võidelda välja ka Eesti meistrivõistlused naiste rannavolles. Seega näevad 9.-10. augustil huvilised turuplatsil üles seatud väljakutel, keda kroonitakse Eesti rannavollemeistriteks naiste arvestuses. Lisaks selguvad ka Valgamaa meistrid rannavolles.

Tõrva Loits uues asukohas

Suurim muutus on Tõrva Loitsu, mis seekorda kannab nime „Tõrva Loits 2013 - The Greatest Hits of Kalevipoeg", uus asukoht. Nimelt toimub 10. augustil aset leidev üritus Veskijärve veerel. Otsusele kolida pidu ühte Tõrva kõige looduskaunimasse asupaika sundis mitu asjaolu.

 „Viimased kolm aastat oleme üritust korraldanud Tõrva gümnaasiumi staadionil, mis väga hea asukoht nii ilusa loodusliku tausta kui suuruse ja lavastuslike võimaluste poolest. Samas oli pealtvaatajates tunda pisut tüdinemise hõngu. Nii hakkasime otsima uut atraktiivset kohta," rääkis Ruusmann. „Omaette teema on muidugi ka uue koha pakutavad võimalused. Siin saab teha tuld nii maal kui vees, siin on ruumi, siin on vaateid. Esinemispaiga kõrval on ka üks tuntumaid Tõrva sümboleid: Õhne jõge ületav kaarsild," võttis Ruusmann positiivsed asjaolud kokku.

Probleemina ei näe Ruusmann ka seda, et veer võiks väikeseks jääda.

 „Uus toimumispaik on piisavalt suur mahutamaks nii 300pealist tantsijate armeed, 200 koorilauljat, publikut kui tänavuse Loitsu tarbeks ehitatavat erilist lava. Kontsertetenduse tegevused pole piiratud ainult poolsaarega, kus lava asub, vaid tegevust jagub ka teisele poole jõge," kinnitas Ruusmann. Abilinnapea arvutuste kohaselt on ala suuteline mahutama kuni 4500 inimest.

Seekordne kava on aga mõneti märgilise tähendusega. Nimelt on kohamuistendites levinud lugu, et just Tõrva oli koht, mida Kalevite kange poeg mitmel korral väisas. „Kord kui ta jälle siin käimas oli, olla Kalevipoeg olnud väsinud ja heitnud magama kohta, kus asub praegu meie Tantsumägi. Muistendi järgi olla Tantsumägi nii tekkinudki. Nii võimegi öelda, et mängime oma kontsertetendust Kalevipojast tema sängi veerel," tõi Ruusmann välja.

Seetõttu on tänavu Loitsu üks maiuspaladest Mart Kolditsa lavastatud etendus "The Greatest Hits of Kalevipoeg", mis - nagu nimigi ütleb - toob vaatajateni parimad palad meie rahvuseeposest.

Muusikalise programmi pärlid on Jaan Tätte ja Tanel Padar oma saateansamblitega. Küsimuse peale, kas nii erimoelised artistid ei tekita publikus tunnet, justkui läheks klaveritunnist poksitrenni, vangutas Ruusmann pead.

 „Loomulikult on nad stiililt erinevad, aga kui vaadata tervikut nii koha kui ülesehituse suhtes, on väga palju ka ühist. Samas on ka publiku ootused erinevad."

Siinkohal mainis peakorraldaja, et Tanel Padari ja tema bändi kontsert pole tema tavapärane suvetuuride etteaste, vaid spetsiaalselt Tõrva Loitsu jaoks üles ehitatud esitus. „Loomulikult ei jää kõlamata ka Taneli armastatud hitid," andis Ruusmann fännidele lootust.

Sujuvam korraldamine

Lisaks etenduse lavastajale Mart Kolditsale on suur osa korraldamisest ka Märt Agul, kes on tantsunumbrite koreograaf, muusikaline pool on Reigo Ahvena õlul. Viimased kaks on eelmistelgi aastatel eduka tandemina Tõrva Loitsul kaasa löönud. Seekord on kaasatud üritusele ka väga palju kohalikke inimesi, kes siis on organisatoorselt tegusad või astuvad laval üles etteastetega.

Nii ei ole imekspandav, et Loitsu käigus on tegevuses ligemale 300 tantsijat ja 200 koorilauljat. Ürituse õnnestumisse annab kindlasti suure osa ka Tõrva neidudekoor, kes on üks läbivatest esinejatest. Tantsijate ja võimlejate sujuva liikumise eest vastutavad Valdeko Kalamees ja Ulvi Riitsalu.

Dirigentidena astuvad lavalaudadele kohaliku koorimuusika lipulaevad Imbi Umbleja ja Maie Kala. Umbleja astub lisaks kõigele ka esinejana lavalaudadele, kuna kavas on etteaste saatest „Perepidu" tuntuks saanud pereansamblilt Risk. Ja et kõigest sellest väheks ei jääks, on kohal ka maailma suurimad trummid ja publik saab näha silmipimestavat tuleshow'd. See kõik tundub vägev, kuid võiks arvata, et kõik kestab kokku kaugelt kauem, kui inimesed jõuaksid nautida. Kui eelmisel aastal venis kontsert veidi pikaks, siis sel aastal on ka selleks puhuks rohtu leitud.

 „Oleme selleaastase kava ehitanud üles pisut lühemana ja tahame vältida pikki vahepause kontsertetenduse osade vahel. Samas, et kõik huvitav saaks ikka nähtud, võiksid inimesed arvestada vähemalt kolme kuni kolme ja poole tunniga," sõnas Ruusmann.

Kui külalised peaksid aga kartma, et vihmane ilm rikub ilusa ürituse ja muudab jõeveeru sopaseks ja raskesti läbitavaks, siis ka selle peale on Ruusmanni sõnul mõeldud.

 „Eks ilm ole alati väliürituste õnnestumisel väga oluline määraja, aga mis puudutab hirmu tegevuskoha osas, siis seda kartma ei pea, et kontsert seetõttu halvem oleks või ära peaks jääma. Oleme mõelnud välja lahendused: kui tõesti peaks enne üritust kõvasti sadama ja muutma murupinnase vesiseks, aitab kindlasti ala katmine multši või puiduhakkega."

Tõrva Loits 2013
10. augustil Tõrvas Veskijärve veerel
Algus kell 20, väravad avatakse kell 19