• lasteaia, lastehoiu või põhikooli koha tagamine ja seda võimalikult kodu lähedal
• kvaliteetse ja konkurentsivõimelise hariduse tagamine, ning õpikeskkonna edendamine
• eestikeelse õppe toetamine lasteaedades ja koolides
• huvitegevuse, spordi- ja kunstiringide võimaldamine kõigile lastele
• tasuta tervislik koolilõuna gümnaasiumi lõpuni

Mida uut, huvitavat ja vajalikku suudetakse pakkuda käimasoleva koolireformi vaimus liikumaks teaduspõhise, sidusa, erinevaid aineid ühendava ja lapse arengut soodustava hariduse suunas? Milliseid konkreetseid tegusid ja abstraktsusi kokku lubatakse? Vaatasin läbi Reformierakonna, IRL-i, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, Keskerakonna, Vaba Isamaalise Kodaniku ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna kohalike omavalitsuste valimisprogrammide haridust puudutavad punktid.

Reformierakond

Reformierakond paistis silma sellepoolest, et neil puudus eraldi kohalike omavalitsuste valimisteks koostatud üle-eestiline valimisprogramm. Kodulehelt kättesaadavat üldist programmi lugedes saab aru, et see ei ole loodud KOV valimiste jaoks, sest käsitleb riigitasandi otsuseid. Eesolevate valimiste fookus oli Tallinnal (kus programmid olid lausa linnajagude kaupa) ja Tartul. Kummalisel kombel oli valimisprogramm välja toodud mitmel vallal näiteks Hiiu ja Audru, ning väikesel Tõrva linnal, kuid mitte Jõgeva, Haapsalu ja Põltsamaa linnadel. Narvast on ammugi loobutud ja seal isegi ei kandideerita.

Tallinnas lubab Reformierakond täpsetes numbrites kahte asja: „Suurendame linna- ja eralasteaedade pearaha/lastehoiuraha praeguselt 106 eurolt 130 eurole lapse kohta kuus ja investeerime uute lasteaedade ehitusse ja vanade remonti igal aastal vähemalt 6 miljonit eurot.“ Viimati panustas Tallinn lasteaedadesse vähemalt nii palju raha aastal 2007. Konkreetseid asju lubatakse veel linnaosades näiteks Haaberstisse Tiskre ja Kakumäe lasteaedade loomist, Nõmme Gümnaasiumi juurde spordihalli, Pirita Majandusgümnaasiumist parimat majandusharidust andvat gümnaasiumit Eestis, ning Pirita-Kosele ja TOPi juurde uusi lasteaedu.

Tartus jätkatakse põhikoolide täielikku renoveerimist ja viiakse lõpule Tartu koolivõrgu reform. Mitmel korral mainitakse moodsat tehnoloogiat ja nutilahendusi, ning nende kasutamist üldhariduskoolides, ning hariduslike nutirakenduste arendus- ja kompetentsikeskuse loomist Tartusse. Tudengeid ei ole unustatud ja neile lubatakse tudengite ürituste väärtustamist ja uut üliõpilasmaja. Ilmselt ei ole lasteaiaõpetajaid siiani kooliõpetajatega võrdselt väärtustatud, sest nüüd lubatakse seda teha, kuid kas ainult suusõnaliselt või väljendub see ka töötasus, ei ole öeldud.

IRL

Nendel on „Visioon heast omavalitsusest“ ja „Valimiskava 2013. aasta Tallinna kohalikeks valimisteks“, mis on kättesaadavad PDF failidena, kuid Tartu programm on esitatud kodulehel kokkupressitud ja kehvasti vormistatud raskestiloetava tekstina. Visioon lubab kõikjal Eestis võimalust õppida heas kodulähedases põhikoolis heade õpetajate käe all, võimalust käia heal tasemel gümnaasiumis või kutsekoolis ja häid võimalusi omandamaks eesti keelt. Eurorahade toel lubatakse korrastada ja kaasajastada põhikoolide ja gümnaasiumide võrk ja varustada õpilased kaasaegsete õppevahenditega. Investeerida tugevatesse maakonna gümnaasiumitesse ja korrastada õppetegevust toetavate tugiteenuste süsteemi.

IRLi Tallinna valimisprogrammis mahutub haridusvaldkond alateemasse „Lapsesõbralik linn“, mis tähendab hariduse korraldamise eesmärkides lapse arengust lähtumist. Eesti ja Tallinna hariduse tulevikueesmärgid sõnastavad nad nii: „meil võimaldatava hariduse kvaliteet on maailmas konkurentsivõimeline ja hariduskorralduse mõtestatus seisneb innovaatilisuses.“ Tallinna koolide korraldust ja õppekavasid tahetakse muuta ühtlaselt tugevaks, et parandada nõrkade ja ebausaldusväärsete koolide mainet. Kolm täiskasvanute gümnaasiumit soovitakse liita üheks suureks täiskasvanute kompetentsikeskuseks.

Erivajadustega õpilaste puhul tuuakse sisse eristus „nõrgemad“ ja „eriandekad“, ning neile lubatakse vajalike tänapäevaste tingimuste loomist koos juhendajate struktuurivõrgustikuga. Pärnu linna eeskujul plaanitakse koolilastele rajada Tehnikamaja, et propageerida inseneriteadusi ja tehnoloogiliste seadmete oskusi.

Tartus on peamine lubadus tasuda pärast kõrgkooli lõpetamist Tartusse töötama jäävale noorele õppelaenu osamakseid kolme aasta jooksul. Sarnaselt Reformierakonnaga ja mõnevõrra vastuoluliselt oma visiooniga, lubatakse Tartust teha parimat keskharidust pakkuv linn, mille kõik keskharidusasutused on Eesti kümne parima seas. Pikemate seletusteta lubatakse korda teha kõik Tartu koolid ja ehitada uued hooned Lille Majale ja Anne Noortekeskusele.

Sotsiaaldemokraadid

SDE üle-eestilistest lubadusest jääb silma, et peetakse oluliseks tõsta pedagoogide palgad tasemini, mis ületaks püsivalt riigi keskmist palka vähemalt 20% võrra. Praeguse keskmise palga juures tähendaks see ca 1200 euro suurust töötasu. Kavatsetakse soodustada kodust kaugel õppivate noorte naasmist kodukohta, näiteks stipendiumite maksmise või elamispinna pakkumise kaudu ja lubatakse soodustada riigiasutuste ning kutseharidus- ja kompetentsikeskuste paiknemist väljapool suurlinnu.

Tallinnas tahetakse lahendada lasteaiakohtade puudus aastaks 2016, ning tagada seejärel kõigile lastevanematele tasuta lastehoiuteenus. Lubatakse luua võimalus kasutada lastehoiuteenust ka nädalavahetustel ja riiklikel pühadel, ning toetada lastehoiu teenust ülikoolide juures. Sotsid kavatsevad luua Tallinna kutseharidusasutuste õppuritele ja kõrgkoolide üliõpilastele tasustatud praktikakohti linna ettevõtete juurde ja fondi, kust õppurid saavad taotleda praktikatoetusi ja lubavad toetada noorte osalemist vabatahtlikus töös. Tallinna lasteaiaõpetajatele tagatakse vähemalt 130 euro suurune palgatõus – vist on unustatud pedagoogide palgatõus, mis ületaks keskmist palka 20% võrra – ning kindlustatakse võimalus töötada täiskoormusega.

Sarnaselt IRL-ga lubavad sotsid Tartus valmis ehitada noortekeskuse, ning igale kooliõpilasele (kesk- või kutsehariduse omandamiseni) kooliaasta alguse puhul 50 eurot stardiraha. Taaskord on unustatud üldlubadus pedagoogide palgatõusuks ja tuuakse eraldi esile, et tagatakse Tartu lasteaiaõpetajate ja kooliõpetajate palgatõus. Põhikoolide õpiabi ja õppenõustamise süsteemi tahetakse täiustada abiõpetajatega. Hoolekogude rolli koolielu korraldamisel suurendataks. Tartu linna eelkooliealistele lastele tagatakse tasuta alusharidus lasteaias või eelkooli lasterühmas.

Keskerakond

Valimisplatvormide valik oli Keskerakonnal kõige kesisem. Saadaval olid vaid „Eesti Keskerakonna valimisplatvorm 2013. aasta kohaliku omavalitsuse volikogu valimistel“ ja „valimisplatvorm Pärnus aastateks 2013-2017“. Esimeses polnud Tallinnat või Tartut mainitud sõnagagi. Haridust käsitlesid peatükid „Kvaliteetne haridus“ ja „Noored on meie tulevik!“.

Oma üldprogrammis rõhutab Keskerakond riigi ja omavalitsuste kohustuste erisusi nimetades riigi ülesandeks hariduslike nõuete kehtestamist ja nende kontrolli, ning omavalitsuste ülesandeks kooli pidamist ja nõuetekohase hariduse tagamist. Kõrgharidusest räägitakse vaid niipalju, et see tuleb siduda kohalike arengute toetamisega läbi rakenduslike uuringute, samas kui „hea põhi- või kutseharidus rikastab noori inimesi endid, nende kodukohta ning kogu meie ühiskonda.“

Eraldi mainitakse, et seda tehes ei tohi luua mõttetuid institutsionaalseid takistusi – ilmselt peetakse silmas, et riik takistab omavalitsusi ja nende hallatavaid koole. Tuuakse välja, et kulutused õppetööle ja sellega seonduvale, ei tohi muutuda barjääriks hea hariduse omandamisel ja väga palju muud mittekonkreetset kasutades tegusõnu toetama, arendama, võimaldama, edendama jms.

Vaba Isamaaline Kodanik

Vaba Isamaaline Kodanik ei ole küll erakond, kuid valimisnimekirjade ja programmide olemasolu tõttu Tallinnas, Tartus ja Kongutal, kaasan võrdlusse ka nemad. Tallinnas on Vaba Tallinna Kodanik ja Tartus on Isamaaline Tartu Kodanik. Üllatuslikult on Põhja-Tallinnal oma linnaosa programm.

VTK haridusalased punktid ei paista silma mitte niivõrd innovaatilisuse ja uute lubadustega, vaid võrdlusega, mida linnavalitsus on valesti ja kehvasti teinud, ning mida VTK Tallinnas muudaks. Niisiis ei ole probleem nende jaoks vahendite puudumises, vaid prioriteetide seadmises. Graafiku abil näidatakse, et linnavõimu propagandakulutused on alates 2010. aastast olnud suuremad kui investeeringud lasteaedadesse. Kui Reformierakond pakkus selle investeeringutemahu suurendamist 6-le miljonile eurole, siis VTK pakub oravad üle, ning lubab 7-t miljonit eurot. Samuti lubatakse tõsta pearaha nii koolidel kui lasteaedadel ja taastada toetus erahuviharidusele ja spordi- ja noorsooametile. Lubatakse rohkem avalikku ruumi noortele ja millegipärast on erilise tähelepanu all poiste vabaaja veetmise võimalused.

Tartus lubab ITK üldiselt sama, mis Reformierakond ja IRL-gi – rohkem lasteaiakohti, lasteaiaõpetajate palgad samale tasemele kooliõpetajate omadega ja põhikooli kodulähedust. Veidi originaalsemad on ideed takistada mammutklasside teket, rajada hariduslike erivajadustega lastele oma lasteaed, räämas seisvate hoonete lasteaedadeks kohandamine, ning liiklusteooria õppe suurendamine koolides, et „vähendada jalgratturite tekitatud liiklusohtlikke olukordi.“

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond

EKRE-l on väikesemahulised programmid Tallinna, Tartu ja Pärnu jaoks. Niisamuti nagu Reformierakonnal ja Vabal Isamaalisel Kodanikul puudus neil üle-eestiline kohalike omavalisuste programm. Üldist programmi lugedes saab aru, et see samuti ei ole kirjutatud kohalike omavalisuste valimiste jaoks, sest käsitleb palju riikliku tasandi otsuseid.

Oodatult rõhutatakse Tallinnas eesti meelsust ja eesti keelsust – lubatakse lõpetada haridusasutuste uusvenestamine ja toetades eestikeelset õpet lasteaedades, plaanitakse koolisüsteemis täielikult, kuid järg-järgult üle minna eesti keelsele õppele. Huvitegevust lubatakse rahastada viisil, et igal lapsel oleks üks huviring tastuta ja toetuse väärkasutamise vältimiseks seatakse toetusele ülempiir. Lühike Tallinna programm millegi enamaga haridust ei puuduta.

Tartus lubatakse sarnaselt Tallinnale ühte tasuta huviringi igale õpilasele. Nii auahnet plaani nagu mõnel teisel erakonnal pakkuda tasuta koolilõunat gümnaasiumi/kutsekooli lõpuni EKRE-l ei ole. Nemad pakuksid koolilõunat vajaduspõhiselt, niisamuti ka õppevahendeid. Kavatsetakse tõhustada isamaalist kasvatust, luua õpilaste toetusfond, piirata bürokraatiat koolides ja lasteaedades ning toetatakse osalist e-õpet koolides.