Uus näidend «Läbi klaasi », mida lavastab Priit Pedajas, valmis spetsiaal selt Ugala suvelavastuseks. Meleski küla asub Kolga-Jaani vallas, mõne kilomeetri kaugusel Võrtsjärve kauneimast liivarannast. Ugala suvelavastuse tarvis kohandatatakse vana klaasivabrik teatrisaaliks, mis toob vana vabriku lood publiku ette just seal, kus nad sündisid. 1792. aastal asutatud Meleskit tuntakse Eesti pikima ajalooga klaasivabriku asukohana.

XIX sajandil oli Meleski klaasivabrik konkurentsitult Baltikumi suurim ja terves Vene impeeriumis suutis vaid Rjazani klaasivabrik Meleskiga suurima Vene klaasitehase tiitli pärast konkureerida. Meleski klaasivabrik suleti lõplikult eelmise sajandi 90-ndate aastate algul ja hoone jäi tühjaks. Ainult klaasimeister istub mõtlikult ahju kõrval ja vaatab peeglisse. Talle vaatavad vastu mitme põlvkonna klaasimeistrite silmad ja sädelema löövad nende lood. Kas ta näeb minevikku läbi selge klaasi või on aeg klaasile jätnud oma jäljed? Ta näeb lugusid, mis on sündinud Meleski klaasivabrikus hõõgunud klaasiahjude paistel nende inimestega, kes on seal elanud ja töötanud. Nõnda kui klaasimeister vormib kauniks vaasiks tulikuuma klaasmuna piibu otsas, muudab ajaratas saatusi ja vormib elukäike. Need lood vajavad rääkimist, sest neid seovad usk, lootus ja armastus läbi erinevate elusaatuste ja klaasi ajaloo. Neid lugusid oskab jutustada vaid klaasimeister, sest tema kunst ja oskused loovad klaasi nii sillerdavalt läbipaistvaks, et sellest on võimalik vaadata nii mineviku kui oleviku poole. Aga kas ta näeb ka tulevikku?

Suvelavastusele teeb kujunduse üks põnevamaid eesti lavastuskunstnikke Liina Unt. Lavastaja on Priit Pedajas, osades Ugala teatri näitlejad. Esietendus on 6. augustil Meleskis.