Eestis toimunud IX Balti sõjaväemängudel ja ülemaailmse sõjavägede spordinõukogu korraldatud orienteeerumisvõistlustel osalenud ohvitserid käisid kultuuriprgogrammi raames laevasõidul Peipsi järvel. „Kutsusime sõjaväe spordijuhid uudistama Peipsit kui geograafiliselt strateegilisel asukohal paiknevat, looduslikult ainulaadset veekogu, mis  suuruselt neljas järv Euroopas.  Enamikus maailma riikidest puudub võimalus sellisest järvest ja seda ümbritsevast elulaadist elamusi saada," ütles Eesti kaitseväe kehakultuuri- ja spordigrupi ülem major Heino Märks.

„Olen ka varem Peipsil laevaga sõitnud. Selle järve avarust ja ilu võib aga lõpmatuseni nautida. Tulen siia alati hea meelega tagasi  ja soovitan siia tulla ka oma kaasmalastel," ütles Belgia kindral Marcel Vandaurmc. 

„Kalapüük Peipsil on tõeliselt kosutav  ajaviide. Et seda ka oma perele tõestada, võtsin ka pereliikmed  Eestisse kaasa. Tore oli vaadata, kuidas meie väike tütar mõnedki ahvenad kinni püüdis," lausus Leedu sõjaväelane Valentinas Mizquitis.

Külalisi vastu võtnud ja nendele Peipsi järve ja Peipsmaad tutvustanud Peipsi Kalurite Ühingu esimees Priit Saksing ütles: „Meie organistatsioon ei tegele mitte ainult kalandusprobleemidega. Üheks tegevusvaldkonnaks on Peipsimaa looduse, kultuuriloo ja majandusliku potentsiaali  võimalikult mitmekülgne  tutvustamine nii lähemalt kui ka kaugemalt tulnud turistidelele. Turismi areng soodustab  ettevõtlust, loob eeldused uute töökohtade loomiseks piirkonnas."   

Erinevate maade ohvitsere sõidutas Peipsil Eesti Meteorloogia ja Hüdroloogia Insituudi laev, mille kapten  Vladimir Melnikov vastas ka külaliste küsimustele Peipsi järve ja siinse laevanduse kohta.


Peipsi Kalurite Ühingu esimees Priit Saksing koos Belgia ja Leedu ohvitseridega Mustvee sadamas. Foto: Johannes Haav