Mis on vabatahtlik tegevus?

Vabatahtlik tegevus on oma aja, energia või oskuste pakkumine vabatahtlikult, ilma kellegi sunnita ning selle eest rahalist tasu saamata. Vabatahtlik tegevus annab võimaluse ühiskonda panustada ning teostada ennast väljaspool töö- või õppekeskkonda.

Vabatahtlikku tööd tehes saab palju kogemusi, emotsioone, suurendada enda sotsiaalvõrgustikku ning vabatahtlik töö annab noorele reaalse töökogemuse ja võimaluse proovida endale sobivaid ameteid. Vabatahtlikku tegevust saab alustada näiteks ürituste korraldamise kaasaaitamises või mõne organisatsiooni tegevuses kaasa lüües. Tihti pakutakse vabatahtlikku tööd tehes tööandjale võimalus ennast tutvustada, näidata, et ollakse vastavast teemast huvitatud, ning oma oskusi presenteerida. Mitmed vabatahtlikud on nõnda endale just selle töö leidnud, mis neile tegelikult rõõmu valmistab, sest kui Sa teed vabatahtlikult vaid seda, mis Sulle rõõmu pakub, siis miks peaks "täiskasvanute maailma" sisenedes olukord muutuma?

Möödunud aasta jooksul ei toimunud mitte ainult niisama hulganisti noortevahetusi, seminare ja koolitusi, vaid paljud neist olid pühendatud ka just spetsiifilisemalt vabatahtlikkusele - selle arendamisele, selle mõistmisele ning kogemuste jagamisele.

Ühel sellistest käis novembri keskel Viimsi Noortevolikogu esindajana ka Carmen Pajuste. Istanbulis toimunud seminaril "Youth Volunteering in a Changing Europe" võrreldi eri riikide vabatahtlike tegevusi, nende aktsepteeritavust ja austatavust ühiskonnas ning tulevaste töövõtjate hinnangut omandatud oskustele ja saadud kogemustele.

Kuidas vabatahtliku tööd väärtustada?

Me saame ise olla need, kes panevad meie tulevased tööandjad vabatahtliku tegevuse väärtust mõistma ja hindama.

Aga kuidas panna teisi mõistma, kui isegi ei mõista? Seega tuleb enne ka ise vabatahtlikkuse väärtusest aru saada. Türgis uuriti eri töörühmades mõningaid valdkondi, kus toimub isiklik areng - meeskonnatööja probleemilahendusvõime, initsiatiivikus jne. Tähtis on ennast vabatahtlikkuse protsessi käigus analüüsida, abi võib küsida ka projekti- või vabatahtlike juhilt. Mida rohkem ennast jälgida, seda enam muutusi ja oskusi on võimalik tähele panna.

Kuid kui nüüd tahangi vabatahtlikuks hakata, siis kus seda teha saaksin? Kõige lihtsam vastus on: igal pool.

Võimalus on minna näiteks mõnesse vanadekodusse - vanemad inimesed ikka rõõmustavad, kui saavad kellegagi oma suurt kogemuste ja elamuste pagasit jagada. Võib minna ka loomade varjupaika näiteks kassi paitama või koertega jalutama. Võib astuda kohalikku noorteorganisatsiooni, korraldada ise näiteks mõne koristustalgu. Võib minna ka mõnda muuseumi, mõnele kontserdile või üritusele appi.

Viimased kolm aastat aitas üle tuhande vabatahtliku Eesti seni suurima kultuuriprojekti Euroopa kultuuripealinn Tallinn 2011 edukat toimimist sadades eri projektides.

Vabatahtliku töö võimalused välismaal

Ära karda suurelt unistada ja maailma seiklema minna, et hiljem uute ja eriskummaliste kogemuste ja ideedega kodumaale naasta. Üks võimalus selleks on näiteks Euroopa Noorte Euroopa Vabatahtliku Teenistus (EVT). EVT pakub võimalust noortele vanuses 18-30 aastat teha 2-12-kuulist vabatahtliku teenistust. Levinumad on EVT teenistused Euroopas, kuid läbi programmi saab vabatahtlikuks minna ka Aafrikasse, Aasiasse ja Ameerikasse. Programmiga liitumiseks on vaja leida endale tegevusvaldkond (keskkond, noored, arheoloogia jne) ning otsida saatev ja vastuvõttev organisatsioon ning sobiv projekt.

Projektide valimise ja nendesse kandideerimisega võib kaua aega minna, seega on vaja varuda aega ja kannatust.

Oma kogemustest EVT programmis ja enda tööst vabatahtlikuna räägivad järgnevates noorterubriigi numbrites Viimsi noored.

Eelmise aasta lõpus anti välja raamat "Olen vabatahtlik, muudan maailma!" (leitav siseministeeriumi kodulehelt) - sealt saab lugeda 20 erinevas vanuses ja eri tegevusvaldkondades ennast realiseeriva vabatahtliku lugusid. Selle raamatu toimetaja ning 15-aastase vabatahtliku töö kogemusega Liis Kängsepp arvab, et kõik vabatahtlikku tööd teinud on kangelased, ning soovitab kõigil kahtlejatel pea ees vette hüpata (22.11.2011 Naine24.ee ilmunud artiklis "Liis Kängsepp: vabatahtlikud on kangelased!").

Kohalikul ja ka rahvusvahelisel tasandil eluolu parendamiseks oled oodatud meiega vabatahtlikuna liituma, selleks võta meiega ühendust Facebookis Viimsi Noortevolikogu alt. Viimsi Noortevolikogu soovib kõigile palju eneseteostusi läbi vabatahtliku töö ning kahtlejatel rind juba sellel aastal karvaseks teha!

Lisainformatsioon EVT kohta: www.noored.ee/evs.