Vabaõhumuuseumis toimuva esinemise puhul on hea ka see, et see algab ja lõppeb võrreldes teiste jaanituledega vara. „Seetõttu jääb aega ka pere ja sõpradega jaanituletamiseks," ütles Jantson.

Meeldivad Eestimaa äärealad

Juba alates 1992. aastast tegutsenud Untsakad on esinenud väga erinevates Eesti paikades ning Jantsoni sõnul on igal pool olnud tore, kuid on ka neid kohti, mis on eriliselt meelde jäänud.

„Miskipärast on rohkem meelde jäänud Eesti ääremaad, seda siis geograafilises mõttes. Setumaa, Võrumaa, Kihnu ja teised saared. Arvatavasti on üheks põhjuseks see, et kui eeltoodud paikades toimub meie kontsert, siis muid alternatiive-ahvatlusi ei ole ja inimesed tulevad just meie peole. Ei ole nii, et lähme vaatame korra seda pidu ja toda kõrtsu kah," ütles Jantson.

Tallinnas on mehe sõnul vaid Kochi Ait see koht, kus nende-taoline ansambel üles võiks astuda ning alternatiivseid pidutsemisvõimalusi on inimestel palju.

Ka Vabaõhumuuseumi jaanik on täpselt nendele sobilik. „Tavalisel külajaanikul ei ole kella 2-3 ajal öösel vahet, kas laval mängib mingi bänd või tuleb makimuusika," rääkis Jantson. Vabaõhumuuseumi jaanipidu lõppeb aga sellisel ajal, et perekonnad saavad veel pärast ka kodus tuld teha.

„Murumängudest me reeglina keeldume"

Suvel on Untsakatel kolm-neli sellist päeva, mille kohta tuleb mitu esinemiskutset. Jaanilaupäev ehk 23. juuni on üks neist. Sel aastal on aga jaaniku pidupäevi kolm ning kutseid tuli seegi kord tagasi lükata. Vabaõhumuuseumiga oli kokkulepe juba aasta tagasi tehtud.

Jaanikontsertidel on bändiliikmeid ka erinevatesse murumängudesse kaasata püütud, kuid reeglina vastavad mehed eitavalt: „Pärast 45 minutit laval, tahab pillimees veidi puhata," ütles Jantson. Mis aga meenub Jaanus Jantsonile seoses aastate jooksul toimunud jaanipäevadega? Mis muu kui vihm. „Hoiame pöialt, et sel aastal saaks kuivalt lõket teha," soovis ta lõpetuseks.

Untsakate esinemised 2013. aasta jaanipäeval:

21.06 - Pärnumaa, Aurdu vald

22.06 - Hiiumaa, Käina vald, Pullu Jaanituli 23.06 - Vabaõhumuuseumi jaanituli, Rocca Al Mare Vabaõhumuuseumis