Usin tuli turule salatite ja kapsarullidega, aga ainuüksi salatitega täna läbi ei löö, väidab tootmisjuht Eve Piberman: „Seepärast hakkasime suurendama suupistete ja valmistoitude osakaalu. Kui veel mõni kuu tagasi müüsime 100 hakkšnitslit päevas, siis nüüd müüme 180. Ostja dikteerib kaubavaliku ja kogused. Meie vaieldamatu menuk on veisemaksapasteet."

Menüüd ja retseptuuri aitab koostada juhataja ise. „Ma olin 16, kui hakkasin kokaks õppima ja tänaseks on kokastaaži 33 aastat. Aga isegi mina teen uut toitu kümme korda, enne kui retsepti kirja panen. Põhisalatite retseptuur on meil välja arvutatud grammitäpsusega. Kui paned toote masinasse, siis enam midagi lisada ei saa."

Tatjana Mänd ütleb, et nende üks põhikliente on Prisma: „Mida nemad soovivad, seda me ka teeme. Kui mingit uut toodet hakkab Prisma võtma, siis pakume teistele ka. Suurtel kauplusekettidel on oma köök, kes neid varustab ja reeglina teisi tootjaid kõrvale ei taheta. Meie ühegi poeketi juurde ei kuulu ja peame seepärast kogu aeg võitlema turu eest." Kui arvestada seda, et Usina tooted on peale Prisma müügil veel Stockmannis, Tallinna ja Tartu Kaubamajas, Solarises, Maximates, Aldari keti vahendusel nii Narvas kui mujal Virumaal, aga ka Tallinnas Sadamaturul jm, siis ei tohiks ju tööpuuduse üle kurta. Iseasi on muidugi see, et millist pingutust on kaubandussuhete loomine nõudnud ja palju nende hoidmiseks vaja läheb.
Tatjana Mänd näitab ette, kui üksluine ja raske töö on pannkookide tegemine

Tatjana Mänd näitab ette, kui üksluine ja raske töö on pannkookide tegemine. Fotod: Agu Veetamm

Eestlane on suur salatisööja. Usinas tehakse päevas salateid tonn kuni poolteist, neljapäeval ja reedel isegi kaks tonni. Valmistoite toodetakse Usinas samuti tonni ringis päevas. Töötajaid on ettevõttes 50.

Salateid valmistavad paljud firmad ja suurtel poekettidel on oma köögid. Paljud eelistavad Usinas tehtut. Miks? Tatjana Mänd nimetab nende trumbiks värskust. „Me ei osta keedetud ja hakitud kartuleid, vaid teeme seda ise. Meid varustab kartuliga üks Viljandimaa talupidaja, teame neid sorte, mida ta kasvatab. Me ei keeda salatikartulit korraga mitmeks päevaks ette ega liiga vara valmis. Salati puhul on oluline ka see, kui peeneks me komponendid hakime. Ja kõige olulisem on majonees. Olen 10 aastat kasutanud ainult ühte kindlat majoneesi. Turule on tulnud palju uusi tootjaid ja poole odavamaid majoneese, aga nii kui keelega proovin, saan aru, et see pole see."

Tänapäeva köök ei koosne ainult pliidist ja pottidest, palju teevad ära masinad. Küsimusele, millist tehnikat veel juurde on vaja, vastasid naised kui ühest suust - pannkoogimasinat. See on kõige monotoonsem ja väsitavam töö, aga ilma selleta ka ei saa, sest nõudlus nende pannkookide järele aina kasvab.

Teisele küsimusele, millal jõuab Usina müügilett ka mujale Keilasse, vastas Tatjana Mänd, et see pole otstarbekas, sest siis enam Tehase tänavale ei tulda. Küll aga on plaanis oma kauplus-kohvik avada Tallinnas, kohaotsingud juba käivad.

Usina pidusaal mahutab kuni 100 külalist  ja üle jääb veel tantsuruumi. Fotod: Agu Veetamm

Usina pidusaal mahutab kuni 100 külalist ja üle jääb veel tantsuruumi. Fotod: Agu Veetamm