komisjoni esimehe ülesanne. Kas ei oleks olnud mõttekas välja vahetada senine komisjoni esimees? Lähtuti aga põhimõttest "Ei ole komisjoni, ei ole ka probleemi." Või on tegemist hoopis ühe katsega suurenevate juhtimiskulude katmiseks vahendeid leida? Kuigi komisjoni kaotamisest vallaeelarvele olulist otsest kokkuhoidu ei ole.

Kummaline on soov kaotada valla struktuurist järelevalvespetsialisti ametikoht. Järelevalvespetsialist on olnud inimene, kes nähes probleemi - olgu selleks siis lagunenud hoone, heakord või mingi muu probleem - esmalt hoiatab ja vajaduse korral ka trahvib. Järelevalvespetsialisti töö on olnud tihedalt seotud turvalisuse komisjoniga. Esitades arupärimisi, olen saanud vastuseks, et järelevalveküsimusega hakkavad tegelema teised vallaametnikud. Sellega tekkib olukord, kus ühe kindla valdkonna küsimusega tegelevad paljud ja konkreetselt eikeegi. Küll aga vabaneb järelevalvespetsialisti ametikoha kaotamisega arvestatav rahasumma ja vabasid vahendeid on võimalik üle kanda teistele vastloodud ametikohtadele. Aga see teema puudutab juba uut vallavalitsuse struktuuri ja vastloodud uusi ametikohti.

Turvalisuse komisjoni kaotamine koos järelevalvespetsialisti ametikoha koondamisega ei mõju Türi valla arengule hästi ja vähendab inimeste üldist turvalisust Türi vallas. Esitades sellekohaseid küsimusi uude koalitsiooni kuuluvatele volikogu liikmetele, olen saanud tihti vastuseks: „Turvalisuse tagamine on riigi ülesanne!" Riik aga on meil teadagi õhukene ja politsei vähene kohalolek Türil üldteada.

Kahju, et Türi valla uues koalitsioonis valitseb arusaam, et turvalisus ei kuulu valla prioriteetide hulka ja on vaid riigi ülesanne. KOV - kohalik omavalitsus, nagu nimigi ütleb, on kohalik omavalitsus. Omavalitsus ei ole mitte ainult selleks, et täita kohalikus elus riigi kehtestatud ülesannete miinimumpaketti. Omavalitsus peab arvestama kohalike elanike soove ja huvisid laiemalt ning vajalik on võimalus kogukonnal kaasa rääkida sellises meid kõiki puudutavas olulises küsimuses nagu seda on turvalisus. Komisjoni kaotamisega on aga üks väga oluline väljund kogukonnal valla suunas ära võetud.