Revisjonikomisjoni töö kokkuvõte

Revisjonikomisjon külastas jaanuaris Rapla Ühisgümnaasiumi õpilaskodu. Komisjoni huvitas, kuidas on käivitunud õpilaskodu töö ning kas õpilaskodu on nii töötajate kui elanike poolt kasutatud heaperemehelikult. Revisjonikomisjon jäi nähtuga rahule.

Hooldamata kinnistute ülevaatuse käigus tegeleti pooleli olevate ettekirjutustega ning probleemsete objektidega tervel valla territooriumil, ka objektidega, millede omanikud on välismaal.

Revisjonikomisjoni koosolekul, mis toimus väljasõiduistungina, vaadati üle valla hooldamata kinnistuid. Märkused ja ettepanekud tehti seitsme kinnistu osas.

Toimus 2011. aasta konsolideeritud aastaaruandega tutvumine ja sellele hinnangu andmine. Tutvuti audiitori planeeritavate tegevustega.

Komisjon kuulas abivallavanema ja finantsjuhi ülevaadet 2011. aasta majandusaruandest. Ametnikud vastasid komisjoni liikmete poolt esitatud 21-le küsimusele.

Kuna revisjonikomisjoni liikmed kuuluvad ühtlasi ka majanduslike huvide deklaratsioone (MHD) hoidva komisjoni koosseisu, tegeles komisjon MHDga. Aprillis- mais toimus MHDde kontroll, analüüs, paranduste sisseviimine ja MHDde esitajate teavitamine, et tehtaks vajalikud parandused. Kokku kontrollis komisjon 50 deklaratsiooni vastavust nõuetele.

Revisjonikomisjoni esimees edastas revisjonikomisjoni arvamuse 2011. aasta konsolideeritud aastaaruande kohta volikogule ning vastas volikogu liikmete küsimustele.

Revisjonikomisjon tegeles ASi Rapla Vesi aktsiate ostmise teemaga. Komisjon võttis seisukoha ja andis oma arvamuse.

Revisjonikomisjon tutvus sotsiaaltöö valdkonnaga ning töökorraldusega vallavalitsuses ning otsustas sotsiaaltöö ja eelarve korralduse heaks kiita.

Teostati vallavalitsuse poolt sõlmitud lepingute täitmise kontroll (viis hanget ja lepingut).

Revisjonikomisjoni esimees koostas 2012. aasta kokkuvõtte. 2012. aastal tehtud töö kohta on vormistatud seitse koosoleku protokolli. Revisjonikomisjoni esimees vastas detsembri volikogu koosolekul volikogu liikmete küsimustele.

2013. aasta jaanuaris esitati volikogule 2013. aasta tööplaan.

Rain Oksaar

revisjonikomisjoni esimees


Kokkuvõte hariduskomisjoni tööst

Eelmisel aastal kokkuvõtete tehes sai toodud paralleel Hiina kalendri järgi kassiaastaga, mis tähendas rahu ja diplomaatiat.

Möödunud 2012. aasta oli aga pöördvõrdeline eelnevaga. Aasta oli täis kirgi, emotsioone, meeleavaldusi. Džinn sai pudelist välja lastud ja meil jääb üle vaid üheskoos taltsutada tema vägevat jõudu, et see siis enda kasuks pöörata.

Draakoniaasta oli tegudest kannustatud ja tõi kaasa tähelepanuväärseid algatusi. Ütleb ju Hiina vanasõna - parem on teha kui ilma jääda. Aasta soosib edasiminekut, aga selleks tuleb avanevatest võimalustest kinni hakata.

Ja võtsimegi. Olulisim eelmise aasta märksõna on Rapla valla haridusvõrgu korrastamise töögrupi töö ja selle lõpuaruanne, tänu millele algas tõsisem diskussioon valla hariduselu üle ja mis tõi tänavatele nii koolinoored, pedagoogid kui ka lapsevanemad. Minu arvates on see hea märk.

Rahva aktiivsus ei ole kadunud, vajadusel ollakse valmis välja tulema, et häälekalt teada anda oma mõtetest ja soovidest.

Veebruarist kuni septembrini toimunud aruteludes keskenduti valla hariduskorralduse (juhtimine, finantseerimine, koolivõrk jt) arengutele. Analüüsiti väliskeskkonda, millised on ühiskonna suundumused ja trendid, milline on valla haridusvajadus (õpilaste arv, kvaliteetsed õppesuunad, hariduskeskkonna hinnang, mehitamine).

Samuti arutleti visioonist - milline võiks olla Rapla vald ja ideaalne haridusvõrk. Aruteludest ei jäänud välja riigi hariduspoliitika ja selle mõju valla haridusvõrgule, analüüsiti õpetajate olukorda (ülesanded, tööaeg, materiaalne kindlustatus), järjest kasvavaid nõudmisi koolile lastevanemate poolt.

Töörühm leidis, et muutusi on vaja lasteaedades (rühmade arv), põhikoolides (minimaalne klassitäituvus), pedagoogide töö tasustamises. Vaja on luua paremad tingimused erivajadustega laste kasvatamiseks. Vajalik on erilasteaia olemasolu, seda nii valla kui maakonna tasandil.

Tuleb leida põhjused, miks suureneb Rapla Täiskasvanute Gümnaasiumi õpilaskond ja mida ette võtta, et lastel oleks võimalik nii põhi- kui gümnaasiumiharidus omandada tavakoolis käies.

2012. aastal loodi avalik lasteaiajärjekord. Komisjon toetas igati vallavalitsuse antud ettepanekut.

Tänu avalikule järjekorrale ja Alu Lasteaed-Algkoolis avatud uuele sõimerühmale on vallas oluliselt paranenud lasteaiakohtade kättesaadavus. Kui nüüd 2013. aastal teostatava ümberehitustöö käigus lisandub „Kellukese" lasteaeda veel üks rühm, siis läheneme juba oluliselt varem võimatuna tundunud eesmärgile, kus vallas ei ole enam lasteaiakohti puudu.

Alanud aasta on ka veel teise märgilise tähendusega: kevadel saab valmis haridusvõrgu korrastamise laiendatud töögrupi töö, mis peaks andma vastused küsimustele, kas ja kuidas on võimalik parandada/suurendada koostööd lasteaedade ja koolide vahel, milline on parim valik gümnaasiumihariduse andmiseks, kuidas tõsta gümnaasiumides pakutavat hariduse taset, milliseid täiendavad huvihariduse võimalusi saaks vald veel pakkuda. Maailm meie ümber on pidevas muutumises.

Ka meie peame leidma endas tahet muutustega kaasas käia ja mitte ootama jääda, kuniks keegi teine meie eest otsused teeb. Selleks soovin kõigile sära silmadesse ja julget pealehakkamist.

Avo Ambur

hariduskomisjoni esimees


Kõige tähtsam on tervis - siis saab kõige muuga hakkama

2012. aasta oli küll sotsiaalmajanduslikult keeruline, kuid siiski palju häid algatusi ning tegusaid ettevõtmisi pakkuv. Et vähendada sotsiaalset ebavõrdsust, rakendasime 2012. aastal uut toetust - laste toimetuleku tagamise toetust, mille raames on kõikidel lastel võimalus osaleda nii tasulistes huviringides kui klassi- ja kooliüritustel.

Koostöös Lions Klubiga oli võimalik kohandada ühe puudega isiku elukoht, Eesti Punase Risti abiga sai jagatud laiali rekordiline hulk toiduabi - 15,4 tonni!

Unikaalne üritus Eestis - „„Vahtra" Tantsud Tähtedega" - tähistas 5. sünnipäeva suurejoonelise võistlusega.

12. novembril allkirjastati partnerite poolt pilootprojektist „Laste ja noorte probleemide varajane märkamine" välja kasvanud koostööleping ning tänaseks on valmis juba ka detailne tegevuskava - selleks, et Rapla vallas ei jääks ükski laps märkamata ennetamaks nii tervise- kui seadusega pahuksisse minemise probleeme.

Suur rõõm on sellest, et Rapla valla projekt „Tugiisikute teenuse rakendamine Rapla vallas" sai Euroopa Sotsiaalfondist väga suure rahastuse poolteiseks aastaks, mis võimaldab aidata peresid, kus on tugiisiku teenuseid vaja.

 „Elusa Tule" auhinna pälvis 2012. aastal Ellen Kreem, kes on viimased 10 aastat aidanud töötute rehabilitatsioonikeskuses Kuusiku teel pikaajalistel töötutel säilitada sidet ühiskonnaga ja oskusi tööellu tagasipöördumiseks.

Raplamaa Tervisedendaja 2012 tiitliga tänati lastearst Krista Pinkat pikaajalise töö eest meie laste tervise edendamisel, tänu Krista Pinkale toimib Raplas ka Anonüümsete Alkohoolikute tugigrupp, mis tähistas möödunud aasta kevadel 2. sünnipäeva ja on tänaseks avatud kahel korral nädalas - kolmapäeval ja laupäeval.

Hooldekodu arenduse idee raames moodustasime meeskonna, kes on käinud ka juba häid praktikaid naabermaakondades vaatamas - tuleb mõelda suurelt ja unistustel on kombeks täituda, kui selle nimel tööd teha.

Viisime ellu Rapla valla ajaloos suurima terviseprojekti - Rapla valla tervise edendamise koostööprojekti, Euroopa Sotsiaalfondi toel, mille maksumuseks oli ca 20 000 eurot. Südamepäevad viies valla kandis, ohutuskoolitused külades, rahvaspordiüritused, võimlemise ja sulgpallitreeningud kantides, AA seminarid, terviseleht Rapla Teatajas, treenerikoolitused, nõustamisteenuse võimaldamine laiemalt. Projekt ise lõppes kolmepäevase õppereisiga Nurmijärvi valda, milles osales 29 inimest - terve lai võrgustik, kes tegelevad Rapla vallas tervise ja turvalisusega.

See oli super! Oleme alustanud ka valla terviseprofiili uuendamist ja tegevuskava arendamist.

Sel aastal on loodud kolm uut Naabrivalvesektorit - Sikeldi, Nõmme ja Hagudi külades, kohe-kohe ka Kuusikul.

Noor Rapla Valla Külade Ühendus viis ellu esimese suure projekti Leaderi abil, mille raames toimus esimene valla külade kokkutulek 9. juunil Oela külas, valmisid valla külade vaip ja pusle, mis on väga vahva õppematerjal, 3 küladeteemalist ristsõna, mitmed koolitused ja õppereis. Juba on leidnud rahastust ka uus, 2013. aasta projekt. Kogukonna elu edendamine on ju samuti hea tervise alustugi.

Rapla valla sotsiaal- ja tervisekomisjon on kolme aasta jooksul kujunenud tugevaks, ühtehoidvaks ja edumeelseks meeskonnaks.

Selle meeskonna ja kogu sotsiaal-tervisevõrgustiku nimel soovin Rapla valla inimestele ilusat uut aastat! Tervist ja hakkamasaamist!

ÜLLE RÜÜSON

sotsiaal- ja tervisekomisjoni esimees