Mälu- ja võistlusmängud

  I klassi õpilane Jakob Järve saavutas maakondlikul õpioskuste olümpiaadil 4. koha. I-III klassi õpilastest koosnev võistkond võttis osa kõikidest Raplamaa I kooliastme mälumängudest, kust ammutati palju uusi tarkusi. Lisaks osales meie kooli võistkond novembrist aprillini kord kuus ka maakondlikus võistlusmängus "Eesti keel, kirjandus ja kultuurilugu". Seekord saavutasime 13 võistkonna hulgas kokkuvõttes 6. koha ja saime võimaluse sõita preemiareisile Pärnusse. Võistkonda kuulusid Heiki Saaliste, Kristin Riiberk, Geit Kuusemets ja Jaagup Sarv, viienda liikmena osalesid erinevatel mängudel Gisela Kuusemets, Merili Remmel ja Ivo Org.

Tim-Sander Söödori ja Gisela Kuusemetsa fotoromaan Tea Kase jutustuse "Tänavalapsed" ainetel tunnistati Rapla maakonna fotoromaanide konkursil 7.-8. klasside arvestuses parimaks.

Kiiduväärt kaastööd Sillaotsa Talumuuseumile tegid Liisa Pihlik (IV klass) ja Hans Pihlik (VII kl), kes panid kirja oma vanaema mälestusi kohalikest ravitsejatest. V-VII klassi õpilastest koosnev võistkond osales raadiosaates "Miniturniir", kus saavutati vabariigis II koht. V klassi õpilased Maarja Nöörlaid ja Jaagup Sarv osalesid vabariiklikul kirjatööde konkursil "Heategu läbi minu silmade". Maarja tööd hinnati eriauhinnaga, Jaagupi töö leidis äramärkimist. Mõlema õpilase mõtisklused antud teemal ilmusid kogumikus "Heategu läbi minu silmade".

 Spordivõistlused

  Õpetaja Bruno Born pöörab suurt tähelepanu õpilaste kehalisele aktiivsusele ja nii osalesid meie õpilased sageli erinevatel maakondlikel ja ka vabariiklikel spordiüritustel, kus alati saavutati auhinnalisi kohti. Tublid spordipoisid on Andres Sõlg (III kl), Rando Kristal (II kl), Rivo Kristal (IV kl), Mehis Heinla (III kl), Tim-Sander Söödor (VIII kl), Raul Maasikas (VIII kl). V klassi õpilased Maarja Nöörlaid ja Kaili Vaher esindasid Valgu kooli inimeseõpetuse päeval Järvakandis. "Kaitse end ja aita teist" (KEAT) ohutuslaagris osalesid Ivo Org, Joosep Järve, Eero Maasikas, Kristin Riiberk, Merili Remmel, Kaili Vaher, Kelly Raadik, Johanna Järve, Liisa Pihlik ja õpetaja Marina Nurming.

 Kevadkontsert andis lavakogemuse

  Kooli tänavusel kevadkontserdil osalesid esinejatena kõik meie kooli õpilased. Eeskava oli kujundatud ühtse tervikuna, milles said kõik õpilased näidata näitlejameisterlikkust. Mängisime O. Lutsu näidendit "Kevade", mille olid seadnud ja Valgu koolile sobivasse konteksti kohandanud õpetajad Tiia Kessel ja Ene Oisalu. Lavastaja raske rolli võttis enda kanda huvijuht Tiina Riismaa, keda toetasid ja assisteerisid teised õpetajad.

 V-IX klassi õpilased olid näitlejad, kes kehastasid nii õpilasi kui ka erinevaid õpetajaid. Loomulikult ei puudunud lavalt köster (Tim-Sander Söödor, VIII kl), Toots (Kevin Põlluvee, VIII kl), Arno (Martin Simsalu, IX kl), Teele (Gisela Kuusemets, VIII kl), Kiir (Heiki Saaliste, VIII kl). Kooli direktorit mängis Siim Maasikas (VII kl), emakeele õpetajat Maarja Nöörlaid (V kl), vene keele õpetajat Joosep Järve (VI kl), muusikaõpetajat Kaili Vaher (V kl).

 Jutustajana sidus kontsertetenduse erinevad osad ladusaks tervikuks V klassi õpilane Jaagup Sarv. Kõiki etenduse "vahetunde" täitsid algklassid laulude, luuletuste ning rahva- ja karaktertantsudega, mille õpetasid selgeks õpetajad Anneli Ülemaante, Marika Hatto, Kadri Burmeister ja Ene Oisalu. Meeldejäävaks lõpulauluks oli Ülo Vinteri "Kodulaul", kus koorina esines terve kool ja solistidena VII klassi õpilane Aadu Riiberk koos muusikaõpetaja Kadri Burmeistriga.

 Eelnevatest erinenud kevadkontserdi kordaminekuks andis iga õpilane-õpetaja oma panuse ning tulemus oli suurepärane, lapsevanematelt ja külalistelt saime kuulda palju kiidusõnu. Suurim heameel oli selle üle, et iga meie õpilane sai toreda lava- ja meeskonnatöö kogemuse, mis andis juurde eluks nii vajalikku enesekindlust ja rahulolu ühisest tegevusest ühise eesmärgi nimel.

 Testisime Läti jäätist

  1. juunil toimunud kooliekskursioonil sõitisime külla lõunanaabritele Lätimaal. Külastasime Rujena linna ja sealset jäätisevabrikut, kus saime omal nahal (õigemini keelel) tunda degusteerijate magusat ja rasket tööd. Kokku saime proovida koguni 16 sorti külma maiust!

 Meil paluti välja valida ka üks lemmikjäätis, kuid see ülesanne osutus liiga keeruliseks - kõik jäätised olid ülimaitsvad. (Põhjus ehk selles, et sealses ettevõttes kasutatakse pulbri asemel toorainena naturaalset piima, millest enamus veetakse sisse Eestist ja teadagi on meie piima kvaliteet ju kõrge!).

 Ühist lemmikut me välja selgitada ei suutnudki, sest ühele maitses sidruni-, teisele kiivi-, kolmandale kohvijäätis jne. Võibolla oleks lemmikuks osutunud vabriku uudissort - võileivajäätis, mida meil aga kahjuks ei õnnestunud maitsta. (Vabriku esindaja sõnul on just see toode tarbijate hulgas praegu väga populaarne. Loodetavasti leiame seda edaspidi ka meie poodidest, kuna Rujena vabriku toodangut tuuakse ka Eestisse).

 Erilist headmeelt valmistas meie kooliperele see, kui vabriku töötaja kiitis kõiki õpilasi, kes tema sõnul olid erakordselt tähelepanelikud kuulajad, väga viisakad ja hästi kasvatatud.

 Meie retk jätkus Cesises, kus külastasime sealset ordulinnust ja Jaani kirikut, mille altarimaali (1858) autoriks on Johann Köler (just selle altarimaali teisend tõi kunstnikule akadeemiku tiitli). Kiriku ees oli vahva purskkaev - samalaadne nagu Pärnu promenaadil, milles oli nii mõnus end palava ilmaga värskendada ja üksteist pritsides lustida.

 Ringkäigu lõpetasime linna keskväljakul, kus asub monument Eesti ja Läti relvavendlusele. Cesisel on oluline koht nii Eesti Vabadussõjas kui ka Läti Vabariigi sõjaväe ajaloos: 23. juunil 1919 purustasid eestlased ja lätlased Võnnu lahingus ülekaalukad Landeswehri väed. Selle lahingu mälestuseks tähistatakse Eestis igal aastal 23. juunil võidupüha.

 Puuladumistalgud

  Valgu koolis antaval haridusel on kindel koht ka töökasvatusel. Kuna meie kooli klassides annavad talvel sooja just puuküttega ahjud, siis enne suvepuhkust toimuski traditsiooniline puudeladumine. Küttepuud kanti riitadest puukuuri õpilaste ja õpetajate lõbusas ühistöös ning päev möödus mõnuga ja rõõmsal meelel tööd tehes - kõik andsid panuse vastavalt oma võimetele.

 Õpilaste käitumisest, töökusest ja vastutustundest peegeldub kodune kasvatus. Just see viimane kujundab väärtushinnangud. Valgu õpilaste puhul võib väita, et enamikus kodudes pannakse kasvatusele rõhku ja lapsed on hästi kasvatatud. Valgus oli tegus kooliaasta ja suvepuhkus on meie kooliperel auga välja teenitud. Valgu valgus valgustab!