Kooliõpetajad juhatasid kohalikku laulukoori 19. sajandi keskpaigas, mis näitab rahva lauluarmastust, laulu saatel hariti mõisamaid, lauluga marsiti lahingusse, lauluga anti hoogu ärkamisajale.

Laulupidu ja laulupeo traditsioonid kuuluvad Eesti tuntuimate kaubamärkide hulka. Traditsioon annab rahvale oma näo ning on vastutus erinevate põlvkondade vahel. Eesti laulupidude sünnipäevaks peetakse 1869. aastat, kui Tartus I üldlaulupidu maha peeti. Vähem räägitakse kohalikest laulupühadest, mida kihelkonnad pidasid.

Üks esimestest omataolistest peeti siin, meie kodumail, juunis 1867. aastal mõisahärra Reinhold Stael von Holsteini eestvõttel. Uulu II Laulupüha toimus 12. juulil 1987. aastal. Selle aasta 16. juunil peeti maha Uulu III Laulupüha.

Uulu III Laulupüha algas samas paigas, kus I Laulupüha 145 aastat tagasi - parun Holsteini perekonna matmispaigas Uulu kiriku juures. Osalejaid oli tervitama tulnud parun Holstein V.Kranichi kehastuses. Tervitusi laulupühale tõid valla ja maakonna esindajad.

Osa võtsid segakoorid Endla, Audru valla segakoor, Uulu segakoor, Sindi segakoor, Uulu kooli mudilaskoor, tütarlastekoor Argentum Vox ning Harjumaalt külaliskoor Leelo vol2. Silmale ilu lõid naisrahvatantsurühma Hoiuspuu tantsijad Audrust, marsisammu hoidis tempos orkester Saxon. Oma toetuse üritusele andis ilmataat ise, kes hoidis kogu päeva vältel taevakaare selge.

Uulu pargis olid üles seatud mitmed telgid ja töötoad, et tegevust kõigile jaguks. Laulupüha kontsert oli suviselt kerge ja laulupühalikult ilus.

Kui traditsioon on erinevaid põlvkondi ühendav üritus, siis täna võime uhkusega öelda, et Uulu Laulupüha on traditsioon.

Uhlapere Seltsimaja saalis sai päeva jooksul vaadata fotonäitust eelmisest laulupühast ning tänu tehnikale osalesime Uulu II Laulupühal. Kui paljud osalejad ning külastajad otsisid neilt minevikukaadritelt ennast ja oma lähedasi. Milline oli leidmisrõõm, kui tuttavad kaadrid seinale ilmusid.

Ühendus erinevate põlvkondade vahel toimis ja minevik ilmus üritusel osalejate abil kaasaega.

Täname ürituse toetamise ja hea korralduse eest Tahkuranna Vallavalitsust, OÜ Arborist, EELK Pärnu Eliisabeti kogudust, Uulu kooli sööklat, LC Pärnu Strand, MTÜ Kultuuriselts "Cultuure", MTÜ Tahkranna Naisseltsi, MTÜ ModeRatot, Kemmerling OÜ-d, Ideetehas OÜ-d, Järv LM OÜ-d, OÜ Rosamunde, Tiiu Sommerit, Toomas Volli, Annely Kuningat, Eevi Vallek'it, Henn Saart, Kaido Kivi, Valeri Kranich' it, Riina Rõa, Andres Hirvelat ja kõiki lauljaid, tantsijaid, pillimehi puhkpilliokestrist Saxson ja dirigent Kaido Kivi ning kooride dirigente.

Ürituse korraldamist toetas Leader programm läbi Pärnu Lahe Partnerluskogu ja Kohaliku Omaalgatuse programm.

Et inimene ainult laulust jõudu ei saa, siis Uhlapere Selts kutsus vallarahvast kahel õhtul simmanile.

Laulupüha lõpetas ansambel Vanaviisi vanade ja raadiost kõigile tuttavate tantsulugudega. Traditsioonide järgivalt toimetasime jaanipäevaga kui õhtul enne jaanilaupäeva kutsusime rahvast Uulu parki Manija Poiste saatel lõkke ümber tantsima ja osavust katsuma. Jaanitulelisi kogunes igas vanuses ja uhkelt rohkelt. Ehk leidis keegi selle õige ja oma sõnajalaõie sellel hämaral ööl Uulu pargi servas õitsemas.

Uhlapere Selts läheb suvisele puhkusele, et sügisel jälle uue hooga edasi toimetada.

Soovime kõigile ilusat suve ja kohtumiseni sügisel!