Kuna tegemist on suurte projektidega nii rahalises kui töömahu mõttes, siis veetrasside ehitus on planeeritud 201 2. aastasse ning trasside ehitamisega kavatseb ehitaja alustada 201 2. aasta mai kuus. Veetrasse ehitab AS Valmap Grupp. Ehitusjärelvalvet teeb FIE Helgi Riigov.

Eraomandis olevate kinnistute, mille maa sisse on kavas paigaldada vallale kuuluv veetorustik, omanikega sõlmib vallavalitsus notariaalselt tõestatud isikliku kasutusõiguse lepingu või seab sundvalduse.

Mõniste külas sõlmitakse isikliku kasutusõiguse leping Elupuu, Kase, Toominga, Pihlaka, Pärna, Pargi, Alatee, Marjamäe, Lehela, Kalda, Madise, Piku, Rajamäe, Katlamaja, Kurepesa ja Noortekeskuse maaüksuste omanikega. Vallavalitsus on maaomanikega ühendust võtnud ning notariaalselt tõestatud lepingute sõlmimisega on alustatud.

Saru külas sõlmitakse isikliku kasutusõiguse leping Metsaveere, Saru lauatehase, Aiaääre, Kuuse ja Metsa maaüksuste omanikega ning sundvaldus seatakse Kaevuääre, Mäekodu ja Jõe kinnistutel. Saru küla maaomanikega lepingute sõlmimist praegu alustatud ei ole, kuid vallavalitsus võtab peagi maaomanikega ühendust.

Isikliku kasutusõiguse seadmise ettevalmistamine on töö- ja ajamahukas, seepärast palume mõistvat suhtumist. Isikliku kasutusõiguse sisuks on ühisveevärgi väljaehitamine, omamine ning kasutajal lasuva veetorustike arendamiskohustuse täitmise tagamiseks torustike remontimine, hooldamine, asendamine, kasutamine, kasutusse andmine ja muul viisil ekspluateerimine veevõrgu talituse eesmärgil. Isiklik kasutusõigus seatakse veetorustikule ning veetorustiku kaitsevööndi alale. See tähendab, et veetrassi kaitsevööndisse ei tohi rajada ehitisi ja kõrghaljastust ning rikke või hooldustöö korral peab maaomanik võimaldama trassile juurdepääsu.

Ühisveevärk on tavamõistes peatorustike ja seadmete süsteem. Kõigile peatorustiku naabruses asuvatele kinnistutele jäetakse peatorustikuga liitumise võimalus, see tähendab, et ehitatakse välja liitumispunkt. Liitumispunkt koos maakraaniga ehitatakse välja ainult nendel kinnistutel, mis ka tegelikkuses liituvad. Teistele jäetakse liitumisvõimalus tulevikus. Hiljem liitumine on võimalik, kuid see võib kinnistu omaniku jaoks olla palju kulukam, kuna vajalik tehnika on peatorustike ehitamise ajal olemas. Liitumine on protsess, mille käigus kinnistu torustik ühendatakse peatorustikuga. Seega saab liitumisest rääkida siis, kui peatorustik on valmis ehitatud.

Vana veetrass toimib kuni uue veetorustiku täieliku valmimiseni ja kasutusele võtmiseni.