Uskumatu lugu: kokad varastasid koolist toitu. Selgus ka salmonelloosi puhkemise põhjus
Jõhvi vene gümnaasiumis kaks aastat tagasi toimunud salmonelloosipuhangu põhjuselt kergitas nüüd saladuseloori söökla kokkade vahel puhkenud tüli, kus muu hulgas süüdistatakse köögi personali laste tagant toidu varastamises, kirjutab Põhjarannik.
Täpselt kaks aastat tagasi aprilli algul kuulutas Jõhvi vene gümnaasium välja karantiini: põhjuseks massiline haigestumine salmonelloosi. Õpilased haigestusid kümnete kaupa, 20 last sattus haiglaravile, kõhutõbi niitis ka pedagooge, sealhulgas sai nakkuse kooli direktor Mare Lihtsa.
Salmonella ja lahtiklopitud munad
Tervisekaitseameti Ida talituse direktor Olga Smolina ütleb nüüd, kaks aastat hiljem, et epidemioloogiliselt sai nendele asi siiski tookord sellise vastuse: salmonella levis saastatud hapukoorekreemiga. "Toiduohutusnõudeid oli rikutud juba sellega, et kreemi valmistamisel oli kasutatud toorest muna, mis on lasteasutuses keelatud." Kreem valmistati esmaspäeval, aga pakuti lastele teisi- ja kolmapäeval, mis tähendas, et salmonellal oli piisavalt aega paljunemiseks valmistoidus.
Ent koolisöökla kokad teadsid veel karmimat tõde: munad, millest salmonelloosipuhang alguse sai, klopiti lahti reedel ja jäeti kogu nädalavahetuseks seisma. Mis tähendab, et kui salmonella oli ainult ühes munas, siis oli bakteril aega paljuneda kogu nädalavahetuse. Esimesed haiged registreeriti juba teisipäeval, kui toitu pakuti, järelikult oli see väga tugevalt saastatud.
Loe Põhjarannikust muuhulgas selle kohta, kuidas sama kooli kokad lademetes toitu koju kaasa viisid.