Esimese abipakett oli vajalik, teine hädavajalik

Ajad on olnud rasked meile kõigile. Majan­duskriisi tulemusena on pankrotistunud mit­med tuhanded ettevõtted, koondatud küm­neid tuhandeid inimesi, tõsiselt on halvenenud tuhandete perede majanduslik seis. Tallinn on aastaid järginud sotsiaalsete väärtuste priori­teetsust. Tulenevalt masust ja inimeste eluolu halvenemisest on veelgi rohkem vaja nende­le väärtustele tähelepanu pöörata. Oleme seda ka teinud. Tallinna esimene abipakett aastatel 2009-2010 oli tulemuslik. Keskenduti kuuele valdkonnale: tööpuuduse leevendamine, toetu­sed ja sotsiaalabi, raskustesse sattunud inimeste nõustamine, soojusenergia kulude vähendami­ne, ettevõtluse toetamine ning tarbijate kaitse. Lisaks eelnimetatud arvudele uute töökohtade osas sai selle abipaketi raames toimetulekutoe­tust 3600 inimest ja vee hinna tõusu kompen­seeriti enam kui 5000 leibkonna liikmele.

Heameel on sellest, et hädas olevatele kaaslinlaste abistamiseks on Tallinnal val­minud ka uus abipakett, aastateks 2011- 2012, milles on 53 meedet nii linnaelani­kule kui ettevõtjale. Teise abipaketi keskmes on üle 20 000 registreeritud ja üle 40 000 tegeliku töötu olukorra leevendamine, mil­leks on kavas kahe aasta vältel kasutada ligi 400 miljonit krooni (25,5 miljonit eurot).

Toetuspaketis on kombineeritud nii lühi-kui ka pikaajalisi meetmeid. Majanduskriisi tagajärjel raskustesse sattunud elanike olu­korra leevendamiseks on kavas lähiajal pak­kuda täiendavat sotsiaalabi, palgatoetusi, sotsiaalseid töökohti eeskätt heakorra vald­konnas, toimetulekuraskustes perede lastele tasuta sõidu õigust ühistranspordis jms.

Näiteks on kavas rakendada toetust tal­linlaste hambaravi kulude ja statsionaarse hooldusravi omaosaluse katmiseks.

Uusi meetmeid on teisigi, nii ettevõtja­tele, kolmandale sektorile kui ka avalikule sektorile koostööks tallinlaste eluolu lee­vendamiseks ja raskete aegade üleelamiseks. Näiteks sotsiaalse tööhõive efektiivsemaks koordineerimiseks luuakse tööbüroo, mis hakkab igapäevaselt tegelema inimeste suu­namisega sotsiaalsetele töökohtadele, uute sotsiaalsete töökohtade väljaselgitamisega ja sotsiaalse hõive koordineerimisega, ning vajadusel ka nõustamisega.

Hea kaaslinlane, kõigi abipaketi meet­metega saad lähemalt tutvuda www.tal­linn.ee/too, kus on kirjas ka kõikide ametnike nimed ja kontaktid, kes Sind mure korral abistavad.