Salmonella ja lahtiklopitud munad

Tervisekaitseameti Ida talituse direktor Olga Smolina ütleb nüüd, kaks aastat hiljem, et epidemioloogiliselt sai nendele asi siiski tookord sellise vastuse: salmonella levis saastatud hapukoorekreemiga. "Toiduohutusnõudeid oli rikutud juba sellega, et kreemi valmistamisel oli kasutatud toorest muna, mis on lasteasutuses keelatud." Kreem valmistati esmaspäeval, aga pakuti lastele teisi- ja kolmapäeval, mis tähendas, et salmonellal oli piisavalt aega paljunemiseks valmistoidus.

Ent koolisöökla kokad teadsid veel karmimat tõde: munad, millest salmonelloosipuhang alguse sai, klopiti lahti reedel ja jäeti kogu nädalavahetuseks seisma. Mis tähendab, et kui salmonella oli ainult ühes munas, siis oli bakteril aega paljuneda kogu nädalavahetuse. Esimesed haiged registreeriti juba teisipäeval, kui toitu pakuti, järelikult oli see väga tugevalt saastatud.

Loe Põhjarannikust muuhulgas selle kohta, kuidas sama kooli kokad lademetes toitu koju kaasa viisid.