„Kõige tähtsam on tervete inimeste kaitse," on rõhutanud maavanem Lembit Kruuse vaktsineerimise olulisust. „Samas tuleb endale aru anda, et tervis on meie kõikide kõige suurem vara ning selle hoidmiseks tuleb teadlikult rohkem panustada. Vaktsineerinud inimesed on olnud hoolivad iseenda ja lähedaste suhtes," selgitas Kruuse.

Kampaania raames pargib liikuv vaktsineerimiskeskus ehk vaktsiinibuss Viljandis ka pärimusmuusika festivali ajal - laupäeval, 28. juulil kella 10-19 (lõuna kella 13.30-14.00) oodatakse huvilisi vaktsineerima Viljandi spordihoone ees (Vaksali 4). Samas bussis on võimalik ennast vaktsineerida ka puukentsefaliidi vastu.

Vaktsineerida on võimalik nii A- kui ka B-viirushepatiidi vastu. Samuti on saadaval ka A- ja B-hepatiidi vastane kombineeritud vaktsiin. Pikaajaline kaitse vastava haiguse vastu saavutatakse pärast kahte A-viirushepatiidi vaktsiini annust või pärast kolme B-viirushepatiidi vaktsiini annust. Kombineeritud vaktsiini kasutamisel saavutatakse kaitse pärast kolme annuse süstimist.

Viljandi maavalitsuse sotsiaalala peaspetsialisti Luule Vitsuri jutu järgi saavad vaktsiinibussi külastada nii esimest vaktsiiniannust soovijad kui ka kordusvaktsineerimisele tulijad. Soodustused kehtivad kõigile. Kaasa tuleb võtta isikukoodiga dokument ja kui on, siis ka immuniseerimispass. Eelnevalt on Vitsuri sõnul soovitav konsulteerida perearstiga.

Olenevalt vaktsineeritava vanusest ja hepatiidivastase vaktsiini tüübist on ühe annuse soodushind 11,85-20,72 eurot, millele lisandub protseduuri eest üks euro teenustasu. Tasuda saab nii sularahas kui ka pangakaardiga.

Tänavu juunis peatus vaktsiinibuss Viljandis kolmel päeval - 9., 12. ja 14. juunil. Kokku süstiti selle aja jooksul 456 doosi erinevaid hepatiidivaktsiine. Lisaks sai soovi korral teha ka puugivaktsiini süsti ning seda võimalust kasutas 100 inimest. Vaktsiinibuss oli Viljandis ka 18. juulil, mil soovijatele tehti kokku üle 100 vaktsiinisüsti.

Kampaania „Viljandimaa hoolib, hooli Sina ka!" koostööpartnerid on osaühingud Terviseagentuur ja GlaxoSmithKline Eesti.


Hepatiit ehk kollatõbi on maksapõletik, mille põhjuseks on nakatumine kas A-, B-, C-, D- või E-hepatiidi viirusega. Pika peiteaja - kolm nädalat kuni kolm kuud või enam - tõttu kulub kaua aega, enne kui hepatiidi haigusnähud ilmnevad. Tüüpilised ägeda haiguse sümptomid on kollane nahk ja kollakad silmavalged, väsimus, kõhuvalu, iiveldus. Terveks saamiseni võib kuluda mitu kuud.

A-hepatiit kandub edasi otsese kontakti, pesemata käte, saastunud vee ja toiduga. Peamiseks vältimise võimaluseks on elementaarsete hügieeninõuete järjepidev täitmine ja võimalikult teadlik suhtumine. Parimaks ennetusvõimaluseks on vaktsineerimine.

B-hepatiit on väga nakkav ning viirus kandub edasi nakatunud inimese vere või kehavedelikega. Parim kaitse B-hepatiidi vastu on samuti vaktsineerimine.