Enamik suurüritusi on Harku Valla Teatajas põhjalikult ka kajastatud, tuletame aga kokkuvõtvalt meelde.

Muusikasõprade hulgas on populaarseim kindlasti märtsis toimuv Laululapse konkurss. Valla konkursil osaleb meil tavaliselt 30-40 parimat laululast vanuses 3-18 aastat, tublimad neist pääsevad edasi maakondlikku vooru ning sealt lõppvõistlusele, mille ka televisioon üle kannab. Meie valla lapsed on alati tublid olnud.

Juuni alguses toimus 4. Külade päev, korraldajaks eelmise Külade päeva võitnud Muraste külaselts. Tänavu esmakordselt toimus ürituse raames ka valla laulu- ja tantsupidu, millle eestvedajaks olid Mai Ainsalu ja Astrid Väizene. Esinejaid võis kokku olla ehk 500. Üldse osales külade päeval üle 3000 inimese, neist ligi 1000 korraldusega seotuid. Usun, et igaüks leidis sealt enda jaoks midagi põnevat: õpitubasid korraldavaid ja vahvat tegevust pakkuvaid ühinguid ja seltse oli seekord eriti rohkelt, esmakordselt lõid kaasa valla asutused ja ametnikud, Muraste politseija piirivalvekolledž, Sisekaitseakadeemia ja mitmed teised. Käsitöölaat oli senistest suurim, võistlused uued ja vahvad, kontserdist rääkimata. Seekordseks võitjaks oli taas Muraste külaselts, neil on nüüd au ja vaev korraldada ka viies Külade päev.

Järgmise aasta esialgsed mõtted on juba varakult läbi arutatud ning kirja pandud. Nimelt on plaanis korraldada nelja valla ühine laulu- ja tantsupidu. Muraste Külaselts on meie mõtted projektina esitanud Nelja Valla Kogule, kelle kaudu on ürituse toetuseks võimalik saada toetust PRIA Leader programmist. Nelja Valla Kogusse kuuluvad Saue, Saku, Kiili ja Harku vald ning Saue linn.

Juunis toimus Vääna mõisapargis maaelumess AGRI.

Minuni jõudnud tagasisidet arvestades jäid nii Vääna rahvas kui ka osalejad AGRIga rahule, kuigi esmaürituse puhul oli osalejate hulk tagasihoidlik. Loodame, et AGRI Harku vallas kujuneb traditsiooniks, saab edaspidi hoogu juurde ning on uueks võimaluseks ja väljakutseks nii korraldajatele kui ka siinse kandi rahvale.

Juulis osalesime üleriigilisel koolinoorte laulu- ja tantsupeol ning augustis jätkasime valla taasloomise aastapäevale pühendatud Tabasalu päeva, Tabasalu Jazz Festi ning esmakordselt toimunud Merepäevaga Tilgu sadamas.

Vähestel omavalitsustel pääses laulu- ja tantsupeole nii võimas esindus nagu meil, kuigi peole pääsesid vaid parimad ansamblid, orkestrid ja tantsijad. Müts maha kõigi nende tublide muusikute ees!

Tabasalu päeva kunagist traditsiooni taaselustades toimus see tänavu teist korda, esmakordselt aga ühildati üritus kümnendat aastat toimuva Tabasalu Jazz Festiga. Korraldajate idee kahe ürituse ühildamisel oli kulude optimeerimine: ühe lava tellimine ja muud tehnilised lahendused. Kaks üritus on siiski väga erinevad: Jazz Fest esindab kõrgkultuuri ning Tabasalu päev on kogupere üritus laada, lõbusate võistluste ja atraktsioonidega.

Rannamõisa Laevaseltsi poolt korraldatud Merepäev Tilgu sadamas oli midagi uut meie mereäärses vallas, ühildades omavahel mere, veesõidukid, muusika ja laada ning lõpetades õhtu muinastulede öö tähistamiseks süüdatud lõkkega.

Mis veel tulemas on?

Suurupi Seltsi eestvedamisel kuulutati välja järjekordne valla fotokonkurss, mille tänavuseks eripäraks on, et võistlema hakkavad viiest pildist koosnevad fotojutustused teemal "Minu kodu on Harku vald".

Köitmisel on valla aastapäevale pühendatud album, kuhu esitasid oma teemalehed nii koolid, lasteaiad, raamatukogud, kirikud, spordi-, kultuuri ja noorteühingud, külaseltsid kui ka kohalikud ettevõtjad. Esitatud tööde digitaliseerimisel on plaanis koostada albumist trükiversioon. Albumit saab näha 25. novembril valla taasloomise 20. aastapäeva puhul korraldataval avatud uste päeval vallamajas.

Oktoobri lõpus korraldame õpetajate päeva puhul traditsooniks kujuneva kultuurilise väljasõidu valla õpetajatele, noortejuhtidele ja kultuuritöötajatele. Kui eelmisel aastal toimus ekskursioon Põltsamaa linnusesse, osalesime sealse käsitöökoja õpitubades ning külastasime Tartus Vanemuise etendust, siis tänavu võtame suuna Rakvere linnusesse, käsitöökotta ja teatrisse. Üritusel osaleb 100-120 pedagoogi.

Aasta lõpetavad traditsioonilised eakatele korraldatavad jõulukontserdid koos jõululõunaga valla erinevates piirkondades nagu Harku, Kumna, Vääna, Harkujärve ja Tabasalu. Kontserdikavad ja esitlused on traditsiooniliselt meie oma kollektiivide, sealhulgas Tabasalu Muusikakooli poolt. Lisaks sellele toimuvad koostöös valla sotsiaalosakonna ja lasteaedadega jõulupeod kodustele mudilastele, rääkimata asutuste ja külaseltside poolt korraldatavatest jõuluüritustest.

Kui palju vald kulutab eelarvest kultuuriüritustele raha?

Valla poolt korraldatavate ning toetatavate kultuuriürituste jaoks on tänavu planeeritud 112 000 eurot, spordiürituste ja teenuste kuludeks 190 000 eurot ning noorteüritusteks 17 500 eurot, kokku seega ligi 320 000 eurot. Muusikakooli, noortekeskuste, Kumna Kultuuriaida eelarves planeeritud summad veel lisaks.

Kas meil jäi midagi olulist märkimata?

Tabasalu kammerkoor tähistas tänavu oma 10. ja rahvatantsurühm Tabasalu Memmed 30. aastapäeva.

Väga suure osa vallas toimuvatest üritustest korraldavad siiski meie tublid kultuuri-, spordi- ja noorsooühingud ning viimastel aastatel tublisti aktiviseerinud külaseltsid. Kõiki neid perespordipäevi, spordivõistlusi, kontserte ja rahvakalendri tähtpäevadel korraldatavaid üritusi ei ole võimalik üles lugeda. Samuti kõiki neid tublisid ühinguid ja seltse, keda tahaks tänada ja esile tuua. Kogu aasta ürituste kava on üleval valla kodulehel valikus "Kultuur ja sport" ning eraldi ka ürituste kalendris. Tahaks veel välja tuua igakuised mälumänguturniirid, uue traditsioonina Tartu rahu ja küüditamise aastapäeva tähistamise, mõisakontserdid Vääna mõisas, külateatri Suurupis, regulaarsed loodusmatkad Murastes ja rabades, laadad erinevates kantides ning Tabasalu jõululaat.

Mis oleks Harku vallale see üritus, mis eristaks meid teistest ja teeks meid tuttavaks teistele, ka piiri tagant tulijaile? Nagu Türil on lillelaat, või Viljandis pärimusmuusika päevad.

Kindlasti on meie suurimaks ja tuntuimaks ürituseks Tabasalu Kultuuriseltsi poolt kümnendat aastat korraldatav Tabasalu JazzFest. Omal ajal olid suhteliselt kuulsad ja Ranna sovhoosi poolt korraldatud Tabasalu päevad, mille traditsiooni taaselustamise soov on päevakorral. Täiesti meie oma ja kordumatu on kindlasti külade päeva idee ja ülesehitus ühingute ja seltside poolt pakutavate atraktiivsete töötubade, tegevuste ning spordivõistlustega. Tavapäraselt on taoliste ürituste põhirõhk laadal ning selle lisana mõningad ühistegevused või võistlused.

Harku valla tänane elanikkond on aga enamjaolt kolinud siia alles viimastel aastatel, kuivõrd seni olime pigem suvituspiirkonnaks. Seega oleme oma traditsioone alles loomas ja kujundamas ning nähes, kui palju on meil noort aktiivset rahvast ning kõikvõimalike seltse ja ühinguid tekib ja kasvab nagu seeni peale vihma, siis olen selles osas väga optimistlik.