Vestlustes elanike, kohaliku ostukeskuse müüjate ja turvatöötajatega, on kerkinud esile probleem, mida ei suuda lahendada vaid politsei ja kohalik kauplus. See on Kastani kaupluse ümbruses kogunev noortekamp. Nad lärmavad, tülitavad möödujaid ja rikuvad muul viisil avalikku korda.

Mäletan ühe kunagise politseikooli õpetaja sõnu: kui õhtul hilja liiguvad ringi kaks inimest, siis on tegemist ilmselt sõpradega, kolm on võib-olla veel rahulik seltskond, aga neljale öisele uitajale tuleks kindlasti tähelepanu pöörata. Millepärast?

Aga sellepärast, et vähegi suuremas seltskonnas võib tekkida kellelgi soov enda autoriteedi tõstmiseks kuidagi silma paista. Tüdrukutelegi on vaja muljet avaldada. Ja kui muuga IQ hiilata ei luba, siis tuleb võimalikult suur prügikast ümber lükata, kõige „ägedam" roppus seinale kirjutada või kaaslastest rohkem aknaid sisse loopida.

Probleem tegelikult seisnebki selles, et Kastani kaupluse ümbruses ei veeda õhtuti aega mitte kaks või neli, vaid tihti 14 ja enamgi noort, kellel eelnevalt mainitud tähelepanu saavutamise võimalused viimasel ajal paraku pea igal õhtul välja lööma kipuvad.

Mida saaksime koos ette võtta?

Korrarikkumistest on hiljuti tulnud politseile teateid nii Kastani kaupluse töötajatelt kui ümberkaudsetelt elanikelt, aga politsei kohale jõudes on noored reeglina ära jooksnud või siis korralikult käitunud. Jooksjatele on see isegi omamoodi nagu põnev mäng.

Saame koos korra majja kui iga Kastani-Tamme piirkonna elanik, kes soovib, et meil oleks rahulik:

  • teatab igast õiguserikkumisest, mida meie kodukandis märkab, viivitamatult politsei lühinumbril 110;
  • ei jää teatades ise anonüümseks ja aitab politseil tuvastada konkreetse korda rikkunud tegelase (olgu tegemist siis kas alaealise suitsetaja, alkoholitarvitaja või muu Teie arvates meie piirkonda sobimatu käitumisega);
  • kui Te tõesti ei julge enda isikut avaldada, osutada konkreetsele pahategijale, siis igasugune info, koos korrarikkujate kirjeldustega, on politseile ikkagi oodatud. Teataja saab jääda soovi korral ise anonüümseks, aga see raskendab paraku tunduvalt politsei tööd korrarikkujate vastutusele võtmisel.
Usun, et ühiselt hoolides saame Kastani piirkonna taas rahulikumaks.