Enne Eestisse saabumist ei teadnud Viviana siinsest elust suurt midagi. Selged olid vaid kaks asja: pealinn on Tallinn ja põhjamaal on pidevalt külm. Eesti keelt ei osanud ta sõnagi. "Aga uurisin, mis siin toimub, ka kes on näiteks president ja kui suur Eesti on," lisab Ajmova.Tšehhitari koolitee Eestis algas 1. septembril ning ta elab Kolgas kohalikus peres. Nagu mainitud, ei osanud ta siia tulles sõnagi eesti keelt. Suhtlemisel ja õppimisel tuli võtta appi inglise keel, mida klassi- ja koolikaaslased oskavat tšehhidest paremini. Ning kohe algasid kaaslaste ja pedagoogide abiga keeleõpingud. "Aga ega ma ei oska numbreid järgarvudena siiani kasutada. Lihtsalt lugeda, nagu "üks", "kaks" ja "kolm", oskan küll," lisab Ajmova.

Kuidas näeb aga välja Viviana koolilõpp Kolgas? Ta seletab, et teeb riigieksami vaid inglise keeles. Teiste eksamite jaoks ei ole keel veel piisavalt hea. "Ma ei oska näiteks kirjanduses "Romeot ja Juliat" lugeda-analüüsida," ütleb ta.

Lõputunnistust Viviana Ajmova Kolgast ei saa, sest järgmisel aastal ootab teda ees veel üks aasta õppimist. Sedakorda koduse Brno gümnaasiumi 13. klassis.Loe pikemalt Harju Elust.