2012. aasta aktiivsema küla väljaselgitamiseks korraldatud konkursile laekus tähtajaliselt kolm ankeeti kahe küla esitlustega, Mäeküla küla tõsteti esile kahel korral. Lisaks Mäekülale kandideeris tiitlile veel Metsaküla küla, kes on varasemalt Lõuna-Järvamaa aasta küla tiitli võitnud 2004. aastal.

60 elanikuga Mäeküla külale tõi võidu kogukonna suurepärane koostöö. Külas elab nii noori kui eakaid, külarahvas on kokkuhoidev ning erinevad vanusegrupid teevad koostööd nii külakoosolekul külaprobleemide üle arutledes kui ka aiandi kõrval külaplatsil külapidu pidades.

Külaelu eestvedajaks on külavanem Koit Teder, kes on osanud enda ümber koondada nn külaaktiivi. Samas on välja kujunenud tööd ja kohustused ka mitmetel teistel külaelanikel. Ühistegevuse traditsioonideks on Mäekülas mitmed rahvakalendri tähtpäevade tähistamised. Üheskoos ning kindlaid tavasid järgides tervitatakse uue aasta algust ja peetakse vastlapäeva, aasta suursündmuseks on aga jaanipidu, kuhu kogunevad kokku mitme põlvkonna külaelanikud, sõbrad ja sugulased. Heaks tavaks on, et personaalse kutse jaanitulel osalemiseks viib külavanem isiklikult kätte igale perele. Tublide perenaiste töö tunnustamiseks on küla jaanitulel kolmel viimasel aastal toimunud toiduteemaline konkurss. Valitud on parimat magusameistrit, parimat salatisegajat ning parimat toitu meie esivanemate toidulaualt.

Käesoleva aasta suvel osalesid mitmed Mäeküla talud Järvamaa Avatud Talude päeva programmis, neid talusid külastas üle 100 inimese. Sündmus oli esimene omataoline Eestis ning leidis kajastamist ka vabariiklikus meedias ja televisioonis.