Veesõiduki nimi on „Cumulus", endise nimega „Dolphin", ja seda võiks julgelt nimetada mitmekülgseks rahvapaadiks. Turvaline ja lihtsalt käsitsetav viiemeetrine alus on mõeldud kuni kaheksale inimesele, aga toime tuleb temaga vajaduse korral üksinda.

Tegemist on mitmeotstarbelise väikepurjekaga, mida iseloomustab madal süvis ja kiire ümberkohaldatavus. Paat liigub edasi purje, aerude või elektritmootori abil.

Purjekal on teleskoopmast ja purje suuruseks on vaid 10.5 m2. Selle käsitlemine on tehtud ülimalt lihtsaks. „Cumulus" paistab silma väga hea stabiilsusega, mis muudab ta sobilikuks hobipurjetajatele, kalameestele ja puhkust veetvatele peredele.

Käsmu Meremuuseum on seda tüüpi paadi üks esimesi soetajaid. Tänu sellele tehtigi koolitus- ja tutvustuspäev just Käsmus.

Uue mitmekülgse rahvapaadi vastu huvi tundvaid inimesi tuli kokku Eesti erinevatest nurkadest. Kõikidel huvilistel on võimalik sel suvel Meremuuseumis uue rahvapaadiga tutvust teha ja selle omadusi merel järele proovida.

Oma uudishimu võib rahuldada kogu suve jooksul nii nagu ajakava võimaldab. Seni on Meremuuseumi külalistel olnud võimalus merele minna erinevate meresõidukitega nagu lastelaagrite käsutuses olnud „Optimist"-klassi purjekad ja päris algajatele mõeldud künad, millega pisikesed huvilised saavad esimese meresõidu kogemuse. Suurematele on mõeldud aerupaadid, ajalooline haabjas ja loomulikult muuseumi uhkus - viikingilaev „Aimar."

 „Cumuluse" lisandumine meie minilaevastikku annab tunnistust sihikindlast tegutsemisest selle nimel, et võimalikult paljud inimesed saaks tutvuda meresõidu tavadega ja rannakultuuriga laiemalt.

2013. aasta märtsis algas Käsmu Meremuuseumi elus uus etapp. Endise Mittetulundusühingu asemele on loodud Sihtasutus, mille eesmärgid on põhimõtteliselt samad mis MTÜ-l, kuid tänu uuele struktuurile on neid eesmärke võimalik energilisemalt ja sihikindlamalt ellu viia. Keskendumine rannakultuurile, merega seotud tegevuste ja hariduse edendamisele nagu ka kohaliku elu arendamisele jääb endiselt meie peamiseks eesmärgiks. Selle kõige nimel on plaanis luua Merenduskeskus, mis ühendaks kõik eelnimetatud tegevussuunad.

Edaspidi terendab silmapiiril laevaehitusplatsi siseseadmine ja pikajaliste laevaehitustraditsioonide elluäratamine, mis võimaldaks vanade puuehituste ehitamise, taastamisega tegelevatele üliõpilastele head praktikavõimalust ja palju muudki.

Meremuuseum vaatab uue hooaja alguses lootusrikkalt tulevikku, lootes ühel heal päeval näha, et meresõidu kultuur on Käsmu külas taastatud ja Lahemaa rahvuspargile lisatud üks ajalooline tegevusvaldkond, mis on kasuks ja rõõmuks kohalikele inimestele, sõpradele, teadlastele, ülikoolidele, tundengitele, koolilastele, kaluritele ja muidugi suvitajatele.