Ahvenamaa on väga huvitav riik, mis paikneb Soome Vabariigi koosseisus, kuid saarestikus räägitakse pea täielikult rootsi keelt. Ahvenamaa saarestik paikneb laiali suurel alal, kuid kokku on maismaad poole Saaremaa jagu. Saarestikus elab 28 000 inimest ning Ahvenamaa kodakondsuse saamiseks tuleb saarel elada vähemalt viis aastat. Saarel valitseva autonoomia tõttu räägitakse Ahvenamaalt väljaviidava toodangu kohta eksportimisest, just nagu võõrasse riiki. Nii on ka kohalike elanike suhtumine oma saarestikku – väga isiklik ja peremehetundeline. Ahvenamaa elanike jaoks on oluline püüda valmistada toitu sellest, mis on saarel kättesaadav ning seda samas ka turustada. Seetõttu on poodides palju kohalikust toorainest valmistatud tooteid ja samuti tavapärane talupoodide rohkus.

Kuna pinnas on saarel üsna kivine ja kaljune, tuleb kohalikel elanikel saarel toimetulemiseks teha palju mõttetööd ja genereerida ideid ning need ka ellu viia. Seetõttu peetakse oluliseks ressursiks erinevaid investeeringufonde, kust taotleda väiksemateks ettevõtmisteks raha. Peamiseks erinevuseks Leader programmist rahastamises on see, et Ahvenamaal ettevõtlussektorile toetust ei eraldata. Abi saavad vaid kodanikualgatuse ja mittetulundussfääri poolt genereeritud avalikuks kasutamiseks mõeldud investeeringud. See on kasvatanud kogukonnatunnet ja ühistegevust.

Üheks oluliseks Leader investeeringuks on Ahvenamaa pealinna Marienhamni kaldaalal meremuuseumi ja arhailiste laevadega seotud temaatika arendamine. Laevandus ja kalandus on sealse piirkonna elanikele loomupärane, seetõttu ulatuvad traditsioonid väga kaugetesse aegadesse. Kohalikud inimesed on rajanud rannaküla, kus renditakse vanadele paatidele paadikuure ning tegeletakse aluste ehitusega. Leader prgrammist rahastamise põhimõttes on peamine suund piirkonna omapära edasiarendamises ja selle näitamises huvilistele.

Kohalik Leader programm toetas ka vana kaptenitalu Pellase taastamist ja arendamist. Kaptenitalu on põlistalu, kuid tänaseks antud avalikku kasutusse, kus saab tähistada kõiki perekondlikke sündmusi. 2005. a. jõulude ajal hävines tules 2/3 hoonest, kuid kogukond otsustas talu taastada ja see õnnestus.

Külastasime ka Ahvenamaa ainust õllepruulikoda, kus pruulitakse 12 erinevat õllesorti. Samas talus on toitlustusteenus ja väikene talupood alkoholi müügiloa saamiseks. Pruulikoda jättis sisustuse ja töökorralduse tõttu õdusalt koduse mulje.

Leader toetust on antud ka slaalomi suusaraja edasiarendamiseks talunikule, kes suvel tegeleb mahetootmisega.

Talupidamise kõrval on seetõttu võimalik lumisel ajal ka suusaharrastusega tegelejatele teenuseid osutada.

Ahvenamaale omapärase looduse ja turistide rohkuse tõttu on olulised matkarajad, teed ja grillimiskohad. Nende infrastruktuuride rajamiseks antakse ka toetust.

Ahvenamaal on tähtis taaskasutus ja säästlikkus. Külastasime taaskasutuskeskust Emmaus, mis tegutseb heategevuskorras, kuid majandab end omavahenditest. Taaskasutatavad on ehitusmaterjalid, mööbel ja samuti tehnika. Inimesed annavad oma ülejäänud või väljavahetatavad materjalid tasuta, kuid kõigel väljamüüdaval on oma hind. Nii teenitakse omatulu, et organisatsiooni üleval pidada.

Ahvenamaa toetatud investeeringuobjekte iseloomustas nende vajalikkusest tulenev põhjalik läbimõeldus. Toetust saavad vaid avalikuks otstarbeks rajatavad objektid, mis teenivad kogukonnaliikmete huve ning väärtustavad Ahvenamaad, kui hinnatud turismi sihtkohta.