Pimeda juhtkoer elab omaniku juures ja aitab teda kogu aeg. Tulevased pimedate juhtkoerad valitakse välja juba pesakonnast. Nad on alati kõige rahulikumad. Nende treenimisel õpetatakse liiklusreegleid ning kindlaid marsruute,“ selgitab MTÜ eestvedaja.

Seevastu teraapiakoerad on tema sõnul mängulisemad, sest nende töö on käia eri- ja tavakoolides, haiglates, lastekodudes ning vanadekodudes. Koertele on õpetatud ka tsirkusetrikke. Teraapiakoerad kasvavad igaüks oma peres ja nad on õpetatud tegema kanis- ehk koerateraapiat. Mõnikord vajavad inimesed endale näiteks pärast abielulahutust sõpra.

„Teisele inimesele oma tunnetest rääkimine lõpeb sageli sellega, et kuulaja tüdineb. Koer kuulab inimese tavaliselt lõpuni,“ ütleb Natalja Stankevitš-Melnikova.

Teraapiakoerte mõju on individuaalne. On neid, kel on paranemise märke näha juba pärast esimest kohtumist ning on neid, kes kolmandal päeval julgevad koera alles paitada: „Meil oli laagris üks laps, autist. Autistid hoiavad pigem omaette ega suhtle kellegagi. Laagri esimesel päeval istus ta nurgas omaette, kuigi pilk oli koguaeg koeral. Kolmandal päeval ta juba embas ning paitas koera.“

Loe edasi Sõnumitoojast.