Harku vallas, nagu igal pool mujalgi Eestis, avati valimisjaoskonnad kell 9 hommikul. Uksed avas vallas kolm valimisjaoskonda – Tabasalu Ühisgümnaasiumis, Harku Keskuses ja Pangapealse lasteaias. Tööd jagus kõigis valimisjaoskondades hommikust õhtuni välja – esimene valija oli Tabasalu valimisjaoskonnas juba viis minutit enne uste avamist, viimane viis minutit enne uste sulgemist.

Kokku oli Harku vallas hääletamisõiguslikke kodanikke 8532, neist Tabasalu piirkonnas 3100, Pangapealse ja Harku piirkonnas vastavalt 3505 ja 1927.

Vallavanem edukaim

Harku valla kodanikest kandideeris vallavanem Kaupo Rätsepp IRLi, kaks volikogu liiget, Allan Kiil reformi ja Ain Kabal roheliste nimekirjas ning Priit Siitan sotsiaaldemokraadina.

Enim hääli kogus vallavanem, esimest korda Riigikogu valimistel osalenud Kaupo Rätsepp, kellele valijad andsid 513 häält, Allan Kiil sai 380 valija toetuse, Priit Siitan kogus 129 häält ja Ain Kabal 59 häält.

Kaupo Rätsepp: “Olen oma tulemusega rahul. Ega ma selle nimel, et vallast ära minna, väga ei pingutanudki. Siin on ju väljakutseid veel piisavalt, palju on ju teha. Ja head meelt teeb ka see, et erakonnal läks hästi. Inimesed kinnitasid valimistega, et meie valitud tee on õige. Koalitsioon on neli aastat õiget liini ajanud. Ise sain aga järgmistel valimistel osalemiseks väga hea kogemuse.”

Allan Kiil: “Erakonna tulemusega olen väga rahul, ise lootsin salamisi natuke rohkem hääli saada. Kõik on tasakaalus.”

Erakonna valimised

Harku Keskuse valimisjaoskonna juhataja Maarja Holmberg: “Tegelikult olid need suuresti ikkagi erakondlikud valimised. Valijad hääletasid rohkem erakonna kui kandidaadi poolt.”

Seda kinnitasid Harku Valla Teatajale ka mitmed valijad. Angela Paulin: “Seda kurssi, mis riigil on, tuleb hoida. Mina hääletasin praegu koalitsioonis oleva erakonna poolt. Koalitsioon peab jätkama.” Sama arvas ka Angela abikaasa Imre.

ESIMENE VALIJA OLI TABASALU VALIMISJAOSKONNAS JUBA VIIS MINUTIT ENNE USTE AVAMIST.

Tabasalu piirkonna valija Jana Sarri: “Mina kõhklesin kaua, kas anda oma hääl sotsiaaldemokraatidele või mõnele parempoolsele erakonnale. Alles valimiskabiinis otsustasin – riik ei tohi kurssi muuta.”

Esimest korda valimas käinud Mariin Murd: “Mina arvan, et meie poliitika peaks natukene sotsiaalsem olema, rohkem väärtustama inimest, arvestama tema muredega, mitte ainult rõhuma korras rahandussüsteemile ja edukale majandusele. Sellest lähtuvalt tegin ma ka oma valiku.”

Eestimaal käis keskmiselt valimas 62,9% valijatest, Tallinnas oli valijate protsent 70 ja kohe järgneski Harjumaa 68,7%-ga. Kui suur oli Harku valla valijate protsent, täpselt tuvastada ei õnnestunud – Harku valimisjaoskonna juhataja Maarja Holmbergi kinnitusel käis nende piirkonnas 1927 valijast valimas 1290, ehk 66,9 protsenti. Enam-vähem sama suur peaks olema esialgsetel andmetel teistegi valimisjaoskondade osalus.

Kes ja millal uue valimisliidu moodustavad, selgub lähipäevil. Harku vallas valimised HVT-le teadaolevail andmeil võimumuutust ei too.
____________________________________

Valimised Harju- ja Raplamaal

• Reformierakond – 37,2% (kogu vabariigis 28,6%)
• IRL – 20,6% (20,5)
• Keskerakond 17% (23,3)
• Sotsiaaldemokraadid 13,2% (17,1)
• Rohelised 4,8% (3,8)
• Rahvaliit 1,1% (2,1)