Ma kohtusin Paide noortekeskuse juhatajaga 2014. aastal Prantsusmaal. Ta tegi ettepaneku tulla Eestisse Euroopa vabatahtliku teenistuse kaudu vabatahtlikuks.

Ma arvasin, et see on hea võimalus proovida elus midagi uut. Valisin kõige pikema aja, milleks on aasta. Arvasin, et üheks kuuks tulla pole mõtet, ei saa täit mõnu asjast.

Ma valisin töö noortega, selles on nii palju erinevaid võimalusi, kellega tegeleda ja kuidas.

Noortega saab teha ju kõike: mängida, käia laagrites, sportida, koolitada, ujuda jne.

Türi ja Paide noortekeskused on hoopis teistsugused kui minu kodumaal Prantsusmaal. Eestis on liiga palju kitsendavaid seadusi. Näiteks, kui rühmaga ujuma minna, siis peab olema üks noorsootöötaja kümne lapse kohta jne.

Sinu arvamus noorsootööst ja noortekeskustest Türil ja Paides?

Mulle meeldib noortekeskuses töötada sellepärast, et neis on vaba õhkkond, kuhu noored tulevad ja mängivad ning suhtlevad üksteisega. Türil ja Paides on lahe, noored on ise aktiivsed ja tahavad suhelda, kutsuvad mängima. Ning kui ma pakun ise mõne tegevuse välja, tulevad nad sellega hästi kaasa.

Kui on soovijaid, võin läbi viia ka prantsuse keele tunde, koos inglise keelega. Saab harjutada mõlemat. (Pierre on Türi noortekeskuses igal neljapäeval ja reedel, toim.)

Mis oli Eestisse tulles kõige raskem väljakutse? Midagi, mida sa polnud enne kunagi näinud, tundnud, oodanud?

Kui ma vaatan tagasi esimestele nädalatele pärast Eestisse saabumist, siis oli raske kohaneda kohaliku toiduga, ma polnud sellega harjunud. Alguses oli raske leida sõpru, kellega suhelda või pärast tööd koos midagi ette võtta.

Imelik on see, et inimestel on kodudes saunad ning siinsed inimesed söövad väga kiiresti. Meil Prantsusmaal võetakse aeg maha, einestatakse koos sõprade või pereliikmetega ja suheldakse üksteisega vahel isegi mitu tundi.

Ma polnud näinud autosid lumel/jääl sõitmas. Minu kodulinnas Lõuna-Prantsusmaal ei lange temperatuur alla 10 kraadi (harva nulli lähedale). Polnud tundnud sellist külma kui Eestis. Aga sellega harjub ja mulle lumi ja talvine ilm meeldib.

Noored respekteerivad vanemaid inimesi, on sellised sõnakuulelikumad. Mulle meeldib ka Eesti loodus, see on muutlik ja värviderohke.

Sinu ideed, mõtteterad või nõuanded noortele?

Noored peaks rohkem kasutama võimalusi, kui saab minna välismaale õppima, kultuuri tundma, noortevahetusele või vabatahtlikuks. Sellised võimalused on meil tänu Euroopa Liidule. Ka makstakse elukoht kinni, taskuraha antakse. Euroopa vabatahtlik teenistus on vanusele 18–30 eluaastat. Noored, kasutage võimalust tasuta reisida, õppida ja oma silmaringi avardada.

Missuguse mulje on Eesti sulle jätnud?

Mulle väga meeldib Eesti loodus ja kultuur. Eesti on aktiivne ja nooruslik maa. Puhtus meeldib ka. Siin on puhtad väikesed linnad, külad.

Millised on sinu tulevikuplaanid?

Esmalt viibin kuus kuud Eestis, kuni juuni lõpuni. Ja siis elu näitab, kas lähen Prantsusmaale tagasi või kes teab, äkki leian Eestist armastuse ja tahangi siia jääda.