Usinad naised Usinast: Eestlane on suur salatisööja
Usina hinnad on linna ühed odavamad. „Me peame ju millegagi kompenseerima nii kaugele tulekut," naerab Velly Mänd, kes samuti ema firmas töötab, ja lisab, et neile on tootmishoones kohvikut ja kauplust pidada ülimalt otstarbekas. „Kui mingi kaup või toit otsa saab, toome samas asuvast köögist kohe juurde. Nii on kõik pakutav värske ja meil on hea ülevaade sellest, mida ostja eelistab. Ostjasõbralikku hinda aitab hoida ka see, et kaupa kohapeal müües jäävad ära täiendavad transpordikulud." Usina ettevõte sündis Keila külje all Kumnas, kus Tatjana Mänd tänu oma salatitele kuulsust kogus. „Kumnas oli meil tööpinda ainult 400 ruutmeetrit, viimased kaks aastat oli juba väga kitsas. Olime sunnitud uue pinna otsima. Nii ma ostsingi pangalaenuga linna serva selle tootmismaa. Kui nägin, et kaubaveoplats jääb väikeseks, ostsin jupi maad juurde. Ehitasime maja täpselt sellise, nagu meie tootmise jaoks vaja. Meil on erinevad köögid, külmkambrid, laoruumid - kõik nii nagu ühes nüüdisaegses toiduettevõttes peab olema. 30. augustil 2010 kolisime sisse ja 1. septembril väljamineva kauba tegime juba siin. Maja teisele korrusele ehitasime kohe suure pidusaali, sest Keilas oli selle järele suur vajadus. Me ei eksinud. Kuni mai lõpuni on kõik nädalavahetused reserveeritud, mitu tellimust on ka juuniks. Peielaudu oleme katnud ka alla kohvikusse."
Usin tuli turule salatite ja kapsarullidega, aga ainuüksi salatitega täna läbi ei löö, väidab tootmisjuht Eve Piberman: „Seepärast hakkasime suurendama suupistete ja valmistoitude osakaalu. Kui veel mõni kuu tagasi müüsime 100 hakkšnitslit päevas, siis nüüd müüme 180. Ostja dikteerib kaubavaliku ja kogused. Meie vaieldamatu menuk on veisemaksapasteet."
Menüüd ja retseptuuri aitab koostada juhataja ise. „Ma olin 16, kui hakkasin kokaks õppima ja tänaseks on kokastaaži 33 aastat. Aga isegi mina teen uut toitu kümme korda, enne kui retsepti kirja panen. Põhisalatite retseptuur on meil välja arvutatud grammitäpsusega. Kui paned toote masinasse, siis enam midagi lisada ei saa."
Tatjana Mänd näitab ette, kui üksluine ja raske töö on pannkookide tegemine. Fotod: Agu Veetamm
Eestlane on suur salatisööja. Usinas tehakse päevas salateid tonn kuni poolteist, neljapäeval ja reedel isegi kaks tonni. Valmistoite toodetakse Usinas samuti tonni ringis päevas. Töötajaid on ettevõttes 50.
Salateid valmistavad paljud firmad ja suurtel poekettidel on oma köögid. Paljud eelistavad Usinas tehtut. Miks? Tatjana Mänd nimetab nende trumbiks värskust. „Me ei osta keedetud ja hakitud kartuleid, vaid teeme seda ise. Meid varustab kartuliga üks Viljandimaa talupidaja, teame neid sorte, mida ta kasvatab. Me ei keeda salatikartulit korraga mitmeks päevaks ette ega liiga vara valmis. Salati puhul on oluline ka see, kui peeneks me komponendid hakime. Ja kõige olulisem on majonees. Olen 10 aastat kasutanud ainult ühte kindlat majoneesi. Turule on tulnud palju uusi tootjaid ja poole odavamaid majoneese, aga nii kui keelega proovin, saan aru, et see pole see."
Tänapäeva köök ei koosne ainult pliidist ja pottidest, palju teevad ära masinad. Küsimusele, millist tehnikat veel juurde on vaja, vastasid naised kui ühest suust - pannkoogimasinat. See on kõige monotoonsem ja väsitavam töö, aga ilma selleta ka ei saa, sest nõudlus nende pannkookide järele aina kasvab.
Teisele küsimusele, millal jõuab Usina müügilett ka mujale Keilasse, vastas Tatjana Mänd, et see pole otstarbekas, sest siis enam Tehase tänavale ei tulda. Küll aga on plaanis oma kauplus-kohvik avada Tallinnas, kohaotsingud juba käivad.
Usina pidusaal mahutab kuni 100 külalist ja üle jääb veel tantsuruumi. Fotod: Agu Veetamm