Alustuseks peaks omama mõnda Androidi või iOS operatsioonisüsteemiga seadet: mobiiltelefoni või tahvelarvutit.

Microsofti tarkvaraga telefonid võib paraku taskusse jätta, sest nende peal antud toodet katsetada ei õnnestu. Edasi saab liikuda nii, nagu rakendusi otsides ikka - vastava operatsioonisüsteemi äpipoe kaudu. Seal sisestada otsingusõnaks „anna teada" ning leitud fail enda nutiseadmesse laadida. Võiks arvata, et lihtne, kuid paraku... selliste otsingunimede abil leiab igasuguseid muid põnevaid pakkumisi, ent mitte oodatud programmijuppi.

Lähen tagasi algusesse elik otsin üles regionaalministri pressiteatega meili ja sealt viite kodulehele http://kov.riik.ee/ annateada/. Nüüd juba läheb. Seal on kenasti otseteed toodud, pisut selgitavat juttugi lisaks. Aga oot, minu kaks aastat vana androidi abil toimetav telefon näitab punast tuld ja teatab, et selle süsteemi peal soovitav rakendus ei toimigi.

Ei saa salata, et hing hakkab täis saama sedatüüpi rakenduste peale, mida tuleb LED-lambiga taga otsida ja leides selgub, et ei töötagi.

Jonn pidi eestlasele omane olema ja nii üritan võtta ette heaks töövahendiks saanud Ipad mini. Läheb paremini. Pisut.

Avanenud ekraanile ilmub lihtne ja selge aken, milles saab kirjeldada probleemi olemust. Kindlasti tuleb määrata või näidata kaardil ära probleemi asukoht, muidu ei õnnestu teadet ära saata.

Paraku kaasneb sellegagi üks väike trikk. Nimelt loodab rakendus, et teie mobiilsel seadmel on sisse lülitatud positsioneerimine - selle järgi oskab ta leida küll seadme ja eeldatavasti ka teie asukoha, ent juhul, kui peaksite saatma sõnumi prügihunnikust, mida teeäärsel nägite, alles koju jõudes, siis võite oodata vallaametnike koputust uksele, sest teate asukohaks on teie kodu.

Teine võimalus on otsida ise kaardilt ja panna virtuaalne nõel vajalikule positsioonile.

Selle tegevuse märksõnadeks on „zuumi zuumi", sest avakaardiks on kogu Eesti. Väiksema nutifoniga osutub selline asukoha otsimine omamoodi katsumuseks. Niisiis, kui olete leidnud kaardilt vajaliku koha, kirjeldanud ära probleemi, saategi sõnumi teele panna.

Nutikas süsteem oskab kaardile jäetud viite alusel ära tunda, millise omavalitsuse piiridega on tegemist ning saadab sõnumi konkreetse omavalitsuse dokumendihaldussüsteemi.

Kuna tegemist on täiesti ametliku kanali ja dokumendiga, siis pole vaja karta, et sõnum kuhugi kaduma läheks, nagu mõnikord võib telefonikõnedega juhtuda. Saatmishetkel tekib ka ekraanile teade, millisele omavalitsusele sõnum läks - seega saate vajadusel alati üle kontrollida.

Kui te olete aktiivne kodanik, kes hoolib oma kodukandi ümbrusest, omate tahet suhelda omavalitsusega, teil on taskus uusim android või iOS telefon, siis võite selle äpi igaks juhuks ju endale jätta. Mõnikord võib sellest kasugi olla.


KUIDAS SEE RAKENDUS PRAKTIKAS TÖÖTAB?

  • Teade laekub Saue valla dokumendiregistrisse, mis omakorda jõuab valla keskkonnaspetsialisti e-postile.
  • Keskkonnaspetsialist läheb kohale kontrollima.
  • Rikkumise tuvastamisel teeb keskkonnaspetsialist omanikule ettekirjutuse kinnistu korda teha.
  • Keskkonnaspetsialist kontrollib, et oleks tähtajaks täidetud.