Vao külas avaldas muljet perekond Hausi koduaed, kus maja ja aed omavahel harmoneeruvad. Stiilsed ja omanäolised olid puhkenurgad aias. Samuti oli väga korras nii iluaed kui ka aiatagune peenramaa.

Väike-Maarja alevikus Kolde tänaval on mitu väga kaunist koduaeda. Sellel aastal külastasime hindamiskomisjoniga perekond Klebandi koduaeda. Tagasihoidlik ja väärikas eas pererahvas on hoidnud oma iluaia väga korras, muru umbrohuvabana ja hoolitsenud viljapuuaia eest.

Määri külas külastasime perekond Niinemetsa avarat taluõue. Kõrvalhoonete uksed on kaunistatud rahvariideseeliku mustritega, aias kasvasid taluaiale iseloomulikud püsililled (floksid, daaliad, pojengid jne). Rahvatantsuhõnguline, rõõmus ja avar koduõu!

Vao külas avaldas muljet Madis Soomeri väga liigirikas koduaed. Umbes 2 ha suurusel maa-alal on palju eri liiki puid ja ilupõõsaid. Märkimist väärib, et selles aias on maa huumuskiht väga õhuke ning peremees peab iga taime ellujäämiseks tooma lisamulda ja kastma vähemalt kolmel suvel pärast istutamist. Aia liigirikkus on silmatorkav.

Väike-Maarja alevikus Uuel tänaval on perekond Paasi ideede aed, kaunis iluaed suure roosipeenraga. Aias on leidlikult rajatud tarbeaed (nt komposti hunnik läheb järkjärgult üle kiviktaimlaks) ning suhteliselt väikeses aias on iga nurgake oskuslikult ära kasutatud ja korda tehtud.

Määri külas külastasime perekond Ojasaare talumajapidamisest, kus on kaunis iluaed ning korras maasika- ja vaarikapõld. Sissesõiduväravas on silt talu nimega ning omanäoline postkast. Avanduse külas üllatas meid Tiiu Laidro majapidamine. Perenaine on leidlikult kasutanud ja taaskasutanud erinevaid materjale, näiteks kõnnitee plaadid on aias omatehtud ning vormitud vanade pottide-pannide sees, terrass ehitatud vanadest rõdu ustest, vihmaveerennid tehtud pikuti pooleks lõigatud torudest.

Suurima arengu on läbi teinud perekond Kivistu koduaed Liivakülas.

Käisime selles aias viis aastat tagasi ja tänaseks on täiendatud iluaeda: rajatud uusi peenraid, hooldatud viljapuid, rajatud terrass ning ehitatud kõnniteid. Vabariigi President Toomas Hendrik Ilves on öelnud 2008. a kodukaunistamise kümnendal aastapäeval järgmised kaunist kodu iseloomustavad laused: „Kaunis kodu ei ole vaid ilus aed ja ülevärvitud maja. Kaunis kodu on midagi enamat. See on kodutundega kodu, millest õhkub koldesoojust ning mille heast käekäigust ja edasikestmisest hoolivad üheskoos erinevad põlvkonnad". Jõudu ja ideedeküllust oma kodu ja koduümbruse kaunimaks muutmisel!