Nii et pole juhuslik, et paar aastat toimetava Uuesalu Külaseltsi lühendki on UKS. Selts nagu selts ikka: liikmed ja juhatus, sündmused ja projektid, arupidamised ja ühistegevused. Toimetame selle nimel, et inimestel oleks Uuesalus hea elada. Et lastel oleks mänguruumi ja isadel-emadel nii privaatsust kui ka kokkusaamisvõimalusi. Aga tegutseme ka selle nimel, et saaks käima bussi ja et kihutajad külast mööda sõites kiirust maha võtaksid, et lasteaias oleks rohkem kohti oma küla lastele ja et õhtutundidel saaks ka oma loovus ellu äratatud.

Käima on saadud käsitöötuba, kus on võimalus oma kätega savist kruus või lillevaas valmis teha, siidist sall värvikirevaks maalida ja viltimistehnikas ehteid valmistada. Paar korda nädalas „põgenevadki" noored pereemad kodunt käsitöötuppa, et oma meistriandeid esile tuua.

Keraamikaga tegelevad suurte kõrval ka väikesed uuesalulased. Kohaliku Omaalgatuse Programmi toel on ostetud kõrgkuumusahi ja kedra, Rae valla toetusega töövahendeid. Hindamistväärt on Uuesalu arendaja IBE-Estonia OÜ ruumiabi soodsatel tingimustel. IBE-juhtkond on kõigi meie tegemistega alati kaasatulev, nii mõtte kui teoga. Ja alati ka rahaga. Ikka selleks, et Uuesalus oleks hea elada.

Veebruaris tahame ka mehed savi mätsima panna. Selleks lükame käima projekti „Igale mehele oma õlletoop!". Eks siis jaaniõhtul selgu, mitu savikruusi valmis on tehtud.

Kui me 2010. aasta Rae valla külade päeval Karla külas otsustasime järgmised külade päevad korraldada Uuesalus (juriidiliselt ikka Järvekülas), ei kujutanud me päris selgesti ette, mis tegemisi see kergekäeline lubadus endaga kaasa toob. Ei suutnud me siis uneski näha, et valisime külade päevaks läinud suve kõige kohutavama ilma. Aga peetud see sai. Nüüd valmistume 4. augustil toimuvaks ansambli Hortus Musicuse kontserdiks, mis on pilootprojektiks tulevikuideele hakata korraldama Uuesalus „Telgimuusikafestivali". Igal suvel augustis võiks toimuda hiigeltelgis 5-7 muusikaõhtut, kus lisaks heale muusikale saaks maitsta ka erinevate cateringide toodangut.

Miks seda kõike vaja on? Võiksime ju igaüks oma korterboksis toimetada ja oma elamist-olemist korraldada. Paraku otsib inimene ikka teist inimest, kellega midagi arutada, midagi koos ära teha ja plaanitust-tehtust ka koos rõõmu tunda. Uuesalu Külaseltsi kuulub veerand sealsest elanikkonnast ja kui „appikutse" külalisti kaudu laiali saadetakse, siis seltsirahvas kohal ongi. Aga tulevad teisedki. Kui igal kevadel pea pool küla teid ja majade ümbrust koristama koguneb, siis ongi see hoolimine oma kodupaigast.