Ehitusmääruse lisadena on välja töötatud detailplaneeringu koostamise ja vormistamise nõuded, mis kehtivad kuni regionaalministri poolt üleriigiliste nõuete kehtestamiseni.

Võrreldes senikehtinud ehitusmäärusega on uude ehitusmäärusesse sisse toodud peatükk “Mõisted”, milles seletatakse lahti planeeri mis- ja ehitusvaldkonnas kasutatavad terminid, et nende sisu oleks kõigile üheselt mõistetav.

Ehitusvaldkonnas on ehitusmäärus viidud vastavusse Ehitusseadusega.

Uue nõudena on Ehitusseadusest tulenevalt lisatud ehitusmäärusesse kohustus, mille kohaselt peab kinnistu omanik linnavalitsust teavitama kavatsusest püstitada kinnistule kuni 20 m² suuruse ehitusaluse pinnaga väikeehitis. Vastav vorm teavitamiseks on Keila kodulehel ja aadressil www.ehr.ee.

Kehtiva detailplaneeringuga aladel võib väikeehitisi (ehitusalune pind kuni 60 m²) ehitada ainult detailplaneeringuga määratud hoonestusalale, detailplaneeringuta aladel ei tohi väikeehitis paikneda kinnistu piirile lähemal kui 4 m, kui puudub naaberkinnistu omaniku ja Päästeameti kirjalik kooskõlastus. Nende olemasolul peab ehitis siiski jääma piirist 1 m kaugusele, et ehitamine ja hilisem hooldamine oleks võimalik omal kinnistul, kui naaberkinnistute omanikud ei lepi kokku teisiti.

Väikeehitise (ehitusalune pind 20-60m²) püstitamiseks tuleb taotleda kirjalik nõusolek linnavalitsuselt.

Ehitusseadusest tulenevalt tuleb kirjalik nõusolek taotleda ka juhul, kui püstitatakse maaala piiramiseks piirdeaedu, mille ehitamiseks on vaja teostada k a e v e - töid (süvend > 30 cm).

Uues ehitusmääruses sisaldub nõue, et uute hoonete 0-tsükli valmimisel tuleb ehitise omanikul /ehitajal esitada linnavalitsuse ehitusjärelevalvet teostavale ametnikule hoone +/- 0.00 absoluutkõrguse kontrollmõõdistus. Ehitustöid võib jätkata alles ametniku kirjalikul nõusolekul.

Õigusliku aluseta ehitatud ehitisele kasutusloa andmine otsustatakse linnavalitsuse korraldusega. Kui ehitise asukoha või tehnilise seisukorra tõttu ei ole võimalik ehitus- või kasutusluba anda, on õigusliku aluseta ehitatud ehitise omanik kohustatud ehitise omal kulul likvideerima linnavalitsuse korraldusega määratud viisil ja tingimustel etteantud tähtajaks.

Hoonete välisilme muutmine ning kahe ja enama korteriga elamute välisfassaadile ja katusele tehnoloogiliste seadmete (sh kliimaseadmete) paigaldamine tuleb kooskõlastada linnavalitsusega. Kahe ja enama korteriga elamus akende ja uste asendamine, kui sellega muutub hoone välisilme, samuti rõdude ja lodžade kinniehitamine ning varikatuste ehitamine tohib toimuda ainult ehitusloa või kirjaliku nõusoleku alusel. Kinnismälestisel või selle kaitsevööndis kavandatavad ehitustööd (hoonete rekonstrueerimine, väikeehitiste püstitamine, tehnorajatiste ehitamine, ka tehnoloogiliste seadmete paigaldamine) tuleb kooskõlastada Muinsuskaitseametiga.