Eestis valmis viimati biogaasijaam Tartumaal Tähtvere vallas Ilmatsalus. Selle rajas osaühingule Baltic Biogas kuuluv osaühing Tartu Biogaas. "Meie biogaasijaama osanikud pole, kuid anname kasutada oma läga," ütles AS Tartu Agro juhataja Aavo Mölder. "Biogaasijaam avati alles möödunud aasta detsembris ja lõplikke järeldusi on selle efektiivsusest veel vara teha. Küll võib öelda, et aastaid püsinud lägalõhn hakkab ära kaduma, sest tahke sõnnik tehakse vedelaks," lisas ta.

Peep Pitk lisas, et Jõgevamaal võiks biogaasijaama ehitamiseks olla kolm sobivat asukohta. "Enne, kui need konkreetselt välja pakkuda, tuleks teha põhjalikum analüüs ja kohalike farmihoonete paiknemisega põhjalikult tutvuda," lisas ta.

"Meiegi oleme kaalunud biogaasijaama rajamist, kuid ei pea seda praegustes oludes majanduslikult perspektiivikaks," ütles Torma valla põllumajandusettevõtte, OÜ Sadala Agro juhataja Ahti Kalde.

Aastaid tagasi oli biogaasijaama ehitamine aktuaalne ka Põltsamaa vallas tegutsevas osaühingus Viraito. "Leidsime aga, et meie ettevõte on selle rajatise jaoks liiga väike. Võimalik, et tulevikus tekib Põltsamaa piirkonnas ka uusi ideid biogaasi kasutamiseks ja ühiste jõupingutustega suudetakse plaanid ellu  viia," tõdes Viraito juhataja Toivo Kens.

Loe pikemalt
.