Vahastu komando põhikoosseisu juures oli näiteks viimastel aastatel tegutsemas viis noormeest, aga nüüdseks on elu ja õpingud viinud nad kodukohast kaugemale.

Raivo Murumägi nendib, et praegune seis on järelkasvu silmas pidades tõesti tume. Ka ei näe ta hetkel kedagi, kes võiks tema asemele tulla, aga lisab ka kohe optimistlikult, et elada tuleb päev korraga ja küll vajadusel ka see koht täidetakse.

Rünno Leinberg märgib, et heameelt teeb siiski see, et noortel on säilinud huvi oma kodupaiga vastu, mistõttu on lootus, et nad siia ka kunagi tagasi pöörduvad.

Vabatahtlikud päästekomandod ära ei kao

Ka komando kohapealne väljasõidu valmisolek teeb meestele veidi muret, sest töökohad hoiavad suurema osa vabatahtlikest päästjatest Kaiu vallast eemal, mis tähendab seda, et väljakutse korral tuleb meestel jätta oma tööülesanded kus seda ja teist ning sõita koduvalda vabatahtliku päästja kohust täitma.

Ega seegi pruugi lihtne olla, sest mitte igal töökohal ei vaadata hea pilguga selle peale, kui töötaja ühtäkki töö sinna paika jätab ja minema tormab, sest selgitusteks ja tööülesannete edasi andmiseks pärast häirekeskuse kõnet enam aega ei jää. Paar korda on Raivol ka ette tulnud nõnda tulistjalu töölt minema kihutada. Sel aastal pole õnneks veel ühtegi tõsisemat väljakutset olnud, siiani on vaid tulnud kolm autot lumest välja tõmmata. Ka tulekahjusid ei ole olnud.

 „See kontingent, kes on tahtnud end põlema panna, on seda juba teinud," ütleb Raivo musta huumoriga.

Õnneks on Raivo ja Rünno ülemused nende juures töötavate vabatahtlike päästjate suhtes mõistvad ja toetavad. Igal pool Eestis see veel kahjuks nii ei ole.

AS Ingle, kus Rünno töötab, on saanud eelmisel aastal isegi riikliku tunnustuse kui Raplamaa asutus, mis toetab Kaiu valla vabatahtlike päästekomandode tööd. Sedalaadi tunnustamine riigi poolt sai alguse üsna hiljuti. Sel aastal sai Kaiu vallas sama tunnustuse osaliseks Kaiu LT, kelle ruumides asub Kaiu päästeauto depoo.

Raivo sõnul on see riigi poolt kena samm tähtsustamaks vabatahtlikke päästekomandosid. „Praegune riigi suund on selline, et tehke aga, poisid!"

Aga kauaks maal neid poisse veel jagub?

Raivo meenutab Vahastu metskonna aegu, kui meestel oli kohapeal töö olemas ja seetõttu oli ka päästekomando valmisolek olemas. Need olid kõige paremad ajad.

 „Metskonna ajal ei tulnud kellelgi pähegi, et küla võiks tühjaks joosta," lausub Raivo.

Praeguseks on aga sellest saanud tegelikkus.
 „See, et rahvas maalt ära kaob, ei tähenda aga seda, et vabatahtlik pääste ära kaob," ütleb Raivo ja lisab, et see mõjutab pigem riiklikke komandosid.

Adrenaliin ja kambavaim

Üheks valuküsimuseks on ka depood. Vahastu on selles osas paremas seisus, sest siia sai kuusteist aastat tagasi suuresti valla ettevõtmisel ja toel ehitatud depoo spetsiaalselt vabatahtliku tuletõrje jaoks. Raivo mäletab, et jõululaupäeval oli avamine ja esimesel jaanuaril oli juba esimene väljasõit.

Kaius ja Kuimetsas aga depood puuduvad ja see teeb sealse olukorra pisut keerulisemaks, sest tuletõrjeautot tuleb hoida võõra pinna peal.

Ilmselgelt ei ole vabatahtliku päästja töö ilma muredetagi meelakkumine. Mis hoiab mehi selle töö juures kinni? „Ilmselt ma olen adrenaliinisõltlane," ütleb Rünno muheledes ja lisab juba tõsisema ilmega, et kohustused hoiavad mehi nii mõnestki halvast asjast elus eemale.

Raivo lisab, et ka meeskondlik kambavaim hoiab üleval. See on turvaliselt kuskil kuklas eriti olukorras, kui väljakutsele tuleb minna siis, kui saapad on alles eelmisest päästeoperatsioonist märjad ja öösel on magada saadud vaid tund või paar.

 „Kui ikka juhtub nii, et tulen hommikul kell seitse väljakutselt koju ja viieteist minuti pärast on vaja hakata tööle minema, siis mõtlen küll, et miks ma seda asja üldse teen. Et lõpetaks ära," räägib Raivo. Aga ootamatud soojad tänusõnad ja kambavaim nii oma valla komandode kui ka kogu maakonna vabatahtlike päästjate vahel annavad jälle uut jõudu.
_________________________________________________________________

Vahastu komando - 9 meest,
pealik Raivo Murumägi

Kaiu komando - 7 meest,
pealik Rünno Leinberg

Kuimetsa komando - 4 meest,
pealik Jüri Strom