„Praeguseks on meil kindel plaan, et märtsiks saab Rapla stuudio valmis ning siitsamast saame hakata tegema igapäevast kohalikku hommikuprogrammi,“ sõnab Pohlak ja lisab, et õigupoolest lootsid nad Rapla stuudiole elu juba aasta lõpul sisse puhuda, kuid muud laienemisplaanid nõudsid põhienergia endale.

Tre – diskodest raadiojaamani

Tre raadio on Rapla kandi inimestele tuttav mitmed aastad. „Alustasime Rapla sagedusel 2010.Esialgu oli meie põhitegevus suunatud nooremale kuulajaskonnale, tasapisi see laienes. Kui päris täpne olla, siis enne FM sageduse konkursil osalemist tegutsesime interneti raadiona, kuid nüüd juba üle viie aasta oleme tegutsenud Raplamaal raadiosagedusel.

Möödunud suvise EMORi uuringu põhjal on meil Raplamaal 5000–6000 kuulajat. Olen ise selle tulemusega rahul,“ selgitab Pohlak fakte. „2014.aastal, kui Pärnus lõpetas tegevuse kohalik Päikeseraadio laienes Tre raadio ka suvepealinna. Tänaseks on meie sealne kuulajaskond kaks korda suurem kui Raplamaal, mis on muidugi ka loogiline, sest tegemist on suurema maakonnaga, samuti on sealne programm olnud algusest peale tänu suuremale reklaamiturule sisukam.“
Tre nime all tehtav muusikaline tegevus on kestnud aastaid. Siim Pohlak, kes ise on pärit Harju- ja Raplamaa piiril asuvast Tuhalast, pidas nooruses diskoriametit. Diskoritöö tõi nooremehe naabervaldadesse, Kohilasse, Kaiu, Juuru, hiljem kaugemalegi. Võib öelda, et kõigis Raplamaa kultuurimajades on mingil ajal eelmise kümnendi jooksul peetud Tre-diskosid ja pidusid. „Praegu vaatan väikese nostalgia ja kurbusega tagasi üle kümne aastatagusele ajale, sest paljud maapiirkonnad, kus toona oli rohkelt noori ja elu käis, on tühjaks jäänud. Väiksemates kohtades oli siis pidulisi paar-kolmsada, aga näiteks Raplas peetud diskodel oli tavaline külastajate arv 11–12 aastat tagasi 500–600 inimest, see oli suur arv!“ meenutab Pohlak ja lisab, et mõnes mõttes on Tre tegijad kasvanud koos publikuga ja selle käigus on muutunud valikud ja maitse. Diskode juurest jõuti vähehaaval erinevate suuremate suveürituste ja kontsertide korraldamise juurde. „Raplaski oli paari aasta eest meie „Suvekontsertide“ sari, mis tõi siia rohkelt erinevaid artiste ja bände. See võeti hästi vastu. Raadio välistuudioga oleme käinud mitmetel Rapla üritustel väljas oma telgi ja aparatuuriga, teinud otseülekandeid, intervjuusid inimestega. Vajalikud seadmed on meil olemas. Oleme olnud kohal Rapla Majandusfoorumil, Rapla Melul ja Rapla Kardirajal toimuvatel üritustel,“ loetleb Pohlak. Otseülekandeid pole Tre raadios tehtud mitte ainult ürituste ajal, vaid ka niisama mõnel suvepäeval on meeskond oma telgi Raplas üles seadnud ja otse tänavalt eetrisse mineva saatega rahva seas elevust tekitanud. „Oleme katsetanud ja palunud kultuurikeskuse juures õues olnud välistuudio otse eetris oma kuulajatel, kes hetkel Rapla kesklinnas autoroolis, törtsu signaali anda, misjärel kostus ümbruskonnast üksjagu signaalitamist. See kinnitas raadiouuringute poolt mõõdetut – järelikult meid ikka kuulatakse,“ lausub Pohlak. Otseülekandeid on tehtud ka erinevatest ööklubidest ning kontsertidelt. Oma kuulajatele on Tre meeskond jaganud ka autokleepse. Tegevjuht tunnistab, et see on neile toonud mõnel korral negatiivset tagasisidet, näiteks on arvatud, et bravuurselt käituv seltskond, mille autol terendab Tre raadio kleebis, on seotud raadio-tegijatega, kuid pigem toovad need kleebised, mis kuulajatele jagatakse, kasu ja kasvatavad kuulajaskonda.

Rapla saab oma hommikuprogrammi

Pärnus on Tre raadiol Endla teatri majas suur stuudio, kust läheb eetrisse Pärnu sagedus ning Tallinnas väikene helistuudio, kus valmivad reklaamide audioklipid. Pärnu piirkonnas on mitmeid koostööpartnereid erinevate ettevõtete, organisatsioonide ja avaliku sektori hulgast. „Näiteks linnavalitsus on heaks partneriks, nende jaoks on meil oma eetriaeg –Pärnu pooltund, kus nii linnapea, abilinnapead ja erinevad ametnikud käivad linnarahvale olulisi teemasid tutvustamas. Pärnus jõuavad meie saatejuhid ja reporterid ka sagedamini stuudiost välja sündmusi kajastama, sest olgem ausad, suurem koht tähendab ka rohkem ettevõtteid ja reklaamiraha, tänu millele raadiot üldse töös saab hoida,“ räägib Pohlak ja lisab, et Tre Rapla on paljuski püsinud tänu Pärnu toele, kasumit raadio Raplas tänaseni teeninud ei ole, pigem on tegeletud ellujäämisega. Ometi näeb tegevjuht, et Raplaski võiks end õigustada sarnane mudel.

„Tahame seda siin pakkuma hakata. Meie raadiosagedus Raplamaal on eetris 24/7, kohalik uudiste blokk kolm korda päevas teisipäeviti ja neljapäeviti, lisaks hoiab meie reklaamijuht siinsel elul silma peal, et inimesed saaksid uue ja toimuvaga kursis olla. Tasapisi on siinne reklaamiturg meid omaks võtnud. Praegu on meil Rapla maakonnas üks saatejuht, Maret Evisalu. Minu nägemust mööda on Tre raadio nii Rapla kui maakonna jaoks oluline infokanal, kiire ja operatiivne. Kohalik hommikuprogramm ,mis lisaks siinsetele uudistele annaks ülevaate ajalehtedest ja olulistest üleriigilistest teemadest, võiks Raplas olla. Hiljemalt märtsis on kindel plaan alustada. Soovime võtta hommikuprogrammiga seoses Raplasse tööle kaks uut inimest, nii et kui keegi tunneb, et just tema on see, kes soovib siinsele rahvale päeva sissejuhatajaks läbi raadioeetri olla, võib endast julgesti teada anda,“ on Siim Pohlak pakkumistele avatud.

Hommikuprogrammi käivitamine Raplas tõstab Pohlaku arvates loodetavasti Raplamaa kuulajate arvu. „Minu nägemuses peaks raadio olema ka Raplamaal väga operatiivne infokanal, kui hommikul raadios millestki räägitakse, siis lõunal räägivad ja teavad asjast juba kõik,“ usub tegevjuht. Lisaks usub ta Tre raadiosse Raplas, sest tal on positiivsed kogemused siinse rahvaga.

„Mulle on Raplamaal ja Raplas alati meeldinud, siin on hea kogukonnatunne, aetakse sellist ühtset oma värki,“ räägib ta oma kogemustest. „Juba nooremana käisin siin palju, näiteks Kehtnas jalgpallitrennis ja pidusid tegemas, hiljem lisandus raadio tegemine. Kuigi elan Harjumaal, on mulle lähimad suured kauplused Kohilas ja lähim linnaline keskus Rapla, seega olen harjunud seda piirkonda oma kodukandiks pidama“