Järgnevalt paar mõtet ettekannetest, mis ajaloopäeval kõlasid. Olemuslik ja pöördumatu muutus Läänemere regiooni jaoks on maailm, kus riikide vastastikune sõltuvus on kasvanud nii suureks ja ulatuslikuks, et  jõudu kasutades ning üksinda oma huvide eest seistes  ei saavuta ükski riik enam midagi. Vaid koostöö võimalikult paljude osapooltega saab tagada turvalisuse siin elavatele inimestele, keskkonna säilimise ja kriiside ületamise võimekuse. „Olulisim mõjutaja on maakera elanike arvu kasv 2,3 miljardilt 7,2 miljardini viimase kuuekümne aasta jooksul. Maailma suurim väljakutse on peatada ökoloogiliselt, sotsiaalselt ja majanduslikult jätkusuutmatu areng," ütles  oma kõnes Soome välisminister Erkki Tuomioja. Selle megariski maandamiseks on välisministri sõnul aega vaid mõni aastakümme.

Järjest suurenev koostöö vajadus riikide vahel on paratamatus. Samas on koostöö protsessi järjest keerulisem juhtida, kuna erinevaid huvisid ja ootusi on palju. Seda olulisemaks muutub, et otsustel Euroopa Liidus oleks  tugev rahva mandaat. Kõneldes Läänemere regiooni tulevikust  nentis EK asepresident Siim Kallas, et vajalik on tugevam side rahvusparlamentide ja Brüsseli institutsioonide vahel. On teada tõsiasi, et Euroopa Parlamendi valimistel osalemise protsent  on oluliselt väiksem kui rahvusparlamentide valimistel. Euroopa Liidu juhtorganites on inimesi, kel pole ühtegi isiklikku kogemust demokraatlikel valimistel. Tuleviku otsustele on igati kasuks, et europarlamendi liikmetel ja olulistel otsustajatel oleks rahvusparlamendi töö kogemus. See tähendaks valimissüsteemide mõnetist ühtlustamist.

V Läänemere ajaloopäev tõi Kuressaare Kultuurikeskusse täismaja. Kunagine Saaremaa sõprade, eeskätt professor Jarmo Virmavirta idee algatada Kuressaares Soome-Eesti kultuurisuhteid käsitlev seminar on end igati õigustanud. Kohtumiseni 2014. aastal.