Juba mõnda aega tagasi oli esimesele kellale tekkinud mõra ja seda ei olnud enam võimalik helistada. Suurem kell oli küll töökorras, aga selle helistamiseks tuli ronida järsust trepist kellatorni ja helistamine toimus käsitsi kellanööri kasutades.

Küllalt kalli ettevõtmise realiseerimiseks kirjutasime projekti.

Konsulteerides Eesti kirikukellade suurima spetsialisti Toomas Mäevaljaga selgus, et renoveerida tuleks kogu kellasüsteem - lisaks ühele töökorras olevale kellale tuleks valada lisaks kaks uut kella ja seada üles automaatne helistamissüsteem.

Tähendust täis kellad

Küllalt kalli ettevõtmise realiseerimiseks kirjutasime projekti Leader programmist rahade taotlemiseks. Projektitaotlus rahuldati ja nii saime kogu projektile 90 protsendi ulatuses raha Euroopa Liidult. Uued, 200 kg ja 82 kg kaaluvad kellad valati Saksamaal

16. märtsil 2012. Kellasid on selles valukojas valatud juba mitusada aastat sama tehnoloogiat kasutades ning see sümbooliseerib kaudselt Kristuse surma ja ülestõusmist - sulametall valatakse reedesel päeval maa sisse maetavatesse vormidesse, kus need kolm päeva jahtuvad, kolmandal päeval kaevatake kellad lahti, eemaldatakse vormid ja kell läheb lihvimisele. Piibli järgi maeti ka Kristus peale ristilt mahavõtmist just reedesel päeval kaljuhauda, kust ta kolmandal päeval üles tõusis.

Sekundi täpsus

Nüüd helisevad kolm kella kas üksikult, paarikaupa või kõik kolm ühiselt vastavalt eelhäälestatud programmile järgmiselt:

• igapäevaselt ajanäitajana - kell 8.00 hommikukell 2 minutit; kell 12.00 keskpäevakell 2 minutit ja kell 18.00 õhtukell 2 minutit. (Laupäeva õhtukell kell 18.00 lööb vana kell 5 minutit, mis tähistab hingamispäeva algust);

• enne pühapäevast jumalateenistust kell 13.00, kell 13.30 ja kell 13.57 ning jumalateenistuse lõppedes.

• hingekellana matustel üksikute löökidena iga 8 sekundi tagant 15 min jooksul.

• hingekellana üksikute löökidena iga 8 sekundi tagant mälestus- või leinapäevadel 5 minuti jooksul.

  • 3. jaanuaril kell 10.30 (vabadussõjas langenute mälestuspäev).
  • 25. märtsil kell 12.00. (küüditamisohvrite mälestus päev).
  • 14. märtsil kell 12.00. (leinapäev).
• uue aasta öösel helisevad kellad 30 sekundit pärast keskööd. Kogu kellade helistamissüsteem on täisautomaatne ning absoluutselt täpne kellaaeg seatakse õigeks igapäevaselt.

Seega võib iga Oru kandi inimene kellade esimese löögi järgi seada sekundi täpsusega õigeks ka oma kella.