Esialgse, maksimaalse versiooni näol on tegemist unikaalse projektiga, mis hõlmab ca 13 hektarit ning seob ühtseks tervikuks Luunja aleviku ja Emajõe vahele rajatava jõesadama ning selle lähiümbrusse planeerita­va puhkeala. Projekt tugineb vara­semalt kehtestatud detailplaneerin­gule, hõlmates kanali süvendamist, sildumisrajatisi, veesõidukite hoiu­ala ning muud veesõidukite teenin­damiseks vajalikku. Puhkealale on planeeritud ujumisala, laste mängu­väljakud, spordiplatsid, piknikuko­had, jalutusteed jmt.

Esialgse projekti alusel asuti taotle­ma investeeringuvahendeid ENPA Eesti-Läti-Vene piiriülese koos­töö programmi (Interreg) raames, keskseks eesmärgiks Emajõe veetee aktiivne kasutuselevõtt, sh laeva­liikluse ja turismi arendamine, eri­nevate teenuste väljaarendamine koos vajaliku infrastruktuuriga. Pa­raku ei õnnestunud Interregi raa­mes raha saada, puudusid sobivad välispartnerid ning meetme raames eelistati rajada sadamad Tartusse ja Peipsi äärde.

Seejärel otsustas vald jagada tööd etappidesse, projekti korrigeerida ning asuda sadamat rajama oma vahenditega. I etapi korrigeerimise käigus keskenduti kanali rajamisele, vähendati tööde mahtu ning korri­geeriti kanali koridori.

Luunja valla eelarvesse on planee­ritud I etapi finantseerimiseks 150 000 eurot. Tööd tuleb teostada 2014. a jooksul.

Järgnevatel aastatel on kavas jätka­ta sadama ja puhkeala arendamist, taotledes võimalusel investeeringu­toetusi väljastpoolt vallaeelarvet.

SA Luunja Jõesadam on hetkel kor­raldamas riigihanget Luunja sadama ja puhkeala põhiprojekti 1. raken­dusjärk, Luunja paadikanali ja ran­naala kaevetööd.

Pakkuja peab teostama paadikana­li rajamise tööd vastavalt projektile koos pinnase teisaldamise, kallaste kujundamise ning planeerimisega.

Hanke korraldamine toimub digi­taalselt riigihangete registri andme­baasi kaudu.