Kui peale Sinimäe aleviku uue pumpla kasutuselevõtmist oli kavas nn „vana pumpla ja puurkaev" reservi jätta, siis mõnede nädalatega sai meile selgeks, et Pargimäel asuv puurkaev on täielikult amortiseerunud. Vallavolikogule on esitatud eelnõu täiendada Vaivara valla ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni arengukava uue objektiga - Sinimäele uue puurkaevu puurimine Pargimäele olemasoleva veepumbajaama lähistele. Uue puurkaevu võimalik asukoht tuleneb sellest, et korralik pumplahoone ja veetöötlusseadmed on juba olemas. Kui vajalikud otsused ja kooskõlastused erinevate ametitega on olemas, siis on meil võimalus puurkaevu puurimiseks toetust taotleda Keskkonnainvesteeringute Keskuselt (KIK).

Sinimäe aleviku Rohelise ja Mäealuse tänavate kanalisatsiooni rajamine jõudis eelmise aasta sügisel päris edukalt lõpule. Kevadel võtame töövõtjalt lõplikult üle ka heakorra ja teede taastamise. Aktiivsemad eramute omanikud jõudsid sügisel kanalisatsiooniga liituda ja kevadeks on ka juba mitmed inimesed liitumissoovi avaldanud.

Sinimäe aleviku Uus tn kanalisatsiooni rajamine pidi esialgselt lõppema samuti eelmise aasta sügisel, kuid nagu juba varasemates lehtedes oleme teada andnud, et lisaks kanalisatsioonivõrgu rajamisele rekonstrueeritakse ka samas piirkonnas veevõrk. Suuremas osas on ehitustööd valminud. Liitumisi selles piirkonnas veel ei ole. Töödega kavatseme lõpule jõuda hiljemalt selle aasta Jaanipäevaks.

Jaanipäevaks oleme kavatsenud realiseerida ka eelmise aasta detsembrikuus KIK-st positiivse rahastamisotsuse saanud Sinimäe aleviku veevõrgu rekonstrueerimistööd. Kuna ehitusprojekt oli meil juba varem valminud, siis ehitustöödega saime alustada koheselt ja osa rekonstrueerimisele minevaid veetrasse on juba paigaldatud.

Detsembrikuus saime KIK-st positiivse rahastamisotsuse ka Sinimäe aleviku kanalisatsioonivõrgu rekonstrueerimiseks. Jaanuarist kuni aprillini on projekteerimistööde periood, enne Jaanipäeva on kavas ka ehitusettevõtja leida. Sinimäe kanalisatsioonivõrgu rekonstrueerimise tööde lõpetamine läheb ilmselt üle 2013. aastasse.

Olgina aleviku Tiigi ja Metsa tänavatele vee ja kanalisatsioonivõrkude ning reoveepumpla rajamisega oli kavas alustada selle aasta veebruarikuus, kuid ilm soosis ja ehitustöödega alustasime juba jaanuarikuus. Kuigi jah, vahepeal pidime töö külmade tõttu peatama. Tiigi ja Metsa tänavate elanikele on kavas lähiajal korraldada koosolek, kus siis selgitaksime täpsemalt, kuidas on võimalik vee- ja kanalisatsioonivõrguga liituda. Teate koosoleku toimumise kohta edastame kõikidele potentsiaalsetele liitujatele veel täiendavalt postkastidesse.

Kõige mahukam on KA Vaiko AS tegevusvaldkonnas kahtlemata Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist rahastatav Olgina aleviku veemajandusprojekt, mis hõlmab Narva maantee ning Männiku ja Töökoja tänavate piirkondasid. Selle projekti käigus on kavas rekonstrueerida kogu ulatuses Narva mnt vee- ja kanalisatsioonivõrk ning rajada sademeveesüsteem, Männiku ja Töökoja tänavatele rajada vee- ja kanalisatsioonivõrk ning uus veetöötlusjaam ja täiendav puurkaev olemasoleva veepumbajaama territooriumile. Projekteerimistööd venisid küll poolteist kuud pikemaks, kuid projektis on nüüd arvestatud suures osas meie, so vee-ettevõte ja klientide, soovid. Projekteerimistööde käigus selgus ka tõsiasi, et eeldatav ehitustööde maksumus võib minna 20 kuni 30% kallimaks. Kuid täpsem ehitusmaksumus ja ehitustööde tähtaeg selgub märtsikuus peale riigihanke pakkumuste laekumist. Igal-juhul soovime näha selle projekti valmimist veel sellel aastal. Kuna Euroopa Liidu poolt rahastatavate projektide finantseerimine on väga jäigalt paika pandud, siis projekti realiseerimise protseduurid ja kõikvõimalike aruannete ning muu dokumentatsiooni esitamise tähtajad on väga olulised. Siinkohal on KA Vaiko AS ootused Vaivara Vallavolikogu ja -valitsuse toetusele väga olulised, et projekt saaks finantseerimist ja teisi selle projektiga vajalikke otsuseid saaks õigeaegselt vastu võtta.