26-27. septembril külastasime koos Orava, Mikitamäe, Veriora ja Ahja noortega Ida- Virumaad. Tegemist oli projektiga" Noored ja ääred", mille eesmärgiks on erinevate Eesti äärealade noorte omavahelised külaskäigud, et õppida tundma oma kodumaad ja pidada mõttetalguid, kuidas tähistada EV 100. aastapäeva. Meid võtsid vastu Iisaku noored. Käisime Iisaku vaatetornis, tutvusime koolimaja ja muuseumiga, nägime ainulaadset katusega Järuska puusilda ja külastasime ka Kuremäe kloostrit. Ööbisime Iisaku rahvamajas, kus oli kohtumine kohalike noortega, kes olid ette valmistanud huvitava programmi alustades tutvumismängudest ja matkamängust lõpetades öökinoga. Tagasiteel külastasime Avinurme kooli ja sealset fotostuudiot, samuti puiduaita, kus sai tutvuda kohalike käsitöömeistrite tööga. Osalenud noored jäid reisiga väga rahule. 

18-19. oktoobril toimus foorumteatri jätkukoolitus ja laager Sindis. Kevadel käisid Sindi noored koos oma foorumteatri juhendaja Eneli Arusaarega Savernas. See koolitus-laager meeldis noortele väga ja otsustati ANK-projektist taotleda toetust ka jätkukoolitusele. Foorumteatri laagri peamine eesmärk oli arendada noortes empaatiavõimet, oskust sotsiaalsete, psühholoogiliste jm probleemide lahendamiseks. Foorumteatri etenduses saavad vaatajad ise osaleda ning otsustada ja määrata loo kulgu ja lõppu. Mingit kindlat probleemi käsitlev halvasti lõppev lugu mängitakse vaatajatele ette mitmeid kordi ning etenduse juht-jokker- arutleb publikuga, kuidas ja mida muuta, et lugu lõppeks peategelase jaoks paremini. Vaatajatel on võimalus tulla ise lavale ja proovida enda pakutud lahendus näitlejana järele. Noorte arvamusi laagrist: Ulvi: „Mulle väga meeldis, sain palju uusi sõpru ja seltskond oli väga lahe. Saime jagada oma kogemusi- muresid ja rõõme ning lahendada keerulisi probleeme mänguliselt." Ats: „Laager oli põnev ja tore oli öösel koos sõpradega mööda koolimaja seigelda." Hene-Kreete: „Oli tõeliselt hea seltskond ja pingevaba õhkkond. Õppisin vabamalt suhtlema, sain juurde julgust ja tean nüüd paremini, kuidas erinevates keerulistes olukordades käituda." Sandra: „Oskan nüüd paremini märgata abivajajaid, teisi toetada ja enda probleeme paremini lahendada." Kristella: „Arutasime konfliktide tagamaid ja miks inimesed teatud situatsioonidesse satuvad. Õppisin rohkem inimesi mõistma."

Noorsootöötajana arvan, et foorumteater kui meetod peaks olema edaspidi koolide õppekavas ja kindlasti mitteformaalse õppe üks prioriteete, sest hea suhtlemisoskus ja oskus probleeme lahendada on edukuse alus. Täname Mart Nõmme maitsvate toitude ja ööbimise organiseerimise eest ja Eneli Arusaart selle suurepärase töö eest, mida ta noortega tegi!

25-26. oktoobril toimus projekti 24 tundi EESTIMAA RAHVAMAJAS raames rütmilaager ja rütmimaraton Saverna külakeskuses ja noortekas. Reede õhtupoolikul kogunesid noored Valgjärve vallast, Kanepist, Ahjalt, Põlvast, Tartust ja Tallinnast rütmilaagrisse. Koos harjutati erinevaid rütmikombinatsioone ja õpiti erinevate rütmipillide mänguvõtteid. Rütmiorkestrit juhendasid Mari Rauba Tarust ja Diogo Palma Portugalist. Pärast õhtusööki tulid meile külla Rõngu noored näitlejad, kes mängisid „Noorpagana lugusid", mis olid naljakad ja krutskeid täis. Hilisõhtu jätkus rütmiorkestri improvisatsioonidega ja öörahu välja ei kuulutatud, sest soovijatel oli võimalus kogu öö vaadata erinevaid filme. Laupäeva hommikupoolikul tegeldi ka näputööga. Pusimistöötoas õpetas Merike Tamm noortele kingikoti ja kõrvarõngaste valmistamist. Kiiremad ja usinamad said valmis mõlemad ja lubasid jõuludele mõeldes neid veelgi juurde teha. Tiina Hoop tutvustas raamatukogus huvilistele pärimuslugusid. Aitäh Teile, Merike ja Tiina, abi eest! Noortekas mängiti aktiivselt lauajalgpalli ja õhuhokit. Keskpäeval algas avalik kontsert - RÜTMIMARATON, kus vastloodud rütmiorkester mängis katkestamatult peaaegu 2 tundi. Suur tänu Marile ja Diogole elamusterohke rütmimaratoni ohjamise eest! Kiitus neile 35 noorele, kes rütmilaagris ja rütmimaratonil osalesid, te olite võrratud! Täname ka kõiki aktiivseid kuulajaid, kes rütmiorkestri esinemisele kaasa elasid! Eriline tänu Pikajärve tublidele kokkadele ja perekond Värtonile, kes meile väga maitsvaid sööke valmistasid ja kohale tõid ning lapsevanematele, kes aitasid toitu jagada ja nõusid pesta! Usun, et see rõõm ja energia, mida kogeti ja jagati, aitab meil üle elada ka hallid argipäevad.

Rütmilaagri tegevused. Foto Raivo Antsov
Rütmimaraton Savernas. Foto Raivo Antsov

1. novembri õhtul kogunes üle saja noore seitsmest Põlvamaa noortekeskusest Valgjärve võimlasse, et osaleda PÕLVAMAA NOORTEKESKUSTE SHOWTANTSU- ja ZUMBAPEOL. Soojenduseks ja rõõmsa hoo sissesaamiseks alustas treener Liisi Kurusk zumbaga. Liigutama saadi ka noormehed ja oli väga tore vaatepilt kui kogu saal oli tantsivaid ja särasilmseid noori inimesi täis Lisaks seitsmele eriilmelisele ja toredale noorte poolt esitatud showtantsule sai näha ka üllatuskülaliste esinemisi. Nendeks olid Põlvamaa noorsootöötajate „Kasatšok" ja showtantsutrupi Õietolm tantsud „Mesilased" ja „Siit ma tulen". Hääletuse tulemusena osutus publikulemmikuks Valgjärve Valla Avatud Noortekeskuse (VVANK) tantsutrupi esitatud „Tule, tantsime!" Tantsutrupid said osalemise eest autasudeks maitsvad kringlid. Et tantsida saaks kõik kohaletulnud noored, algas pärast autasustamist disko. Plaate keerutasid DJ Kepu ja tema abiline. 

Noored zumba-hoos. Foto Raivo Antsov

Üritusel osalesid külalistena naaberriigi Läti noored Valkast, kes tutvusid Põlvamaa Noortekoguga ja vahetasid noorsootööalaseid kogemusi meie noorsootöötajatega. Rõõmustav, et tänu ühisüritustele on muutunud maakonna noorte omavaheline ja noortekeskuste vaheline koostöö järjest aktiivsemaks. 

VVANKi tantsutüdrukud. Foto Raivo Antsov

7. novembril toimus Põlvamaa noortekonverents „TAHAN=TOHIN=PEAN" ja osaluskohvik. Kas ikka on nii, et kui noor midagi tahab, siis ta kindlasti tohib ja peab seda saama, mida tahab? Noorte õigustest ja kohustustest rääkisid Andres Aru ning internetis käitumise teemat käsitles väga oskuslikult Andero Sepp. Film „Hoia minust kinni" kõnetas vist küll kõiki saalisolijaid. Selle teemaks oli vaimne ning füüsiline vägivald ning erinevate noorte võime teisi mõista, abi otsida ja vajadusel sekkuda. See lugu lõppes traagiliselt, kuid aruteluring koos psühholoog Anneli Veeretiga ja Andres Aruga andis lootust, et noored, kes kohal olid, oskavad edaspidi paremini märgata ja õigeaegselt sekkuda või abistada kui tegemist on kiusamise või vägivallaga. Pärast lõunapausi algas osaluskohvik, kus iga noor sai osaleda kuni 4 erinevas aruteluringis. Teemasid oli 12, suurem huvi tundus olevat noori isiklikult puudutavate teemade vastu nagu noorte õigused ja kohustused internetis, koolivägivalla vastu võitlemine, noorte omaalgatuse suurendamine kohalikus kogukonnas, rahvusvahelised noorteprojektid ja EL reisijaõigused ning meedia. Loodan, et järgmisel aastal osaleb meie vallast rohkem noori, sest teemad on huvitavad ja aktuaalsed ning esinejad oma ala professionaalid. Usun, et Saverna PK õpilasesinduse liikmed, kes kohal käisid, jagavad kogutud mõtteid ja ideid aktiivselt edasi.

15. novembril osalesid Saverna noored Orava PLAYBACKSHOWL. Tundub, et Orava noorte hulgas on see üritus tõeliselt populaarne, sest kõik jäljendajad olid kõvasti vaeva näinud nii välimuse kui esinemisnumbri täiuslikuks lihvimisega. Aga toredad olid ka külalisesinejad Meremäelt, Verioralt, Mikitamäelt ja Räpinast. Nele-LiisVäise, Ulvi Eit ja Hene-Kreete Hoop esindasid Valgjärve Valla Avatud Noortekeskust. Nad esitasid Ylvise loo „What does the Fox say". Ulvi ja Hene-Kreete esitasid ka Samanta Jade „Boyfriend". Üllatusesinejaks oli rahvatantsurühm „Tuhkapusijad", kes jäljendasid väga tõetruult kunagist kultusbändi KISS. Oli tulemöllu ja pauke ning publiku aplaus ei tahtnud kuidagi lõppeda. Üritusest tegi ülekande ka Eesti Televisioon, pildile jäid ka meie tüdrukudJ

Saabuvateks jõuludeks ja sõpradele kingituseks õpime valmistama jõulukomme 10. detsembril algusega 15.00. Gruppi mahub 10 kommimeistrit, seega vajalik eelregistreerimine (mob 5669 3686 A. Luiga), osalustasu 5 eurot sisaldab materjalide kulu. Valmis kommid saavad kõik osalejad kaasa.

Noortekeskuse djembeorkester esineb uue kavaga Saverna PK jõulupeol.

Tänan kõiki aktiivseid noori, kes VVANK tegevustes on osalenud! Soovin kõigile kaunist jõuluaega ning õnnelikku ja edukat uut aastat!