Kui juba avasõnades väljendati positiivset üllatust, et kultuuriteema Tartu valimispildis sedavõrd esile tõstetud on, siis õhtu lõpul tõdesid mitmed kuulajad, et vaatamata meelelahutuslikkusele kultuurini päriselt ei jõutudki. Mitmeti kalduti kinnisvaraarendusse ja linnaruumi planeerimisse ehk teemadesse, mida Raadi kultuurilinnaku idee tihedalt puudutab.

Raadile plaanitava loomelinnaku puhul ei jõutudki ühisele arusaamale, kust selline idee üldse pärineb ja kuidas ta antud valimistsüklis sedavõrd kõnekaks muutunud on. Tegu oli ka selgelt kõige enam kandidaate polariseeriva teemaga, kuna pea kõik opositsioonijõud pooldasid keskendumist kultuuripildile kesklinnas, kus inimesed juba olemas on.

Ka linnapea Kruuse, kelle erakonna plaanides kultuurilinnakul kõige prominentsem koht, nentis, et plaane ja kavasid võib teha, aga kas see ka inimesed kaasa toob, on iseasi. "See on esimene kord elus, kui ma Urmas Kruusega nõus olen!" kommenteeris ettevõtja Rein Kilk

Sellegipoolest näevad nii Reformierakond kui SDE tulevast kultuurikeskust just Raadil, sest sealseks arenduseks on Tartu Loomemajanduskeskusel küsida raha otse Euroopa Liidult ilma linna või riigi vahenduseta.

Enim püüdis debatil rahvamehe ja poolte ühendaja rolli haarata Rein Kilk, muljetades näiteks omaenda ettevõtluskogemusest Tartus. Muuhulgas rääkis ta Püssirohukeldri ajalooliste kahurite restaureerimise loo, kui pärast kaheaastast linnavalitsuse uste kulutamist käis ta ettevõtmiseks vajaliku 250 000 krooni välja oma taskust. Ka pärast seda olevat võimuesindajad kahtlustavalt küsinud, mis äri Kilk seal täpselt püsti panna plaanib. Valituks saamise puhul lubaski ta olla tulevikus poliitikute ja kultuuriinimeste ühendaja.

IRL-i lubadustes on muuseas kirjas Tartusse kultuuritegelaste nimedega pinkide paigutamine. "Kas tõesti on Tartu suurimaks probleemiks nende puudumine?" uuris modereerinud Tartu Kunstnike Liidu juht Markus Toompere Kilgilt, kuid too ei soovinud kommenteerida, viidates, et ei osalenud programmi kokkupanekul ja vangutas hoopis pead, kui seda lõpuks luges.

Samuti selgus debati käigus parteide vähene visioon Tartu kultuuriteemade osas. Osalejatel nappis vastuseid teravatele küsimustele, miks tulevikuideed madalalennulised on - välja toodi peamiselt rahapuudust. Seejuures kerkis esile julm võrdlus spordiga.

"Mul jäi suu lahti, kui lugesin, millised on kultuuriinimeste toetused ja kui suured on samas spordi investeeringutoetused," kommenteeris Imre Mürk. Rein Kilk läks veelgi kaugemale, tuues välja, et Tartu korvpalli esindusklubi Rock saab praegu 92 000 eurot, investeerides seda lätlastesse ja grusiinidesse. "Aga Tallinna Kalevile ikkagi vastu ei saa!" Seepeale naeris Kruuse: "Pange see kirja! Reinu sõnum on, et Rockilt raha ära võtta."

Publiku seast kostus õhtu lõpus üleskutse rääkida ka kultuurist ja küsimus, millisel kultuuriüritusel panelistid viimati käisid. Üllataval kombel viis see küsimus seitse osalejat kõige pikemale mõttepausile. Selgus, et meenutamine polnud sugugi kerge ja näiteks Raul Kivi pidi tunnistama, et korraldab küll ise rohkelt üritusi, aga sai viimati võimaluse tavalise pealtvaatajana osaleda alles eelmisel aastal.

Järgmine debatt leiab Genialistide Klubis aset juba 2. oktoobril, teemaks "Kus on Tartu tasuta ühistransport?"