Humaansuse jagamine kannatajatele. Humana People to People Movement asutati Taanis 1977. aastal DRH-koolide õpetajate poolt selleks, et võidelda vaesuse ja haigustega kogu maailmas. Praegu asub Humana peakorter aga hoopis Zimbabwes. Organisatsiooni eesmärgiks on vähendada vahet rikaste ja vaeste riikide vahel, anda arenguabi mahajäänud maades, võidelda epideemiate ja harimatusega. Igaüks saab aidata kaasa sellele ringlusele kasutatud riiete ja jalanõude annetamisega.

Kogutud riided kas müüakse otse rahvusvahelisel turul või sorteeritakse Euroopas, et neid poodides müüa, kuid osa neist ka annetatakse otse partnerorganisatsioonidele müügiks arengumaades. Zambiaski kohtasime Humana poode, mis olid kohalike seas väga populaarsed. Poodide kõrval on Humana ka asutanud projekte, mis aitavad kohalikel väikese tasu eest kasutatud riideid osta, neid suurema hinnaga müüa ja seeläbi oma äri alustada ning saada iseseisvaks, et tulevikuski paremini peret toita.

Eestiski loodi 2000. aastal Humana Estonia, mille kaudu jõuavad rõivad ja jalanõud Eesti tarbijateni peamiselt Skandinaaviast ning mujalt Euroopast. Lisaks Aafrika projektide toetamisele annetab Humana Estonia ka kohalikele hoolekandekeskustele. Alates 2007. aastast on Humana poodides kogumiskonteinerid, kuhu võib viia ülejäänud riideid ja jalatseid. Eestis töötab kokku 21 kauplust, neist suurem osa pealinnas, kaks Pärnus, kaks Tartus ja üksikud poed Narvas, Kuressaares, Võrus, Haapsalus ja Viljandis. Sorteerimiskeskus asub Tallinna lähedal Tänassilma tehnopargis ja pälvis eelmisel aastal hõbemärgise vastutustundliku ettevõtluse eest.

Humana kasutatud riiete tulust elluviidud pikaajalised projektid on tegelenud nii koolide loomise ja laste ning õpetajate koolitamisega kui ka põllumajanduse ja majanduse arendamisega, võitlusega HIV/Aidsi vastu ja keskkonnakaitsega. Näiteks aastal 2011 tegutses Euroopas, Põhja-Ameerikas, Aafrikas, Aasias ja Ladina- Ameerikas 390 aktiivset projekti, mille kaudu loodi 9000 töökohta ja mille tegevuspiirkondades elas vähemalt 12 miljonit inimest.

Kasutatud riiete kogumisel ei kogune prügimägedele kasutuskõlblikke esemeid ja nii hoitakse kokku toormaterjali, mida vajatakse uute riiete tootmiseks. Nõnda on ühtaegu tegemist nii loodushoiu kui ka arenguabiga.

Täpsem info: www.humana.org ja www.humana.ee