Riik kohtleb meid samaväärselt teiste piirkondadega, kus üldjuhul on gümnaasiumile mõistlikus kauguses alternatiiv olemas.

Pearaha vähendamisega paneb riik meid sundseisu, kus me ise oma kooli gümnaasiumiastme sulgeksime.

Leiame, et riik ei tohi sundida omavalitsust rahalisi vahendeid eraldamata gümnaasiumiosa sulgema, otsusõigus peab olema ka kogukonnal. Alatskivi valla kinnitatud arengukava näeb ette kooli gümnaasiumiosa säilitamise. Arvame, et praegused gümnaasiumi sulgemiseks rakendatud meetmed on läbi mõtlemata ja vastuolus valitsuse enda seisukohtade ja otsustega, mis puudutavad tõmbekeskusi, hariduse kättesaadavust, regionaalpoliitikat, Peipsiääre arendamist, ELi piirialade julgeolekut.

Alatskivi keskkoolile pole alternatiivi ei piirkonnas ega ka mõistliku teekonna kaugusel.

Gümnaasiumiosa sulgemise järel peaksid õpilased hakkama koolis käima Tartus, koolitee oleks õpilasel kuni 50 km ja võtaks aega kuni 2,5 tundi päevas.

Külade lastel kulub aega juba Alatskivile jõudmiseks, seejärel on tarvis bussiga linna sõita ja linnas veel bussijaamast kooli saada. Pikk koolitee ja halb transport piiraks õpilaste võimalusi osavõtuks huvialaja spordiringidest jne. Tartu gümnaasiumidel puuduvad õpilaskodud. Kui vanemad peavad lapsele õppimise ajaks kalli eluruumi muretsema, siis tõenäoliselt koliksid koos lastega piirkonnast jäädavalt ära mitmedki pered. Doominoefektina kaovad ka muud asutused, kaovad töökohad ja maksumaksjad, elanikkonna hariduslik ja vanuseline struktuur halveneb, sotisaalkulutused suurenevad.

Need protsessid puudutavad meid kõiki ja samasugused negatiivsed arengud toimuvad ka naaberomavalitsustes. Kaudses mõttes tagab ka kooli püsimajäämine turvalisuse, sest kui pole piisavat arvu inimesi, ei ole ka päästekeskusel-kiirabil pikka tulevikku. Koolist sõltub meie piirkonna tulevik ja see on ka riigi probleem.

Leiame, et riik peab arvestama meie piirkonna erisustega ja pakkuma siin jätkuvalt gümnaasiumiharidust, sarnaselt sellega, nagu toetatakse täiendavalt maade harimist ebasoodsates piirkondades.

Oleme nõus, et valla ja allasutuste eelarved on tarvis kriitilise pilguga üle vaadata ja leida veelkord võimalusi kulude kokkuhoiuks ja reorganiseerimiseks. Paraku kogu puuduolevat summat gümnaasiumi püsimiseks praeguse rahastamise korral ainult kärpimisega kokku ei saa või siis kannataksid oluliselt valla muud tegevusvaldkonnad.

Olukorrale lahenduse leidmiseks soovime kaasata kõiki, kellele Alatskivi kool ja meie piirkond korda läheb. Teeme ettepaneku moodustada ühiselt Alatskivi keskkooli säilimise toetuseks MTÜ Alatskivi Kogukonna Fond.

Kuni riik meie gümnaasiumi rahastamise taastab, loodame puuduolevad summad kokku koguda ühisel jõul koos lastevanematega, õpetajatega, kooli hoolekoguga, vilistlastega, ettevõtjatega ja teiste kogukonna liikmete ning toetajatega. Kogume sihtotstarbelisi annetusi, kirjutame taotlusi ja projekte, korraldame aktsioone haridusministeeriumi mõjutamiseks, korraldame heategevus- ja tuluüritusi jne. Samuti saab panustada vabatahtliku tööga: heakorratööd, pisiremont, laste transport olümpiaadidele, "Tagasi kooli" stiilis tunnid jne. Laiem eesmärk on kogukonna kaasamine otsustusprotsessidesse, kogukonna koolitamine ja arendamine.

Piisava kaasalöömise ja edu korral saab loodav MTÜ kaasa aidata ka muude kogukonna probleemide lahendamisel.

Kui toetajate hulk on küllalt suur, siis juba väikesedki annetused aitavad praeguse keerulise situatsiooni lahendada ja kooliga jätkata selliselt, nagu kogukond soovib.

MTÜ loomine võimaldab juba sel aastal vallale pealesurutud eelarvemuresid leevendada.

Praegu on alternatiiv kõigi valla ja allasutuste töötajate 2-nädalane palgata puhkus, mis on väga probleemne lahendus. Kui Alatskivi kandi rahvas suudab tegutseda ühtehoidvalt ja keskkooli üheskoos panustades säilitada, on lootust püsida väikese, kuid elujõulise kogukonnana, mis hakkab ligi meelitama uusi lastega peresid, ettevõtjaid jt inimesi, kes oskavad sellist omapärast piirkonda hinnata.

Loodame, et rahaline panustamine on ajutine, sest riigi hariduspoliitika võib muutuda paindlikumaks ja eripärasid arvestavamaks.

Kutsume Alatskivi kooli lastevanemaid, töötajaid, vilistlasi, kogukonna liikmeid, sõpru ja tuttavaid MTÜ asutamiskoosolekule koolimajja teisipäeval, 11. märtsil kell 19.

Allakirjutanud:
Mari Niitra, kultuurikomisjoni liige;
Külli Must, volikogu liige, kultuurikomisjoni esimees;
Margus Paapsi, vilistlane, vallavalitsuse liige;
Kristjan Piirimäe, kooli hoolekogu liige;
Mari-Liis Kruup, kooli vilistlane;
Martin Vahi, kooli vilistlane