Kes saab hääletada?

Euroopa Parlamendi valimistel saab hääletada vähemalt 18-aastane isik, kes on Eesti kodanik või muu Euroopa Liidu liikmesriigi kodanik, kelle püsiv elukoht on Eestis, st tema elukoha aadressiandmed on kantud Eesti Rahvastikuregistrisse. Isik võib samadel Euroopa Parlamendi valimistel hääletada ainult ühes Euroopa Liidu liikmesriigis. Hääletada ei saa isik, kes on valimisõiguse osas teovõimetuks tunnistatud ning isik, kes on süüdi mõistetud kuriteos ja kannab vanglakaristust.

Hääletamiseks peab isik olema kantud valijate nimekirja, mis koostatakse rahvastikuregistris olevate elukohaandmete alusel. Kui isikul elukoha aadress registris puudub, saab ta esitada rahvastikuregistrile elukohateate. Euroopa Liidu kodanik, kellel on õigus hääletamisest osa võtta ja kes soovib seda õigust kasutada Eestis, esitab hiljemalt 30._ päeval enne valimispäeva Siseministeeriumile taotluse valijate nimekirja kandmiseks. Kuna valijate nimekirjad koostatakse seisuga 30 päeva enne valimispäeva, siis peale 25._aprilli oma elukohta muutnud isik saab hääletada oma eelmises elukohas.

Enne valimisi saadetakse valijale tema rahvastikuregistrijärgsele elukoha aadressile valijakaart. Valijakaart on vaid informatiivse sisuga, seda ei ole vaja valimisjaoskonda kaasa võtta. Valijakaardil on andmed hääletamise aja ja koha kohta. Valijakaardi kättesaamine kinnitab, et isik on kantud valijate nimekirja.

Kui valijakaart ei ole 15. päevaks enne valimispäeva kohale jõudnud, tuleks selgituse saamiseks pöörduda vallavalitsuse registripidaja poole. Seda saab teha ka telefoni teel (654_1143).

Millal saab hääletada?

Hääletada saab eelhääletamise ajal 15.- 21. mail e-hääletamise teel, 15.-18. mail maakonnakeskustes (hääletamine väljaspool elukohta) või 19., 20. ja 21. mail valla valimisjaoskondades. Eelhääletamise ajal on võimalik hääletada nii oma elukohajärgses valimisjaoskonnas kui ka väljaspool elukohta, kui isik ei viibi valimiste nädalal oma elukohas. Väljaspool elukohta hääletamiseks on Saue vallas valimisjaoskond nr 2. Valimispäeval, 25. mail saab hääletada üksnes selles valimisjaoskonnas, mille valijate nimekirja isik on kantud ja ainult valimisjaoskonnas asuvas hääletamisruumis.

Valimispäeval toimub ka kodus hääletamine, mida on võimalik taotleda, kui isik ei saa terviseseisundi või muu mõjuva põhjuse tõttu hääletada valimispäeval hääletamisruumis.

Kodus hääletamise taotlusi võtab valimisjaoskond vastu valimispäeval kuni kella 14ni.

Kus saab hääletada?

Saue vallas on Euroopa Parlamendi valimisteks moodustatud kolm valimisjaoskonda:

Valimisjaoskond nr 1
Ääsmäe külas Kasesalu 16 (Ääsmäe Põhikool), mille piiridesse kuuluvad Aila, Jõgisoo, Koppelmaa, Maidla, Pärinurme, Pällu, Tagametsa, Tuula ja Ääsmäe külad.

Valimisjaoskond nr 2
Laagri alevikus Veskitammi 8 (Saue Valla Kultuurikeskus), mille piiridesse kuuluvad Alliku, Kiia, Koidu, Püha ja Vanamõisa külad ning Laagri aleviku Iltre tänav, Instituudi põik, Harusambla tänav, Karuvildiku tänav, Katmiku tänav, Koru tänav, Koru põik, Kuuse põik, Metsa tänav, Männimetsa tee, Männimetsa põik, Pajude pst, Pilliroo tänav, Pilliroo põik, Põdrajuure tänav, Põdrakanepi tänav, Põdrasambla tänav, Põdratuka tänav, Sae tänav, Samblajuure tänav, Soosambla tänav, Uus-Pilliroo tänav, Vae tänav, Vesiroosi tänav, Veski tänav, Veskitammi tänav, Tuulemurru tänav ja Hurda talu.

Valimisjaoskond nr 3
Laagri alevikus Tuleviku 3 (Nõlvaku Lasteaia Tuleviku filiaal), mille piiridesse kuuluvad Hüüru, Valingu ja Vatsla külad ning Laagri aleviku Avamaa tänav, Kaali tänav, Kivistiku tänav, Kuuse tänav, Meelespea tänav, Nirgi tänav, Nõlvaku tänav, Nõlvaku põik, Pärnu mnt, Rahnu tänav, Rebase tee, Redise tänav, Rästiku tänav, Salati tänav, Seljaku tänav, Seljaku põik, Selleri tänav, Sillaku tänav, Suur- Tooma tänav, Tomati tänav, Tuleviku tänav, Udu tänav, Urva tänav, Valga tänav, Vanasilla tänav, Viljaku tänav, Väike-Tooma tänav.