Möldrite sugu on siin elanud kirikuraamatute järgi juba vähemalt viis põlve. Nimigi tulnud sellest, et üks esiisadest pidas möldri ametit. Aare Mölder ise alustas põllumeheteed Ardu sovhoosi peaagronoomina.

"Hea, et sovhoosi aeg otsa sai, nagunii oleksin sellest ametist loobunud - pakkumisi oli palju," ütleb Aare Mölder.

See, et ise sai oma põldude üle otsustama hakata, määraski mehe saatuse. Ikka kodupõldudel edasi. Asutatud sai osaühing Valdreks, mis tegeleb sealsamas viljakasvatusega, siis sai hakatud ka osaühingu Triigi Seakasvatus kaudu loomapidamisega tegelema. Nüüd kasvatabki Valdereks seafarmide tarbeks sööta. Ka on seakombinaadil oma tapamaja, nii hoitakse kulusid kokku.

Liha turustatakse peamiselt Kosel, aga ka Tallinnas. Mõlema firma juhatusse, nii Valdereksi kui ka Triigi Seakasvatuse etteotsa kuulub ka Jüri Valdma, tänase Kõue vallavanema Ott Valdma isa.

"Koos me alustasime ja oleme siiani koos jätkanud," on Aare Möldril asise äripartneri üle hea meel.

Sealihale on turgu

Põllumees Aare Mölder on ka ise pidanud mõne aasta Kõue vallavanema ametit. Ja kui juba kohaliku poliitikuga tegu - olgugi et endisega - ei saa küsimata jätta, kuidas tema suhtub kahe valla, Kõue ja Kose, ühinemisse.

Aare Mölder: "Kui eelmine hääletamine vallavolikogus oli - vist kaheksa aastat tagasi - siis olin mina ainukene volikogu liige, kes ühinemise poolt hääletas."

Ega mees nüüdki oma vaateid muutnud ei ole. Kindlasti on oma osa sellel, et tema abikaasa töötab Kose vallavalitsuses. Nii on põlisel põllumehel tihedamad sidemed kui ainult ärilised.

Osaühingus Triigi Seakasvatus on kasvamas 3000 siga. Sama palju ja natuke rohkem kui oli sigu meie "põllumajanduse kuldajal" Ardu sovhoosi sigalates. Praegu käib Triigi sigalates suur juurde- ja ümberehitus. Lammutatakse vanu ja ehitatakse uusi seakasvatushooneid, saksa spetsialistid sätivad uusi söötmisseadmeid.

"Uue farmikompleksi valmimisega peaksime aastas turustama 7000 siga," kinnitab Aare Mölder. "Sealihale turgu on."

Küll saab hakkama

Kuigi Vene turu heitlikkus - kord on see Eesti põllumehele lahti, siis jälle kinni - teeb ka seakasvataja elu heitlikuks.

"Praegu müüme sealiha alla omahinna," kinnitab Aare Mölder. Ometi mees põllumehe ametist ega seakasvatusest loobuda ei kavatse. "Kui juba nii palju on siin tööd tehtud ja investeeritud, siis pole see enam lihtsalt võimalik," kinnitab Aare Mölder. "Said esivanemad hakkama, küllap saame meiegi."

Kas ka pojast, Hans-Ottost põllumees kasvab, seda ei taha Aare Mölder ennustada. Igaüks peab oma tee valima. Nii nagu inimene, nii ka omavalitsus, riik ja rahvas.

__________________________________________
ARVAMUS

Jüri Valdma, äripartner

(Autoroolis olles) Oot-oot, vean vilja, jätan auto seisma. Aare on nii põhjalik mees, et tema kohta midagi öeldes tuleb ka põhjalikult mõelda.Oleme Aare Möldriga juba pea paarkümmend aastat äripartnerid olnud - alguses olid temal põllud, minul siga lad. Talu moodi majandamine. Kui leidsime, et ühendamine on mõistlik, siis ühinesime. Aare on kõrgema haridusega põllumees, teeb iga looma, iga taime hingeelu endale selgeks, alles siis hakkab mingeid otsuseid langetama. Tõsiselt põhjalik. Eks ka meie tööjaotus ole nii kujunenud, et tema koostada on söödaratsioonid, külvikorrad, sõnaga kõrgem matemaatika, mina suhtlen siin inimestega. Kindel partner.