Omal ajal määrati just see firma vee-ettevõtjaks eeldusel, et suurettevõtja allfirma on investeerimisvõimelisem ja tagab piirkondade võrkude edasise arengu. Ühel hetkel aga ilmnes, et Watercom on nõus tegema investeeringuid vaid siis, kui arendajad selle ette kinni maksavad. „Seejuures olid küsitavad tasud kohati kaks korda hinnangulistest turuhindadest kõrgemad.

Sellise projektijuhtimisega, kus mingeid investeeringuriske ei võeta, peaks väga edukalt hakkma saama ka valla vee-ettevõtja," kommeteerib vallavanem Andres Laisk. Eelmise aasta lõpust hakkaski Kovek valla toel võrke üle võtma, pikema perspektiiviga teha volikogule ettepanek nimetada Kovek vee-ettevõtjaks.

Kotka teel kõige suuremad probleemid

Arendustegevus on seal kõige kaugemale arenenud, palju on kehtestatud planeeringuid ja välja antud ehitusõigusi, mille elluviimine seisis vee- ja kanalisatsiooniteenuste puudumise taga.

 „Arendaja üksinda ei ole aga majanduslikult võimeline eelvoolusid välja ehitama. Tupikseis jõudis mingiks hetkeks nii kaugele, et piirkonna edasine areng seisis vee-ettevõtja taga - ei saanud alustada teede mustkatte alla viimist, jätkata piirkondade kanaliseerimist jne. Tuli teha fundamentaalne otsus - vald peab ise suutma investeerida piirkonna võrkude arendamisse, et tagada valla tiheasumite areng suuremas pildis," põhjendab vallavanem.

Alternatiiviks olnuks piirkonna vinduma jäämine, heitveekäitluse probleemid ja kogu arengu edasine toppamine. „Nüüd lahendatakse asi nii, et rajatakse keskne infrastruktuur: põhitee, trassid, tänavavalgustus, kuhu saavad siis maaomanikud oma planeeringud tulevikus ühendada," selgitab Koveki juht Aare Sõer.

See on pikaajaline ja kapitalimahukas protsess, mis ei tähenda ainult uute võrkude ehitamist _ja opereerimist, vaid samaaegselt ka olemasolevate võrkude ja liitumispunktide ülevõtmist, et kõik süsteemid tervikuna hakkaks kuuluma vallale. See tagab, et pikemas perspektiivis on olukord valla kontrolli all ja trasside omandisuhetega seotud probleeme õnnestub tulevikus ennetada.

Kotka tee saab sel aastal täielikult kanaliseeritud ja veega varustatud

Juunikuus algavadki Kotka tee II etapi torustike ehitustööd. „Töömaa algab umbes Poku tee ristmiku juures, kus lõppesid eelmise aasta detsembris I etapi tööd ja lõpeb Kotka tee lõpus," täpsustab Sõer. Kotka teega külgnevatel aladel on tema sõnul olukord erinev ja tuleb lahendada eraldi, aga praegu keskendutakse n-ö peatrassidele Kotka teel.

Ehitusperiood lõpeb lepingujärgselt 10. augustil, sinnamaani tuleb arvestada rasketehnika liikumisega ka Kotka tee valmisehitatud osas, sest piirkonnas puuduvad muud sissesõidud.

II etapi tööd toimuvad piirkonnas, kus asustust on vähe, tööde täpsest korraldusest informeeritakse sealseid elanikke täiendavalt.

Peale torustike ehituse lõppu rajatakse ehituspiirkonnas Saue valla tellimusel ka mustkate. II etapi maksumus käibemaksuta on ca 130 000 eurot, seda finantseeritakse Saue valla eelarvest.

Piirkonna tarbijad saavad Koveki näol ka uue teenuse osutaja.

„Kuna edasiarendamist finantseerib oma kapitaliga Kovek, siis on ka loogiline, et tulu teenuselt ja liitumistasudelt saab sama tegija," leiab Sõer. Opereerimise üleandmise täpne aeg pole küll veel kokku lepitud, kuid Aare Sõer lubas, et elanikke teavitatakse piisavalt ette. Teenuse osutamine kindlasti ei katke. Sõeri kinnitusel saavad piirkonna veehinnad olema tõenäoliselt samad, mis kehtivad Laagris.