Uus e-pileti süsteem asendab bussides, trollides ja trammides seni kasutusel olnud pabertalonge ja sõidukaarte ning järgmise aasta aprillist ka seniseid ID-pileteid. Elektroonilisi kontaktivabu ühiskaarte saab kasutada sõiduks Harjumaal ja Tallinnas.

Miks pean ostma ühiskaardi ja kui palju see maksab?

Harjumaal ja Tallinnas kehtivad jätkuvalt paberpiletid, mida saab osta bussijuhi käest. Varem ostetud paberkuukaardid kehtivad 31. detsembrini 2012. Soovides sõita ühistranspordis endiselt kuukaardiga ka uuel aastal, peate ostma endale ühiskaardi. Ühiskaart maksab 2 eurot ja selle isikustamine müügipunktides lisaks veel 1 euro. Interneti kaudu on isikustamine tasuta.

Mis tähendab isikustamine ja miks ma pean seda tegema?

Riikliku või omavalitsuse kehtestatud sõidusoodustuse saamiseks tuleb ühiskaart isikustada. Isikustatud ühiskaardiga saab kasutada sõidusoodustusi ja need kehtivad ainult koos isikut tõendava dokumendiga.

Kas ühiskaart võib jääda ka isikustamata?

Isikustamine ei ole kohustuslik. Isikustamata ühiskaarti võib kasutada mitu erinevat inimest - nt terve pere, töökollektiiv või sõpruskond. Isikustamata ühiskaardiga sõidu eest makstes sõidusoodustusi ei ole. Näiteks maksab 1 päeva pilet Tallinnas isikustatud ühiskaardiga ostes 3 eurot, isikustamata kaardiga 4 eurot.

Kust saan osta ühiskaardi?

Keilas saab ühiskaardi osta raudteejaamas asuvast Infojaama kioskist ja postkontorist. Postkontoris saab maksta selle eest ka pangakaardiga, Infojaama kiosk arveldab ainult sularahas. Tallinnas saab ühiskaarti osta kõikidest R-kioskitest, postkontoritest, Selveritest, Maximatest, Autogrilli kioskitest, Stockmannist ja Tallinna Linnavalitsuse teenindubüroost.

Kus saan ühiskaardi isikustada?

Seda saab teha samades kohtades, kus neid müüakse. Lisaks internetis aadressil www.pilet.ee või telefonil 11-800 (kõne hind 0,74 eurot/min).

Kuidas saan laadida raha ühiskaardile?

Seda saab teha eelpool nimetatud müügipunktides või internetis aadressil www.pilet. ee. Lisatasu raha ühiskaardile kandmise eest ei võeta.

Kas seda saab teha ka bussis, trollis, trammis?

Raha saab kaardile laadida üksnes avalike maakonnaliinide bussides. Avalike maakonnaliinide bussijuhi juures saab ühiskaardile raha laadida ainult sularahas makstes täpselt 5, 10, 15 jne eurot. Sõidu ajal raha kaardile ei laeta ja pileteid ei müüda.

Kuidas pean ühistranspordis kasutama oma ühiskaarti?

Harjumaa avalikel liinidel ütle bussi sisenedes juhile tsooni number või peatuse nimi, kuhu soovid sõita, ning osta ühiskaardil oleva raha eest epilet. Uuendusena annab bussist ostetud üksikpilet õiguse ümber istuda avalikel maakonnaliinidel piletil märgitud aja kestel. Pileti ajaline kehtivus sõltub tsoonide arvust (1-2,5 h). Ümberistumisel tuleb e-pilet uuesti registreerida.
Sisenedes Tallinna ühissõidukisse, tuleb valideerida e-pilet või tasuta sõiduõigus, viibutades ühiskaarti validaatori ees. Tuleb jälgida validaatori juhiseid. Sinine tuli näitab, et tuleb viibutada kaarti, kollase tule korral oodata, sest seade teostab päringut, roheline tuli näitab, et pilet, perioodikaart või sõidusoodustus kehtib. Kui validaatoril süttib punane tuli, siis sõiduõigus puudub ehk kaardil pole piisavalt raha pileti müügiks.

Kuidas saan kontrollida raha olemasolu kaardil?

Viibutades ühiskaarti pärast epileti ostmist uuesti validaatori ees, näitab validaator kaardile jäänud summa suurust. Samuti saab raha jääki ja kehtivaid  sõiduõigusi kontrollida internetis aadressil www.pilet.ee.

Kui tihti pean seda ühiskaarti vahetama?

Ühiskaart on tähtajatu, vastupidavast materjalist ja peaks kestma aastaid.

Mida teha siis, kui ühiskaart kaob või ära varastatakse?

Juhul, kui tegemist on isikustamata kaardiga, siis on see teie jaoks jäädavalt kadunud, nagu oleks teilt varastatud rahakott. Isikustatud kaardi puhul on võimalik kaart sulgeda. Soetades endale uue ühiskaardi ja isikustades selle, kantakse kaotatud kaardi andmed uuele kaardile.

Kas bussi-, trammi- ja trollijuhi käest osatetud pilet on kallim kui see, mille ostan ühiskaardile kantud raha eest?

Juhi käest sularahas ostetud pilet on alati kallim.

Tallinlastele on jaanuarist ühistransport tasuta. Kui palju maksab pilet teistele?

1,10 eurot, sooduspilet 0,55. 65+ inimestele on isikustatud ühiskaardi puhul sõit tasuta. Samuti saavad tasuta sõita õpilased, kasutades isikustatud ühiskaarti või selle alternatiivi.

Kas kuupiletite puhul kehtib endine kord?

E-piletite süsteemis saab Harjumaa kuukaarti osta vaid ühiskaardile. Varem ostetud paberkuukaardid kehtivad kuni 2012. aasta lõpuni. Sisenedes bussi, tuleb kuukaart (e-pilet) juhi kassaseadmes valideerida. Muutub kuukaardi kehtivuse aeg - nüüd kehtib see 30 päeva, alates kasutaja poolt valitud päevast.

Kas ühiskaart jõuab ka rongidesse?

Elektriraudteega selles osas läbirääkimised käivad. Loodan väga, et 2013. aasta jooksul jõuab ka rongidesse ühiskaart.

Kellele kehtivad soodustused Harjumaal ja kellele Tallinnas?

Harjumaal kehtivad bussireisijatele ainult riiklikud soodustused nagu seni. Selles osas muutusi ei ole.

Kas 65-aastased ja vanemad, kellel on õigus Tallinna ühistranspordis tasuta sõita, peavad ka ostma ühiskaardi ja oma sõidu validaatoris registreerima?

Üle 65-aastased Eestimaa kodanikud saavad ühiskaardi endale tasuta. Neid väljastavad Tallinna linnas asuvad postkontorid. Valideerimine ei ole 2013 veel kohustuslik, aga soovituslik.

Tallinn jagab 65+ pensionäridele ühiskaarte tasuta, kas seda teeb ka Keila linn?

65+ tasuta sõit kehtib Tallinnas kõigile Eestimaa inimestele. Ja tasuta kaarte saavad nad soetada Tallinna linnas asuvatest postkontoritest.

Kui palju maksab sõit Keila linnas?

Praegu on üksikpileti hind 0,26 eurot. Sellel aastal Keila siseliinide piletihinnad ei muutu. 2013. aastal on plaanis viia Keila linna bussipiletite süsteem Tallinn-Harjumaa ühisesse võrku. Selle kohta saan täpsemat infot anda jaanuaris.

Kas validaatorid paigaldatakse ka Keila linna liinidel sõitvatesse bussidesse?

Kassaaparaadid-validaatorid on plaanis Keila linnaliinide bussidesse paigaldada alates veebruarist 2013.

Kui mul jaanuariks 2012 ei ole ühiskaarti, kas saan tänastel tingimustel edasi sõita?

Harjumaa avalikel liinidel jääb paberist üksikpileti ostmise võimalus alles. Tallinnas on võimalik osta üksikpilet bussist, trammist ja trollist.