Soovides esile tõsta ja toetada väiketootjate osa selles tegevuses, loodi Slow Foodi juurde Terra Madre liikumine (itaalia keeles terra = maa ja madre = ema), mille raames aidatakse väiketootjatel arendada koostööd kõikjal maailmas toiduga seoses olulist rolli mängivate huvigruppide esindajatega (tarbijad, teadlased, toiduvalmistajad, noored jt). Terra Madrel on toimiv ülemaailmne koostöövõrgustik. Tegevusgrupid toimivad nii valdkonniti (kalandus, teraviljakasvatus, haridus jne) kui piirkonniti (Aafrika, Austraalia, Euroopa jne). Alates 2004. aastast toimub iga kahe aasta järel ka ülemaailmne kongress. Idee algatajatena on itaallased seni olnud teiste maailmarahvaste võõrustajateks. IV Terra Madre kongressil tänavu 21.- 25. oktoobril Torinos osales ligi 6000 inimest 160 riigist.

Suur panus selle suurürituse korraldamisel on Torino linnal. Korraldajatel oli abiks 600 vabatahtlikku, kellelt delegaatidel oli igal hetkel võimalik nõu ja abi küsida. Neile, kes ühtegi kohapeal kõneldavat keelt ei mõistnud, võimaldati lausa ööpäevaringsed isiklikud abistajad. Itaallased on väga oskuslikult sidunud kogu maailmast kokku tulnud toiduhuviliste inimeste kohalviibimisega kohaliku suurima toidumessi Salone del Gusto, kus lõviosa on kanda Itaalia eri piirkondade toidumeistritel. See mess on tõeline söökide ja jookide pillerkaar. Itaalia - see on loendamatud erinevad sordid veini, juustu, pastatooteid, salaamit, jäätist, šokolaadi, puu- ja köögivilju jne, jne. Ent lisaks võrratutele maitseelamustele oli võimalik koguda hulgaliselt vahvaid ideid kauba pakendamiseks, väljapanekuks ja lõpuks ka kliendi enda juurde meelitamiseks. Niisugust küllust nähes kippus kergesti ununema, et kõik see oli valmistatud meie mõistes mahe- või ökotootmise põhimõtteid järgides. Kui mõelda tillukeste mahetoodete lettide peale Eesti supermarketites, on selge, et arenguruumi on meil tublisti.

Kongressi viie päeva jooksul toimus loendamatu hulk loenguid ja töötubasid. Kõige olulisemad aga on kindlasti isiklikud kontaktid ja nende läbi oma maa tutvustamine kõikjalt maailmast kokku tulnutele.

Väike-Maarja Põllumeeste Seltsi liikmena oli allakirjutanul ühena kahest Eesti delegaadist võimalik kirjeldatud sündmustest osa saada. See on väga meeldiv tunnustus meie seltsi tegevusele. Oleme Terra Madre’ st ja Slow Food’ist midagi teadmata tegutsenud täpselt selle liikumisega propageeritavates valdkondades. Seltsi liikmed toodavad ise oma maal kohalikus kogukonnas tarbimiseks erinevaid toiduaineid. Maanaistega panime tööle kohaliku taluturu, korraldame kohalikku toitu tutvustavaid koolitusi ning oleme tasapisi alustanud talude tegevuse tutvustamist algkooli õpilastele.

Teiseks eestlaseks Terra Madre kongressil oli Tiina Mai, väikeettevõtja kalatöötlemise ja toitlustamise alal, kes kummalise kokkusattumusena tegutseb Väike-Maarja valla sõprusvallas Kaarmal.

Põhjalikum ülevaade meie reisist koos piltide vaatamisega on plaanis Terra Madre päeval, 10.detsembril Kaarli talus. Kel huvi ning kes ei pelga ise toiduvalmistamisel kätt külge panna, andku osalemissoovist teada hiljemalt 3. detsembriks tel 523 6582.

Täiendavalt saab teema kohta infot internetist aadressidelt http://www.slowfood.com/ ja http://www.terramadre.org/.