Väiksuses seisneb võlu

Kooli juubeli puhul peetavas kõnes toonitab Angela Saksing kooli olulisust inimese kujunemisel. „Rõhutan ka seda, et mida rohkem on möödas kooli lõpetamisest, seda sügavamalt vilistlased kooli väärtustama hakkavad . Ja nii muutuvad mälestused järjest ilusamaks. Panen kõnesse ka mõtte, et Sadala kool on küll väike, kuid ehk selles väiksuses peituvadki hariduskolde aura ja võlu. Ise pole ma Sadala põliselanik, kuid siia tulles hakkasin peatselt ühtse pere tunnet tundma. Koolis töötab rohkesti silmapaistvalt staažikaid pedagooge, näiteks Riina Vaher, Mare Talve, Tiina Valk, Ludmilla Lukas ja teised. Nemad on mitmete traditsioonide loojad ja elushoidjad. Igal aastal tähistame Eesti iseseisvuspäeva, teoks saavad poiste- ja tüdrukutenädal ja ürituste sari, mis pühendatud emakeelepäevale. Peame kardipäevapidu ja sügise sünnipäeva, mil kooliõues valmib peenar taluaias kasvatavatest lilledest. Hoolekogu korraldab aga kevadel sinilillepeo, kuhu kutsume ka need lapsed, kes uuel õppeaastal esimesse klassi tulevad," rääkis Saksing.

Foto: Sadala kooli arhiiv

Ennekõike sisustavad aga Sadala põhikooli 115. aastapäevale pühendatud kontsertaktuse kooliõpilased. Poisid ja tüdrukud esinevad laulu ja luulekavaga. Kava koostajateks ja juhendajateks on õpetajad: muusikaõpetaja Mare Talve ning eesti keele ja kirjandusõpetaja Riina Vaher. Aastapäeva tähistamisest valmib film, mida on kohapeal võimalik tellida.

Koolijuht Saksingu sõnul on Sadala põhikoolil sõpradest ja toetajatest püsivamad koostöösuhted põllumajandusfirmaga Sadala Agro, osaühinguga Merelen, iluettevõtja Liivi Jalastoga, talupidaja Jüri Kogeriga.

Suund koduloole

Sadala kooliga seotud uuendustest rääkides ütles Angela Saksing, et tänavu on võetud suund koduloo õpetamisele. „Eesmärgiks on uurida ja tulevastele põlvedele talletada kooli ja kogu paikkonna ajalugu ja siit võrsunud tuntud inimeste elu- ja töökäiku. Kodulugu hakkab õpetama Aime Liivamägi. Kodulootunnid toimuvad esimese, neljanda ja seitsmenda klassi õpilastele," märkis koolijuht.